Sari direct la conținut

O țestoasă gigant descoperită în Galapagos în 2019 aparține unei specii despre care se credea că a dispărut

HotNews.ro
O țestoasă gigant descoperită în Galapagos în 2019 aparține unei specii despre care se credea că a dispărut

Ecuadorul a confirmat marţi, după analize ADN, că ţestoasa gigant descoperită în 2019 în arhipelagul Galapagos aparţine într-adevăr unei specii pe care experţii au crezut-o dispărută de mai bine de un secol, relatează AFP și Barrons, potrivit Agerpres.

„Se credea că a dispărut de peste 100 de ani! I-am confirmat existenţa. Ţestoasa din specia Chelonoidis phantasticus a fost descoperită în #Galapagos”, a scris pe Twitter ministrul Mediului, Gustavo Marique.

Pentru a-i determina cu precizie specia, o echipă de geneticieni de la universitatea americană Yale a comparat ADN-ul acestei ţestoase femele descoperite pe insula Fernandina cu cel al unui mascul, ultimul despre care se ştie că a trăit în Galapagos în 1906.

Acest specimen este azi o piesă de muzeu şi aparţine Academiei de Ştiinţe din California.

Țestoasa gigant Chelonoidis phantasticus este endemică în Fernandina, o insulă nelocuită de 638 de kilometri pătraţi din Galapagos, un arhipelag vulcanic din Pacific renumit pentru flora şi fauna sa unice.

Țestoase gigant

Chelonoidis phantasticus una dintre cele 15 specii de broaşte ţestoase gigant din arhipelag, dintre care două au dispărut, Chelonoidis spp din Insula Santa Fe şi Chelonoidis abigdoni din Insula Pinta.

„Această descoperire, desigur, ne întăreşte speranţa de a salva această specie, pentru a nu avea o soartă similară cu cea a ‘Singuraticului George’”, emblema arhipelagului, a precizat Danny Rueda, directorul Parcului Naţional Galapagos (PNG).

George, ultimul exemplar de Chelonoidis abingdoni, a murit fără urmaşi în 2012 pentru că nu a acceptat să se împerecheze cu femele din specii similare.

Ministerul Mediului a anunţat, de asemenea, că rangerii parcului naţional şi oamenii de ştiinţă pregătesc pentru al doilea semestru o expediţie în Insula Fernandina pentru a căuta alte exemplare de Chelonoidis phantasticus.

Femela adultă, descoperită în 2019 în timpul unei expediţii organizate de PNG şi de organizaţia americană de mediu Galapagos Conservancy, era ascunsă în vegetaţia care creşte între fluxurile de lavă pietrificate ale vulcanului La Cumbre, unul dintre cele mai activi de pe planetă.

Ţestoasele gigant au ajuns în urmă cu trei – patru milioane de ani în arhipelagul Galapagos, situat la 1.000 de kilometri de coasta Ecuadorului.

Biodiversitatea sa l-a inspirat pe naturalistul englez Charles Darwin în elaborarea teoriei sa privind evoluţia speciilor.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro