Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 708: Ucraina a scufundat o corvetă rusească cu rachete Ivanovets / Kievul amenință că va multiplica atacurile pe teritoriul rusesc / Liderii UE s-au înțeles pe pachetul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina / Ce concluzii a tras un fost comandant al armatei ruse după 2 ani de război

HotNews.ro
Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din Kremina, regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din Kremina, regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Liderii Uniunii Europene vor încerca joi să îl convingă pe Viktor Orban să accepte și el planul de a oferi o finanțare stabilă Ucrainei, dar sunt de asemenea pregătiți să asigure banii pentru Kiev fără Budapesta, dacă premierul ungar nu cedează. Planul este de a ajuta la acoperirea nevoilor Ucrainei pentru perioada 2024-2027 cu 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi și 17 miliarde de euro sub formă de granturi. Banii ar urma să provină din bugetul UE pentru a oferi Kievului o finanțare stabilă.

SINTEZA ZILEI

  • Senatul american va prezenta săptămâna aceasta noul său plan de ajutor pentru Ucraina
  • Biden a sunat-o pe Von der Leyen pentru a mulțumi UE pentru ajutorul de 50 de miliarde de euro acordat Ucrainei
  • AIEA: Ruşii de la centrala nucleară Zaporojie interzic accesul în centrală angajaţilor operatorului ucrainean Energoatom
  • Șeful armatei ucrainene vorbește despre prioritățile sale într-un articol pe CNN
  • Rheinmetall, unul dintre principalii producători mondiali de echipamente militare și furnizor pentru armata Ucrainei, preia participația majoritară a Automecanica Mediaș, din România.
  • Călătorilor din Moscova care au vrut să plătească cu cardul li s-a spus că nu mai au bani în cont. Sistemul de plată în transportul public s-a prăbuşit
  • Rusia nu se poate baza pe faptul că europenii „obosesc”, afirmă Macron

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 708 – LIVE pe HotNews.ro:

00:55Turcia despre achiziția de F-16: „Nu acceptăm condiții” – Mesajul SUA / Problema sistemelor S-400 rusești

„Turcia nu va accepta condiții pentru utilizarea aeronavelor F-16” pe care le va achiziționa de la SUA, potrivit ziarului Aksam, care citează surse turcești.

După ce SUA au aprobat vânzarea de aeronave F-16 către Turcia, Ankara pare să adopte din nou un ton războinic, de această dată în ceea ce privește utilizarea acestora.

Perspectiva revenirii Turciei în programul de producție a avioanelor de luptă F-35 este invocată de Washington pentru a convinge Ankara să abandoneze rachetele rusești de apărare S-400, potrivit declarațiilor făcute de Victoria Nuland, adjuncta secretarului de stat american.

23:57Rusia susţine că a identificat rămăşiţele tuturor ocupanţilor avionului Il-76 doborât în Belgorod

„În total, în zona în care s-a prăbuşit avionul au fost găsite şi colectate peste 670 de fragmente din corpurile victimelor, precum şi documente personale care au fost parţial conservate”, a afirmat Comitetul rus de Anchetă într-un comunicat. Potrivit acestuia, rezultatele analizelor genetice au dus la concluzia că rămăşiţele aparţin celor şase membri ai echipajului, celor trei escorte ruse şi celor 65 de prizonieri ucraineni, care erau transportaţi în vederea unui schimb cu militari ruşi.

Comitetul de Anchetă afirmă că organele de cercetare au avut la dispoziţie profilurile genetice ale tuturor militarilor ucraineni aflaţi la bordul Il-76, întrucât tuturor prizonierilor li se prelevează în mod obligatoriu „mostre de material genetic”.

23:24AIEA: Ruşii de la centrala nucleară Zaporojie interzic accesul în centrală angajaţilor operatorului ucrainean Energoatom

Centrala Nucleară Zaporojie, aflată sub controlul armatei ruse, a decis să interzică accesul tuturor angajaţilor operatorului ucrainean Energoatom, anunţă joi Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), relatează AFP.

Dirrectorul general al agenţiei ONU, Rafael Grossi – care urmează să efectueze o vizită la centrală săptămâna viitoare – „va ridica problema crucială a personalului şi va cere informaţii cu privire la acest anunţ”, precizează într-un comunicat AIEA.

„Centrala a anunţat că niciun angajat Energoatom nu va fi autorizat, începând din această zi (joi), în centrală”, în care muncesc în prezent doar foşti angajaţi ai operatorului ucrainean „care au adoptat naţionalitatea rusă şi au semnat contracte cu exploatantul rus”, spune AIEA. (News.ro)

Biden mulțumește UE pentru ajutorul de 50 mld. euro pentru Ucraina

22:49Senatul american va prezenta săptămâna aceasta noul său plan de ajutor pentru Ucraina

Senatul american va dezvălui săptămâna aceasta noul său plan de ajutor pentru Ucraina, a anunțat joi liderul democrat Chuck Schumer, la câteva ore după ce Uniunea Europeană a aprobat un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev, potrivit AFP.

„Intenționăm să publicăm întregul text (…) mâine și cel târziu duminică”, a declarat liderul democrat din Cameră. El a precizat că speră la un prim vot asupra textului miercuri „cel târziu”.

21:24Biden a sunat-o pe Von der Leyen pentru a mulțumi UE pentru ajutorul de 50 de miliarde de euro acordat Ucrainei

Președintele Joe Biden, care se străduiește să obțină în Congresul american un pachet de ajutor suplimentar pentru Ucraina, a sunat-o pe președinta Comisiei Europene pentru a mulțumi UE pentru aprobarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev, a anunțat joi Casa Albă.

Joe Biden i-a mulțumit Ursulei von der Leyen „și Uniunii Europene pentru acest pachet financiar semnificativ (…) care va ajuta foarte mult Ucraina, care continuă să lupte împotriva agresiunii rusești”, a declarat presei un purtător de cuvânt al executivului american, John Kirby. (AFP)

20:18Șeful armatei ucrainene vorbește despre prioritățile sale într-un articol pe CNN

Șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a făcut apel la un „sistem de stat complet nou de reînarmare tehnologică”, într-un articol de opinie publicat joi, după o serie de informații din presă potrivit cărora ar putea fi demis din funcție.

În articolul publicat de CNN, generalul Zalujnîi a declarat că Ucraina trebuie să găsească noi modalități și capacități pentru a obține un avantaj în fața Rusiei, în contextul în care războiul pe scară largă se apropie de al treilea an.

Rusia nu se poate baza pe faptul că europenii „obosesc”, afirmă Macron

19:02Macron insistă că Ungaria „nu a primit un cadou” în schimbul ajutorului acordat Ucrainei

Ungaria, care și-a ridicat veto-ul pentru a permite adoptarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene pentru Ucraina, „nu a primit un cadou” în schimb, a declarat joi președintele francez Emmanuel Macron la finalul summitului de la Bruxelles, potrivit AFP.

În opinia sa, premierul ungar Viktor Orban, acuzat la Bruxelles că a recurs la șantaj pentru a obține deblocarea fondurilor europene, a primit „pur și simplu garanția că abordarea” față de țara sa „nu va fi discriminatorie”.

18:39 Călătorilor din Moscova care au vrut să plătească cu cardul li s-a spus că nu mai au bani în cont. Sistemul de plată în transportul public s-a prăbuşit

18:14Rusia nu se poate baza pe faptul că europenii „obosesc”, afirmă Macron

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că acordul UE-27 de a acorda un ajutor de 50 miliarde euro Ucrainei a arătat Rusiei că nu poate conta pe faptul că europenii sunt „obosiți”

„Mesajul este clar: Rusia nu poate conta pe nicio oboseală din partea europenilor în ceea ce privește sprijinul lor pentru Ucraina”, a declarat Macron la finalul unui summit la Bruxelles. „Sprijinul nostru pentru Ucraina de la începutul războiului a fost unitar și unanim”, a insistat el.

17:40Ucraina afirmă că 2.000 de calculatoare ale unei firme de stat au fost afectate de un atac cibernetic

Echipa de stat ucraineană de răspuns la urgențe informatice CERT-UA a declarat joi că aproximativ 2.000 de computere au fost afectate în recentul atac cibernetic asupra unei companii de stat neidentificate.

„În cadrul studiului detaliat al amenințării cibernetice, au fost examinate mostrele de malware obținute, au fost stabilite particularitățile funcționării infrastructurii serverelor de control și au fost identificate peste 2.000 de calculatoare afectate”, a declarat CERT-UA pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit Reuters.

Ce rol va avea în războiul din Ucraina fabrica Automecanica Mediaș

17:05 Gigantul Rheinmetall, unul dintre principalii producători mondiali de echipamente militare și furnizor pentru armata Ucrainei, preia participația majoritară a fabricii Automecanica Mediaș, din România.

Tranzacția este văzută de compania germană ca fiind una strategiă. Fabrica din Mediaș va avea un rol-cheie în pregătirea operațională a vehiculelor de luptă folosite în Ucraina, spune Rheinmetall.

16:52Ministerul de Externe din Ucraina: Decizia CIJ „nu lasă nicio îndoială că Rusia încalcă dreptul internațional”

„Este prima dată în istoria CIJ când a ajuns la o hotărâre definitivă cu privire la încălcările dreptului internațional de către Rusia”, a declarat Ministerul ucrainean de Externe joi.

Dar Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga a respins în mare măsură miercuri un caz din 2017 adus de Ucraina în faţa instanţei supreme a ONU şi în care acuza Rusia că finanţează terorismul sprijinindu-i pe rebelii pro-Moscova din estul Ucrainei.

16:12Acordul statelor Uniunii Europene asupra unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina este o „dovadă în plus a unităţii puternice a Uniunii Europene”, a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski după acordul statelor UE privind ajutorul pentru Ucraina.

„Este foarte important că decizia a fost luată de cei 27 de lideri, ceea ce dovedeşte încă o dată unitatea puternică a UE. Acest ajutor „va consolida stabilitatea economică şi financiară pe termen lung, ceea ce nu este mai puţin importantă decât asistenţa militară” pentru Kiev în faţa invaziei ruse, a scris Zelenski pe platforma X.

Corveta rusească Ivanovets, cu rachete ghidate la bord, a fost scufundată

15:53Șeful serviciilor secrete ucrainene amenință că va multiplica atacurile pe teritoriul rusesc

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, a amenințat joi că va „multiplica” atacurile asupra infrastructurilor de pe teritoriul rusesc, considerând că este „util” ca rușii să „vadă în sfârșit realitatea războiului”, potrivit AFP

„Numărul de atacuri asupra infrastructurii rusești va crește probabil (…) Cred că acest plan ar putea include toate principalele infrastructuri critice și militare ale Rusiei”, a declarat Budanov pe Telegram.

15:12O corvetă rusească cu rachete Ivanovets a fost scufundată, susține GUR

Serviciile de informații militare ucrainene (GUR) au declarat joi că agenții săi au scufundat în timpul nopții o corvetă rusească din clasa Tarantul, purtătoare de rachete Ivanovets, aparținând Flotei Mării Negre.

Serviciile de informații militare ucrainene au publicat o înregistrare video în care se vede cum o dronă navală se apropie de o navă și urmează o explozie.

13:28 China a transmis Ucrainei că relațiile lor bilaterale ar putea fi afectate de desemnarea de către Kiev a mai mult de o duzină de companii chineze drept „sponsori internaționali ai războiului”, au declarat pentru Reuters două surse ucrainene de rang înalt care au cunoștință despre subiect.

Avertismentul a fost comunicat Ucrainei luna trecută, în cadrul unei întâlniri a ambasadorului Chinei la Kiev cu oficiali guvernamentali ucraineni de rang înalt, au declarat sursele.

Ucraina a catalogat 48 de companii din întreaga lume, inclusiv 14 din China, drept „sponsori internaționali ai războiului”, ale căror activități comerciale, potrivit acesteia, ajută sau contribuie indirect la eforturile de război ale Rusiei.

„Ambasadorul a spus că toate acestea (situația cu lista neagră) ar putea avea un impact negativ asupra relațiilor noastre”, a declarat una dintre surse.

Liderii UE s-au înțeles pe pachetul de 50 de miliarde de euro

12:33 Cele 27 de țări membre s-au înțeles în privința ajutorului multianual de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel.

La acest moment nu este clar cum a fost convins să renunțe la dreptul său de veto premierul ungar Viktor Orban, care a blocat pachetul la reuniunea din decembrie și amenința că o va face și acum. Un diplomat UE a precizat că fondurile pentru Ungaria rămân înghețate.

Ucraina a salutat imediat „contribuția” UE la o „victorie comună” contra Rusiei.

12:13Ancheta a stabilit că aeronava IL-76 prăbușită în regiunea Belgorod a fost doborâtă de două rachete ale sistemului american de rachete sol-aer Patriot, din care au fost găsite 116 fragmente, a transmis joi Comitetul de Investigații al Federației Ruse, potrivit TASS.

„Conform concluziilor expertizelor efectuate în timpul anchetei, fragmentele confiscate de la fața locului, conform caracteristicilor de proiectare, caracteristicilor geometrice și marcajelor disponibile, sunt elemente de proiectare a rachetei antiaeriene ghidate MIM-104A din complexul american Patriot, dezvoltat de corporațiile Raytheon și Hughes și produs în Raytheon”, spun rușii.

Aceștia au mai susținut că aeronava a fost atacată de două rachete din zona așezării Liptsy din regiunea Harkov din Ucraina.

Ce concluzii a tras un fost comandant al armatei ruse după 2 ani de război

11:37 O delegație nord-coreeană va vizita camera inferioară a parlamentului rus pe 13 februarie, a anunțat joi agenția de știri de stat RIA, citând un deputat al Partidului Comunist aflat în opoziție.

Deputatul comunist Kazbek Taysaev a spus și că o delegație parlamentară rusă intenționează să călătorească în Coreea de Nord în luna martie. (Reuters)

11:00Ce concluzii a tras un fost comandant al armatei ruse după aproape 2 ani de război în Ucraina

10:20 Livrarea de avioane de atac americane A-10 către Ucraina ar contribui la „provocarea unei înfrângeri militare” a Rusiei, a declarat joi șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov.

„Avioanele de atac A-10 ar putea consolida considerabil capacitățile Ucrainei pe linia frontului din Ucraina (…) Ele ar putea într-adevăr să ajute la administrarea unei înfrângeri militare Rusiei”, a afirmat el pe Telegram, referindu-se la aceste avioane cu o reputație de temut în ce privește atacarea țintelor terestre. (AFP)

Armata rusă ar fi avut pierderi mari și ieri

09:58Thailanda: O celebră trupă rock rusă ce se opune războiului și lui Vladimir Putin a fost deportată în Israel.

Bi-2 este cunoscută pentru condamnarea invaziei Rusiei în Ucraina. Ministerul rus al Justiției l-a etichetat pe solistul Igor Bortnick drept „agent străin” după ce acesta l-a criticat pe Vladimir Putin.

09:25 Ucrainenii spun că au provocat și ieri pierderi mari armatei ruse: 1.000 de soldați, 12 tancuri, 16 alte blindate de luptă, 33 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 36 diferite vehicule și 10 echipamente speciale.

Liderii UE încearcă să convingă Ungaria să accepte planul de finanțare

11:05ANALIZĂ: Ce concluzii a tras un fost comandant al armatei ruse după aproape 2 ani de război în Ucraina

09:09 „Riscă să deraieze totul din nou”: Viktor Orban, personajul central al unui summit decisiv pentru unitatea UE.

Va renunța Viktor Orban la dreptul său de veto? Liderii europeni se vor strădui joi – din nou – să îl convingă pe imprevizibilul prim-ministru ungar să voteze ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în cadrul unui summit care va fi decisiv pentru unitatea UE, notează AFP.

08:29 Popularul șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a fost chemat luni la o întâlnire la biroul președintelui și i s-a spus că va fi destituit, au declarat pentru CNN două surse care cunosc situația, informația venind după săptămâni de speculații tot mai mari privind tensiunile dintre Zelenski și comandantul suprem al forțelor ucrainene.

Un anunț oficial nu a fost făcut, însă se așteaptă un decret prezidențial până la sfârșitul săptămânii, a declarat una dintre surse pentru CNN.

Zvonurile privind întâlnirea și demiterea lui Zalujnîi s-au înmulțit exponențial de luni seara în Kiev, susținute de ruptura care ar fi apărut între președinte și comandantul său șef în urma eșecului contraofensivei ucrainene de anul trecut.

Armenia s-a alăturat CPI

07:46 O bombă rusească a lovit miercuri seară un spital din nord-estul Ucrainei, distrugând ferestre și echipamente și determinând evacuarea a zeci de pacienți, au declarat oficiali regionali.

Volodymyr Tymoshko, șeful poliției regionale Harkov, a spus că o bombă a lovit direct spitalul în jurul orei 21:45 în orașul Velykyi Burluk, la nord-est de orașul Harkov. O a doua bombă a căzut în apropiere. El a precizat că 38 de persoane au fost evacuate din spital, iar în clădire au rămas cinci pacienți, dintre care doi imobilizați la pat.

07:15Armenia s-a alăturat Curţii Penale Internaţionale, Rusia spune că e o decizie „inamicală”.

„Statutul de la Roma (instituind CPI) a intrat oficial în vigoare pentru Armenia la 1 februarie”, a anunţat pentru AFP reprezentantul armean pentru afaceri juridice, Eghişe Kirakosian, ceea ce Rusia a descris deja drept o „decizie inamicală”.

Șeful CIA: „Războiul rușilor a eșuat deja și au ajuns vasalii Chinei”

07:02 „Cine va apăra țara când lucrurile devin serioase?” Boris Pistorius insistă pe introducerea serviciului militar obligatoriu în Germania

06:57 Șeful CIA: „Războiul rușilor a eșuat deja și au ajuns vasalii Chinei”. Nu este tocmai obișnuit ca șeful CIA să scrie un articol lung pentru a-și explica poziția față de cea mai gravă criză internațională în care este implicată agenția externă americană. Dar asta a făcut William Burns în Foreign Affairs.

01:39 Preşedintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită oficială în Turcia pe 12 februarie şi se va întâlni cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, a anunţat miercuri un oficial turc.

00:14 Uniunea Europeană nu îşi va atinge obiectivul de a livra Ucrainei un milion de proiectile de artilerie în termen de un an, a recunoscut miercuri Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro