VIDEO Ministrul propus la Educație, Daniel David: „Este cel mai important minister dintr-un Guvern” / Ce spune despre meditații și bugetul ministerului
Profesorul universitar și rectorul UBB Daniel David a primit aviz favorabil în comisiile din Parlament pentru a ocupa funcția de ministru al Educației și Cercetării. Într-o discuție cu jurnaliștii, el a spus că bugetul Ministerului Educației și Cercetării de anul viitor trebuie să fie mai mare decât a fost anul acesta și a vorbit și despre interzicerea meditațiilor, despre care a spus că nu crede că ar fi o măsură eficientă.
Daniel David, care a fost anterior vehiculat și ca posibilă variantă de candidat la prezidențiale, a spus că PNL i-a propus să fie ministru al Educației și Cercetării, evitând să spună dacă a luat în calcul o candidatură pentru Cotroceni.
„Mi s-a propus clar să fiu ministru al Educației și Cercetării. Celelalte, sigur, sunt discuții în spațiul public. Elementul principal este acesta, că la invitația PNL, și mă bucur că celelalte grupuri au susținut propunerea, am fost propus ministru al Educației, să sperăm că după votul Parlamentului voi prelua mandatul de ministru”, a spus, luni, la Parlament, Daniel David.
El spune că a acceptat funcția de ministru „și dintr-o neliniște pe care o am”.
„Văd o Românie polarizată, o Românie aproape gata să își rupă țesutul social și coeziunea pe care o are. Cred într-o Românie mai europeană, a cunoașterii, iar asta nu poate să vină decât din educație și cercetare. Pentru mine, cel mai important minister dintr-un guvern este cel care se ocupă de educație și cercetare”, a spus David.
Daniel David, despre bugetul Ministerului Educației și Cercetării: Este clar că trebuie să fie mai mare decât a fost anul trecut
Întrebat despre bugetul Ministerului Educației și Cercetării, Daniel David a spus că este important ca acesta „să asigure funcționarea ministerului și dezvoltarea lui prin noile obiective pe care le avem în programul de guvernare”.
„Este clar că bugetul trebuie să fie mai mare decât a fost anul trecut. Acum, cât va fi de mare, nu știu. Sunt discuții, depinde cum merge economia țării. Dar bătălia și ideea că educația și cercetarea trebuie să țintească 15% din bugetul total și cercetarea 1% din PIB sunt lucruri pe care niciun ministru nu-și permite să le abandoneze. Când le vom obține nu știm”, a spus Daniel David.
El a spus că prioritatea sa în calitate de ministru va fi reorganizarea ministerului, pentru că este unul complex și complicat.
„Acum vine și cercetarea la minister… Sunt multe activități: continuăm elaborarea actelor pentru adoptarea legilor noi, legea învățământului superior, legea învățământului preuniversitar, legea cercetării”, a spus Daniel David.
Daniel David, despre meditații: „Nu m-am gândit la o soluție anume”
Întrebat despre problema consumului de droguri printre tineri, Daniel David a spus că este nevoie de psihologi și medici pentru prevenție.
„Aș vrea să punem această abordare într-o perspectivă mai generală și vom lucra la o strategie de stil de viață sănătos, în care această componentă să fie una dintre componente. Trebuie o strategie mai clară. Educația pentru sănătate este o strategie bună, dar vom construi pe ce avem. În foarte multe strategii legate de prevenție pentru sănătate lipsește o componentă fundamentală: spunem oamenilor ce trebuie să facă, dar nu le spunem cum să facă”, a explicat ministrul propus la Educație.
Daniel David spune că nu susține interzicerea completă a meditațiilor.
„Nu m-am gândit la o soluție anume. Stoparea meditațiilor este complicată. Știu ca psiholog că atunci când vrei să stopezi un fenomen el reapare în forme accentuate mascate. Așa că m-aș gândi la o formă de intrare de legalitate, să nu apară conflicte de interese, să nu fie obligați elevii să facă meditații ca să treacă clasa, dar nu în ideea de interzicere a lor”, a spus el.
Daniel David este propunerea PNL pentru funcția de ministru al Educației și Cercetării, în guvernul Ciolacu 2, care este de așteptat să primească votul de învestitură al Parlamentului luni, de la ora 17:00.
Ligia Deca este acutala ministră a Educației, considerată o apropiată a lui Klaus Iohannis, pentru că a ajuns în Guvern după ce a fost consiliera președintelui pe probleme de educație. După ce a devenit ministră susținută de PNL, Deca a ales să intre în partid. Deși a candidat pentru un post de parlamentar, aceasta nu a obținut unul după alegerile din 1 decembrie.