Sari direct la conținut

Salwan Momika, refugiatul care a ars Coranul în Suedia de mai multe ori, a fost ucis la Stockholm în timpul unui „live” pe TikTok. Detalii șocante din dosar

HotNews.ro
Salwan Momika, refugiatul care a ars Coranul în Suedia de mai multe ori, a fost ucis la Stockholm în timpul unui „live” pe TikTok. Detalii șocante din dosar
Salwan Momika în timpul unei incendieri a Coranului la Malmo, pe 30 septembrie 2023, FOTO: Johan Nilsson/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Salwan Momika, refugiatul irakian care a ars de mai multe ori exemplare ale Coranului în Suedia, provocând furia lumii musulmane, a fost împușcat mortal la Stockholm miercuri seara în timp ce făcea o transmisiune în direct pe TikTok, scriu Aftonbladet și Expressen, cele mai mari ziare din țara nordică.

Informația despre uciderea lui Momika, în vârstă de 38 de ani, a apărut joi dimineața în presa suedeză în condițiile în care el trebuia să compară astăzi în fața instanței pentru a afla verdictul în procesul de instigare la ură, deschis de procurorii suedezi împotriva sa în legătură cu 4 incendieri separate ale Coranului în 2023.

Potrivit presei suedeze, polițiștii l-au găsit mort pe Momika într-un apartament de la periferia Stockholm-ului după ce au primit un pont miercuri noaptea, în jurul orei 23:00.

„Am arestat cinci persoane și toate sunt suspectate de omor”, a declarat joi Rasmus Öhman, procurorul de caz. Poliția a declarat la rândul ei că investighează o înregistrare video despre care se crede că îl arată pe Momika vorbind în direct pe TikTok în timp ce unul sau mai mulți atacatori intră peste el în încăpere.

Înregistrarea video, a cărei autenticitate a fost confirmată de presa din Suedia, a fost redistribuită ulterior și pe alte rețele de socializare. Ea arată cum Momika vorbește în fața camerei, înainte ca transmisiunea să se oprească brusc și semnalul să fie pierdut.

Presa suedeză scrie că Serviciul de Securitate este implicat în anchetă

Potrivit informațiilor obținute de ziarul Aftonbladet, una dintre teoriile cu care lucrează poliția este că făptașul trebuie să fi intrat de pe acoperișul blocului în apartamentul în care se afla refugiatul irakian.

„Căutăm [indicii] în interiorul și în afara locuinței”, a spus Daniel Wikdahl, purtător de cuvânt al poliției din Stockholm.

Mai multe mass-media din Suedia transmit că în investigație este implicat și Säpo, Serviciul de Securitate de la Stockholm, însă reprezentanții acestuia nu au dorit să ofere detalii.

„Din partea Serviciului de Securitate, nu putem spune nimic despre asta pentru că este o chestiune ce ține de poliție. În general, avem o cooperare apropiată cu Agenția de Poliție Suedeză”, a declarat Gabriel Wernstedt, purtător de cuvânt al Säpo.

Fotografii publicate de presa suedeză arată că în apropierea locului crimei au fost desfășurați agenți înarmați cu mitraliere.

Cine a fost Salwan Momika

Momika a ajuns în Suedia în primăvara lui 2018 și a devenit cunoscut la nivel național în țara nordică 5 ani mai târziu, din cauza incendierii Coranului în public. Demonstrațiile sale împotriva islamului au creat o criză diplomatică pentru Suedia în timpul procesului de aderare la NATO și au contribuit la creșterea nivelului de alertă teroristă.

Acțiunile sale au stârnit proteste și furie în numeroase țări musulmane. În Irak, țara sa natală, demonstranții au atacat de două ori ambasada Suediei din Bagdad în iulie 2023, dând foc clădirii la a doua încercare.

În Irak, orașul al-Kufa a oferit o recompensă de două milioane de dolari și un Coran format din două kilograme de aur oricui l-a ucis. Guvernul de la Bagdad a cerut extrădarea lui.

În august 2023, serviciile de informații suedeze au ridicat nivelul de alertă de risc terorist la patru pe o scară de cinci după demonstrațiile din străinătate, apreciind că Suedia a devenit o „țintă prioritară”.

Agenția suedeză pentru migrație a revocat permisul de ședere al lui Momika în octombrie, invocând informații false în cererea sa inițială, dar i-a acordat un permis temporar deoarece nu a putut să-l trimită înapoi în Irak.

Cu o lună mai devreme, Irakul solicitase extrădarea sa din cauza profanării Coranului. În Irak, autoritățile din orașul al-Kufa au oferit o recompensă de două milioane de dolari și un Coran decorat cu două kilograme de aur oricui îl ucide.

Refugiatul a spus anul trecut că a fugit din Suedia într-o țară vecină

În primăvara anului trecut, Momika a declarat că a fugit din Suedia în Norvegia, după ce autoritățile de la Stockholm i-au revocat permisul de ședere.

„Am părăsit Suedia din cauza persecuțiilor pe care le-am suferit din partea instituțiilor guvernamentale”, a declarat Momika. „Suedia a devenit o amenințare pentru mine pentru decizia de a mă expulza și amenințarea de a mă extrăda”, a adăugat bărbatul, calificând libertatea de exprimare și protecția drepturilor omului în Suedia drept „o mare minciună”.

În cele din urmă autoritățile suedeze i-au reînnoit permisul de ședere în mai 2024, agenția pentru migrație considerând că este în risc de tortură dacă se întoarce în Irak. Însă în luna august a anului trecut procurorii suedezi au deschis un doar penal pe numele său și al unui alt bărbat, Salwan Najem, pentru incitare la ură etnică. Najem este celălalt bărbat care a organizat alături de Momika incendierile Coranului în Suedia.

„Eu sunt următorul”, a scris pe rețelele de socializare Najem, distribuind un articol despre moartea lui Momika.

Într-un email transmis presei suedeze după ce permisul de ședere i-a fost reînnoit, Momika a scris: „Poate că sunt singurul refugiat adevărat din Suedia sau din Europa care are nevoie de sprijin”.

„Sunt recunoscător pentru Suedia și iubesc Suedia și oamenii săi, în ciuda tuturor persecuțiilor legale. Am fost expus la acest lucru în Suedia de când am demonstrat și mi-am exprimat părerea. Chiar și instanțele suedeze mi-au făcut un deserviciu în mai multe cazuri și nu au fost corecte cu mine, mai ales în cazul azilului”, a adăugat acesta.

Având în vedere moartea sa, instanța care judeca acuzațiile de incitare la ură a amânat pronunțarea verdictului pentru Najem până luna viitoare.

INTERVIURILE HotNews.ro