Marcel Ciolacu, la final de mandat: „Activitatea acestui guvern nu a fost una ușoară”. Ce bilanț își face premierul
Creșterea puterii de cumpărare a românilor, consolidarea clasei de mijloc, un model economic bazat pe investiții și dezvoltarea infrastructurii rutiere prin contrucția de autostrăzi se numără pe lista de realizări enumerate de premierul Marcel Ciolacu la capătul ultimei ședințe de guvern din mandatul său.
„Am decis să fac un scurt bilanț al acestei guvernări pentru că astăzi am avut ultima ședință de Guvern cu puteri depline, urmând ca, odată cu instalarea noului Parlament, acest Guvern să devină unul interimar”, a explicat Marcel Ciolacu decizia de a prezenta public un bilanț.
La capitolul realizări el a subliniat că a redus inflația (de la 10,3% în iunie 2023 la 5,1% în prezent), depășirea pragului de 1000 euro la câștigul salarial mediu net și a pragului de 500 de euro pentru pensia medie.
„A doua promisiune a vizat consolidarea clasei de mijloc, mai multe locuri de muncă și mai bine plătite. Și pot să vă spun astăzi că, în această guvernare, efectivul salariaților a ajuns la un record de 5.171.000 salariați”, a explicat Marcel Ciolacu. „Ultimele date oficiale arată că, în iulie 2024, pentru prima dată în România, peste 1,5 milioane de contracte de muncă au un venit net de peste 1000 euro, cu 500 de mii mai multe față de iunie 2023, când am preluat mandatul”.
Investițiile publice au depășit 100 miliarde lei în 2023 și ajung la 120 miliarde lei în 2024, iar de la preluarea guvernării au fost finalizați aproape 235 de kilometri de autostradă.
„În ceea ce privește politica externă, printr-o strategie diplomatică diferită de cea abordată de guvernele anterioare, am reușit integrarea deplină a României în Spațiul Schengen”, a detaliat premierul. „Aderarea la Schengen poate genera o creștere cu până la 2% a PIB-ului de anul viitor, cu beneficii ce se vor resimți pe parcursul următorilor 10 ani”.
Ciolacu spune că „România a devenit o putere economică regională”
Produs Intern Brut ce depășește anul acesta 355 miliarde euro, ceea ce o face „o putere economică regională”, a continuat premierul. „La PIB/locuitor raportat, la paritatea puterii de cumpărare, România a egalat Polonia și este peste Ungaria, Slovacia, Croația, Grecia, Letonia și Bulgaria. Suntem acum la 80% din media UE.”
„Așa cum știți deja, activitatea acestui guvern nu a fost una ușoară. În paralel cu prioritățile asumate, alături de colegii mei, am fost pompierii de serviciu pentru multe dintre problemele lăsate nerezolvate în toți anii de dinaintea noastră”, a afirmat Ciolacu, care a trasat și o sarcină pentru viitorul guvern.
„Îmi doresc din tot sufletul ca următorul guvern – oricare ar fi el – să ducă mai departe proiectele inițiate și să continue creșterea economiei românești și a nivelului de trai al românilor! Pentru că, într-adevăr, mai sunt încă multe lucruri de făcut!”, a încheiat el.