Sari direct la conținut

Ședință cu miză în Coaliție: PSD și PNL discută despre comasarea alegerilor / ​Calculele și scenariile făcute de social-democrați și liberali

HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: AGERPRES
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: AGERPRES

Comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele pe data de 9 iunie este varianta cea mai avantajoasă pentru PSD și PNL pentru că ar maximiza șansele celor două partide să ia mai multe mandate în Parlamentul European. Liderii PSD și PNL decid luni dacă vor merge în interiorul propriilor partide și le vor cere primarilor să se pregătească de alegeri pentru luna iunie, cu trei luni mai devreme decât scrutinul pentru locale care s-ar desfășura la sfârșitul lunii septembrie.

ora 20:30 Nu s-a luat nicio decizie în Coaliție privind comasarea alegerilor, susțin sursele Hotnews.ro. Ambele partide vor discuta cu propriii primari și liderii din teritoriu despre comasarea alegerilor, ulterior se vor reuni în Coaliție și vor lua decizia.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că social-democrații și liberalii și-au făcut analize interne pe care urmează să le prezinte azi în ședința de Coaliție care se desfășoară la Guvern la ora 16.00.

Potrivit surselor citate, PSD urmează să prezinte un sondaj care ar arăta părerea românilor despre comasarea a două tipuri de alegeri. De cealaltă parte, liberalii au o analiza care ar arăta că varianta comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare ar mobiliza electoratul partidelor sistem PSD-PNL cu ajutorul primariilor și ar bloca intrarea Dianei Șoșoacă în Parlamentul European.

Procedural alegerile locale trebuie organizate pe 29 septembrie 2024, iar noii aleși locali trebuie validați în funcție în termen de 20 de zile de la data alegerii în funcție. În 2020, alegerile locale au avut loc în 27 septembrie prin urmare mandatul aleșilor locali expiră în 2024 pe 5 octombrie.

Decizia de comasare cu europarlamentarele ar presupune organizarea alegerilor locale cu trei luni înainte de termen urmând ca cei aleși pe funcții în administrația locală să aștepte trei luni până la preluarea mandatului.

Procedural Guvernul este cel care stabilește data organizării alegerilor prin Hotărâre de Guvern. Decizia politică trebuie luată până pe 1 februarie 2024, pentru a permite Parlamentului să modifice legile și, în cazul unei contestări la Curtea Constituțională, să se încadreze în timp pentru a veni decizia. Guvernul trebuie să emită HG de organizare a alegerilor europarlamentare la începutul lunii martie.

Reamintim că săptămâna trecută, liderii Coaliției au discutat despre posibilitatea de a organiza alegerile locale cu trei luni mai devreme, pe 9 iunie, odată cu alegerile europarlamentare. Miza acestei comasări este din nou maximizarea rezultatelor și procentelor pe care le au ca partide-sistem.

Practic, PSD și PNL folosesc votul politic pe care îl aduc primarii pentru a crește șansele de a obține mai multe mandate de eurodeputați, iar Marcel Ciolacu și Nicoale Ciucă își securizează fotoliile de șefi de partide.

Calcule, scenarii și conspirații în Coaliție

La sfârșitul anului trecut, liberalii susțineau scenariul comasării în septembrie a alegerilor locale cu primul tur al prezidențialelor. Liderii PNL au propus această variantă în ședința Coaliției de la începutul anului 2024 dar social-democrații au amânat o decizie în acest sens.

Primul scenariu propus de PNL viza comasarea alegerilor locale, care ar avea loc la sfârșitul lunii septembrie 2024, cu primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Scenariul presupune ca noul președinte să fie ales până la finalul lunii noiembrie și să aștepte finalizarea mandatului lui Klaus Iohannis în luna decembrie.

În prima ședință din acest an a Coaliției, social-democrații i-au întrebat pe liberali de ce insistă pe comasarea alegerilor locale cu primul tur de scrutin. Potrivit surselor HotNews.ro, social-democrații i-au întrebat pe liderii PNL prezenți la ședință dacă scenariul comasării are legătură cu o posibilă demisie din funcție a președintelui Klaus Iohannis în urma unei numiri la nivel european.

Social-democrații se temeau că liberalii au un scenariu propriu prin care să-l promoveze pe Nicolae Ciucă în fotoliu de președinte al României pentru a asigura interimatul în cazul unei demisii al lui Klaus Iohannis. Din această postură de președinte interimar, Ciucă ar fi beneficiat de o mai mare vizibilitate și notorietate, de care are nevoie în perspectiva unei candidaturi la prezidențiale pe care liberalii o gândesc, pentru moment, pentru șeful lor de partid.

La ședința Coaliției, liberalii au negat că ar ști ceva despre planurile președintelui. În replică, Marcel Ciolacu a avansat un alt scenariu și anume acela de a comasa localele cu europarlamentarele.

Ultima varianta propusă mai în glumă, mai în serios de Marcel Ciolacu are ca miză o prezență mare la vot prin mobilizarea electoratului PSD și PNL cu ajutorul primarilor. Prezența mare la vot și mobilizarea electoratului PSD și PNL ar limita ascensiunea partidelor conduse de George Simion și Diana Șoșoacă. De altfel, la alegerile europarlamentare din 9 iunie AUR miza pe electoratul său din diaspora și pe o prezență redusă și dezinteresul electoratului din țară.

Procedural alegerile locale trebuie organizate până la sfârșitul lunii septembrie 2024. Decizia de comasare cu europarlamentarele trebuie luată până pe 1 februarie 2024, pentru a permite Guvernului să emită deciziile de organizare a alegerilor.

Pe 30 ianuarie, liderii locali ai PSD sunt chemați la București pentru a discuta despre alegerile din 2024.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro