Sari direct la conținut

Gropile comune din Siria arată că regimul al-Assad crease o „mașinărie a morții”, cu peste 100.000 de victime / „Chiar nu am mai văzut așa ceva de la naziști încoace”

HotNews.ro
Gropile comune din Siria arată că regimul al-Assad crease o „mașinărie a morții”, cu peste 100.000 de victime / „Chiar nu am mai văzut așa ceva de la naziști încoace”
Gercetări la o groapă comună pentru cei uciși de regimul Bashar al-Assad. Foto: Hussein Malla / AP / Profimedia

Un procuror internațional pentru crime de război a declarat marți că dovezile apărute în gropile comune din Siria au dezvăluit că regimul Bashar al-Assad a creat o „mașinărie a morții” și că peste 100.000 de persoane au fost torturate și ucise din 2013 și până acum.

După ce a vizitat două gropi comune din orașele Qutayfah și Najha de lângă Damasc, Stephen Rapp, fost ambasador al SUA pentru crime de război, a declarat pentru Reuters: „Cu siguranță că peste 100.000 de oameni au dispărut sau au fost torturați până la moarte în cadrul acestei mașinării”.

„Nu am prea multe îndoieli cu privire la aceste cifre, având în vedere ceea ce am văzut în aceste gropi comune”, a continuat el.

„Chiar nu am mai văzut așa ceva de la naziști încoace”

„Chiar nu am mai văzut așa ceva de la naziști încoace”, a declarat Rapp, care a condus urmărirea penală la tribunalele pentru crime de război din Rwanda și Sierra Leone și care colaborează cu societatea civilă siriană pentru a documenta dovezile crimelor de război și ajută la pregătirea oricăror eventuale procese.

„De la poliția secretă care a ridicat oameni de pe străzi și din casele lor, la temnicerii și anchetatorii care i-au înfometat și torturat până la moarte, la șoferii de camioane și de buldozere care le-au ascuns cadavrele, mii de oameni au lucrat în acest sistem de ucidere”, a declarat Rapp.

„Vorbim despre un sistem de teroare de stat, care a devenit o mașinărie a morții”, a adăugat el.

Sute de mii de sirieni uciși după 2011

Se estimează că sute de mii de sirieni au fost uciși din 2011, când represiunea lui Assad contra protestelor împotriva sa a devenit una generalizată.

Atât Assad, cât și tatăl său, Hafez, care l-a precedat în funcția de președinte și a murit în 2000, au fost acuzați de mult timp de grupurile pentru drepturile omului și de guverne de execuții extrajudiciare pe scară largă, inclusiv ucideri în masă în cadrul sistemului penitenciar al țării și de utilizarea armelor chimice împotriva poporului sirian.

Assad, care s-a refugiat la Moscova, a negat în mod repetat că guvernul său a comis încălcări ale drepturilor omului și i-a descris pe detractorii săi drept extremiști.

Șeful organizației Syrian Emergency Task Force, Mouaz Moustafa, cu sediul în Statele Unite, care a vizitat, de asemenea, Qutayfah, la 40 km nord de Damasc, a estimat că cel puțin 100 000 de cadavre au fost îngropate numai acolo.

Comisia internațională pentru persoane dispărute de la Haga a afirmat separat că a primit date care indică faptul că în Siria ar putea exista până la 66 de gropi comune, încă neverificate. Mai mult de 157 000 de persoane au fost date dispărute la comisie.

Șefa Comisiei, Kathryne Bomberger, a declarat pentru Reuters că portalul său pentru raportarea persoanelor dispărute „explodează” acum cu noi solicitări din partea familiilor.

Prin comparație, aproximativ 40.000 de persoane au dispărut în timpul războaielor balcanice din anii 1990.

„Acesta este un loc al ororilor”

Pentru familii, căutarea adevărului în Siria ar putea fi lungă și dificilă. O potrivire ADN va necesita cel puțin trei rude care să furnizeze probe de referință ADN și să preleveze o probă ADN de la fiecare dintre aceste rămășițe găsite în morminte, a declarat Bomberger.

Statele Unite colaborează cu o serie de organisme ale ONU pentru a se asigura că poporul sirian primește răspunsuri și vinovații vor fi trași la răspundere, a anunțat marți Departamentul de Stat.

Locuitorii sirieni care locuiesc în apropiere de Qutayfah, o fostă bază militară unde a fost localizat unul dintre situri, și de un cimitir din Najha folosit pentru a ascunde cadavre provenite din locurile de detenție au povestit că au văzut un flux constant de camioane frigorifice care aduceau cadavre care erau aruncate în șanțuri lungi săpate cu buldozere.

„Mormintele erau pregătite într-un mod organizat – camionul venea, descărca încărcătura pe care o avea și pleca. Erau vehicule de securitate cu ele și nimeni nu avea voie să se apropie”, a declarat Abb Khalid, care lucrează ca fermier lângă cimitirul Najha.

În Qutayfah, locuitorii au refuzat să vorbească în fața camerei sau să își folosească numele de teama represaliilor, spunând că nu sunt încă siguri că zona este sigură după căderea lui Assad.

„Acesta este un loc al ororilor”, a spus unul dinte ei marți.

INTERVIURILE HotNews.ro