Sari direct la conținut

Rusia nu își părăsește cele două baze militare din Siria, spun ofițeri superiori ai armatei siriene

HotNews.ro
Rusia nu își părăsește cele două baze militare din Siria, spun ofițeri superiori ai armatei siriene
Luptătorii islamiști radicali rebeli au preluat controlul în Damasc. FOTO: Profimedia

Înlăturarea lui Bashar al-Assad a pus sub semnul întrebării viitorul bazelor Rusiei – baza aeriană Hmeimim din Latakia și instalația navală din Tartous. Rusia își retrage armata de pe linia frontului din nordul Siriei și de la posturile din Munții Alawiți, dar nu își părăsește cele două baze principale din țară după căderea președintelui Bashar al-Assad, au declarat patru oficiali sirieni pentru Reuters.

Înlăturarea lui Assad a pus sub semnul întrebării viitorul bazelor Rusiei – baza aeriană Hmeimim din Latakia și cea dinTartous.

Cel puțin un avion de marfă a zburat sâmbătă spre Libia, a declarat un oficial sirian de securitate staționat în afara unității.

Surse militare și de securitate siriene în contact cu rușii au declarat pentru Reuters că Moscova își retrage unele echipamente grele și câțiva ofițeri superiori. Sursele au vorbit sub condiția anonimatului din cauza sensibilității situației, confirmând că Rusia nu are în prezent nicio intenție să părăsească cele două baze militare.

Unele echipamente sunt transportate înapoi la Moscova, la fel ca și unii ofițeri din armata lui Assad, dar scopul în această etapă este să se regrupeze și să se redistribuie, așa cum este dictat de evoluțiile de pe teren, a declarat pentru Reuters un ofițer superior al armatei siriene în legătură cu armata rusă.

Un înalt oficial rebel apropiat de noua administrație interimară a declarat pentru Reuters că problema prezenței militare ruse în Siria și că acordurile anterioare dintre guvernul Assad și Moscova nu sunt în discuție.

„Este o chestiune de discuții viitoare și poporul sirian va avea ultimul cuvânt”, a spus oficialul, adăugând că Moscova a creat canale de comunicare.

„Forțele noastre se află acum și în imediata vecinătate a bazelor rusești din Latakia”, a adăugat el fără a detalia.

Kremlinul a spus că Rusia este în discuții cu noii conducători ai Siriei cu privire la baze. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns unei solicitări de comentarii cu privire la reportajele Reuters.

O sursă rusă care a vorbit sub rezerva anonimatului a declarat că discuțiile cu noii conducători ai Siriei sunt în desfășurare și că Rusia nu se retrage din bazele sale.

Reuters nu a reușit să stabilească imediat cum a văzut liderul rebelului sirian Ahmad al-Sharaa – mai bine cunoscut drept Abu Mohammed al-Jolani – viitorul bazelor rusești.

Președintele rus Vladimir Putin, a cărui intervenție din 2015 în războiul civil sirian l-a ajutat pe Assad atunci când Occidentul cerea să fie răsturnat de la putere, i-a acordat lui Assad azil în Rusia după ce Moscova l-a ajutat să fugă duminică.

Baza navală Tartous este singurul centru mediteranean de reparații și reaprovizionare din Rusia

Moscova a sprijinit Siria încă de la începutul Războiului Rece și i-a recunoscut independența în 1944, când Damascul a încercat să înlăture dominația colonială franceza. Occidentul a considerat de multă vreme Siria ca fiind un satelit sovietic.

Bazele din Siria fac parte integrantă din prezența militară globală a Rusiei: baza navală Tartous este singurul centru mediteranean de reparații și reaprovizionare din Rusia, iar Hmeimim un punct important pentru activitățile militare și mercenare din Africa.

Rusia are, de asemenea, posturi de interceptare în Siria, potrivit surselor militare siriene și de informații occidentale.

Baza din Tartous datează din 1971, iar după ce Rusia a intervenit în războiul civil pentru a-l ajuta pe Assad, Moscova a primit în 2017 un contract de închiriere gratuită pe 49 de ani.

INTERVIURILE HotNews.ro