Sari direct la conținut

Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota în Parlament un guvern de dreapta: Nu poți construi nimic durabil cu parteneri incapabili să depășească propriile orgolii și clișee ideologice

HotNews.ro
Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota în Parlament un guvern de dreapta: Nu poți construi nimic durabil cu parteneri incapabili să depășească propriile orgolii și clișee ideologice
Liderii PSD Mihai Tudose, Paul Stănescu, Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu, în timpul intonării Imnului României. Foto: Laurențiu Ungureanu

Liderul PSD a anunțat joi că partidul se retrage din coaliție, dar că va vota în Parlament un guvern de dreapta. „Nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri cărora le e ”silă” să stea la masă cu tine și care au impresia că așa se ”murdăresc”, spune Marcel Ciolacu.

„Nu poți să stabilești ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior și alta vorbesc în fața presei“, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.

El spune că nu se poate construi nimic durabil cu parteneri „care sunt incapabili să depășească propriile orgolii și clișee ideologice și care se comportă la fel ca în campania electorală care ne-a adus aici”.

Anunțul lui Ciolacu vine la o zi după ce liderii partidelor pro-europene conveniseră ca viitorul premier să fie desemnat de către PSD. Motivul pentru care PNL, UDMR și minoritățile au acceptat acest lucru este faptul că PSD a obținut cel mai mare scor la alegerile parlamentare din 1 decembrie, au declarat pentru HotNews surse apropiate negocierilor.

Tot miercuri, la întâlnirea de la Palatul Victoria pe tema formării noului guvern și a programului de guvernare,  liderii USR au stat numai 20 de minute, lăsând o listă cu 8 cereri pentru PSD, PNL și UDMR. Una dintre acestea este ca toate partidele din coaliție să ceară demisia președintelui Klaus Iohannis la data încetării mandatului, în 21 decembrie.

Pentru a obține o majoritate în Parlamentul României (necesară pentru învestirea sau demiterea Guvernului, de exemplu) este nevoie de 234 de voturi. PSD, PNL, USR și UDMR, care au negociat formarea unui Guvern, au împreună 284 de voturi, deci o majoritate confortabilă.

PNL, USR și UDMR, deci fără PSD, au împreună tot 162 de voturi, exact cât au AUR, SOS și POT.

Câți deputați și câți senatori are fiecare partid în legislatura 2024-2028

Din partea căror partide sunt cei 134 de senatori din legislatura 2024-2028: 

  • PSD – 36 de senatori;
  • AUR – 28 de senatori;
  • PNL – 22 de senatori;
  • USR – 19 senatori;
  • SOS România – 12 senatori;
  • UDMR – 10 senatori;
  • POT – 7 senatori.

Din partea căror partide sunt cei 312 deputați din legislatura 2024-2028: 

  • PSD – 86 deputați;
  • AUR – 63 deputați;
  • PNL – 49 deputați;
  • USR – 40 deputați;
  • SOS România – 28 deputați;
  • POT – 24 deputați;
  • UDMR – 22 deputați.

Mesajul integral al lui Marcel Ciolacu de joi:

„Nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri cărora le e «silă» să stea la masă cu tine”

„Ca să fie clar! Atât eu, cât și partidul pe care îl conduc, am înțeles perfect votul românilor! A fost un vot de blam la adresa unei clase politice mai preocupată de certuri sterile și răzbunări decât de viața românilor!

Tocmai de aceea am considerat că suntem obligați să lăsăm la o parte ce a fost, să trecem peste nerespectarea cuvântului dat de partenerii noștri de Coaliție și să încercăm să mergem mai departe, împreună, pentru a da cât mai repede un guvern stabil și funcțional acestei țări!

Fiind conștienți de situația gravă în care se află România, lucru pe care nu doar partenerii europeni, ci și instituțiile financiare internaționale l-au semnalat deja, am mers chiar mai departe, inițiind demersurile coagulării unei coaliții mai largi, formată din toate partidele pro-europene.

Din păcate, nu poți construi nimic durabil cu parteneri care sunt incapabili să depășească propriile orgolii și clișee ideologice și care se comportă la fel ca în campania electorală care ne-a adus aici.

Nu poți să stabilești ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior și alta vorbesc în fața presei. Nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri cărora le e ”silă” să stea la masă cu tine și care au impresia că așa se ”murdăresc”.

PSD a suportat destul astfel de atitudini, fără să comenteze și fără să își pună poalele în cap așa cum au făcut ceilalți. Acest mod de lucru este total contraproductiv în fața oamenilor.

„Vom vota în Parlament un guvern de dreapta”

De aceea, PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate. Vom vota în Parlament un guvern de dreapta!

O facem pentru că această țară are nevoie urgent de un Guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidențiale care vor urma.

România nu trebuie să fie aruncată în aer de atitudini puerile și orgolii prostești”.

INTERVIURILE HotNews.ro