Sari direct la conținut

Un proces care va redefini viața pe Terra: „Pericol existențial” / A afectat trei sferturi din uscatul planetei în ultimii 30 de ani, semnalează ONU

HotNews.ro
Un proces care va redefini viața pe Terra: „Pericol existențial” / A afectat trei sferturi din uscatul planetei în ultimii 30 de ani, semnalează ONU
Secetă, Credit foto: Michael Dietrich / imageBROKER / Profimedia

O aridizare fără precedent are loc chiar sub ochii noștri, arată un raport recent al Comisiei pentru Combaterea Deșertificării din cadrul ONU (UNCCD). Specialiștii afirmă că nu mai puțin de 77,6% din uscatul Terrei a devenit arid permanent, și asta doar în ultimii 30 de ani.

„Pentru prima dată, criza aridizării globale a fost documentată cu claritate științifică. Iar datele indică un pericol existențial ridicat care va afecta milioane de oameni de la glob”, subliniază Ibrahim Thiaw, secretar executiv al UNCCD, citat de Livescience.

Procesul este unul fără întoarcere, avertizează experții

Cercetătorii susțin că procesul este unul fără întoarcere. Practic, capacitatea solului de a mai reveni la starea inițială s-a pierdut. În accepțiunea acestora, vorbim despre un proces care va redefini viața pe Terra.

Pe măsură ce temperaturile globale cresc, apa se evaporă mult mai repede, iar capacitatea atmosferei de a absorbi vaporii de apă crește direct proporțional cu acest proces. Este ceea ce vedem azi, atunci când terenurile odată împădurite se transformă îm zone aride, improprii chiar și pentru agricultură.

De vină nu este doar încălzirea globală, adaugă  oamenii de știință, ci și măsurile dezastruoase luate în ceea privește despăduririle, precum și managementul defectuos al apei. Asta se traduce printr-o criză alimentară fără precedent care va afecta peste trei miliarde de oameni în viitorul apropiat.

Întreaga Europă este afectată / Cercetătorii propun măsuri drastice

Printre cele mai afectate regiuni de pe glob se numără vestul Statelor Unite ale Americii, Brazilia, estul Asiei, centrul Africii și aproape întreaga Europă.

Există însă și o notă optimistă. Autorii raportului sunt de părere că riscul ca peste 5 miliarde de persoane să fie afectate de criza apei și cea alimentară până la finele secolului poate fi evitat, dar numai prin intermediul unor măsuri drastice.

Vorbim despre reducerea substanțială a emisiilor de carbon, de politici care să eficientizeze consumul apei și folosirea solului și, mai ales, de o colaborare internațională mult mai eficientă decât până acum.

Problema, în viziunea specialiștilor, nu este dacă avem mijloacele necesare pentru a contracara un astfel de risc. Mai degrabă, este vorba despre când, cum și, mai ales, dacă vom începe să acționăm.

INTERVIURILE HotNews.ro