Genocid: Namibia califică compensația negociată cu Germania ca fiind insuficientă
Namibia a recunoscut vineri că plata ajutorului pentru dezvoltare de 1,1 miliarde de euro, negociat cu Germania ca despăgubire pentru genocidul a mii de Herero și Nama în epoca colonială, a fost „insuficientă”, potrivit AFP.
După mai bine de cinci ani de negocieri dure, Germania a recunoscut săptămâna trecută că a comis „genocid” pe acest teritoriu sud-african pe care l-a colonizat între 1884 și 1915 și a anunțat plata a peste un miliard de euro ca ajutor pentru dezvoltare pe parcursul a 30 de ani.
Acest acord, acceptat de guvernul namibian ca un „pas în direcția cea bună”, este respins de mulți namibieni, inclusiv reprezentanți ai comunităților Herero și Nama, în special din cauza sumei negociate considerată a fi „jignitoare”.
„Trebuie să recunoaștem că suma de 1,1 miliarde de euro convenită între cele două guverne este insuficientă”, a declarat vineri vicepreședintele namibian Nangolo Mbumba, în timpul unui discurs adresat națiunii.
Dar „Germania se angajează să renegocieze suma pe măsură ce vor fi puse în aplicare reparațiile”, a adăugat el.
Întrebat de AFP, ministerul german de externe a refuzat să comenteze.
Banii oferiți de Germania Namibiei vizează infrastructura și suma poate fi crescută pe parcurs
Ajutorul – de care ar trebui să beneficieze descendenții celor două triburi – va fi utilizat pentru achiziționarea de terenuri, construcția de drumuri în zonele rurale, furnizarea de apă și canalizare, dezvoltarea energiilor regenerabile și formarea profesională, a detaliat el.
Cincizeci de milioane de euro vor finanța un „program de reconciliere” care vizează păstrarea arhivelor trecutului colonial al Namibiei.
Crimele comise în Namibia în timpul colonizării germane au otrăvit relațiile dintre cele două țări de mai mulți ani. Masacrele armatei și ale coloniștilor germani, cu zeci de mii de Herero și Nama ca victime între 1904 și 1908, sunt considerate de mulți istorici drept primul genocid al secolului al XX-lea.
Private de pământul și vitele lor, triburile Herero (40% din populația namibiană la acea vreme, comparativ cu 7% astăzi) s-au revoltat în 1904 împotriva coloniștilor germani, ucigând aproximativ 100 dintre ei.
Trimis să stopeze rebeliunea, generalul german Lothar von Trotha ordonase exterminarea Herero-ului. Nama s-a ridicat un an mai târziu și a suferit aceeași soartă.
Cel puțin 60.000 Herero și aproximativ 10.000 Nama – bărbați, femei și copii – au fost uciși între 1904 și 1908.
Autoritățile namibiene au cerut scuze oficiale și reparații, dar Germania s-a opus în repetate rânduri, invocând milioane de euro oferite ca ajutor Namibiei pentru dezvoltare de la obținerea independenței în 1990.