Sari direct la conținut

Ministrul Rafila, la a doua „eroare de redactare” într-o săptămână: de la bâlbâiala antibioticelor la gafa privind eliminarea analizelor cu prioritate pentru bolnavii de inimă sau de cancer

HotNews.ro
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, invocă o „eroare de redactare” după ce instituția pe care o conduce a modificat în doar câteva zile un Ordin proaspăt aprobat ce reglementează termenul pentru care farmaciile pot elibera antibiotice fără prescripție de la medic: în Ordinul inițial publicat în Monitorul Oficial, termenul era de 72 de ore, iar după doar câteva zile, el a fost redus la 48 de ore, Rafila invocând „o eroare de redactare” în Ordinul inițial. Instituția condusă de Alexandru Rafila se află însă la a doua eroare gravă de redactare în doar o săptămână.

Nu mai departe de săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a pus pe jar pacienții cu cele mai grave boli cronice: a publicat în transparență decizională un proiect de act normativ care prevedea negru pe alb eliminarea posibilității ca acești pacienți – care suferă de cancer, diabet, boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice și boli cerebrovasculare, plus COVID-19 – să beneficieze de analize decontate în termen de 5 zile de la emiterea biletului de trimitere.

Ministerul Sănătății a revenit atunci cu precizări imediat după ce subiectul a apărut în spațiul public, susținând că nu și-a propus să abroge reglementarea privind priorizitarea acestor pacienți la analize – așa cum publicase negru pe alb în transparență pe site-ul instituției – ci doar să elimine de pe această listă pacienții post-COVID-19.

Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prevede, în acest moment, că ai dreptul la investigații paraclinice decontate efectuate în regim ambulatoriu în termen de maximum 5 zile de la solicitare (de la emiterea biletului de trimitere) – analize de laborator și investigații imagistice – numai dacă îți sunt recomandate investigații paralinice pentru monitorizarea unei afecțiuni de pe lista bolilor pe care Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au decis să le prioritizeze:

  • Pacienți diagnosticați cu COVID-19 aflați după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare.
  • Pacienți cu cancer.
  • Pacienți cu diabet zaharat.
  • Pacienți cu boli rare.
  • Pacienți cu boli cardiovasculare.
  • Pacienți cu boli cerebrovasculare.
  • Pacienți cu boli neurologice.
  • Pacienți cu boală cronică renală.

Investigațiile Monitor pot fi efectuate la orice furnizor de servicii medicale aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate – de stat sau privat.

Pentru a putea beneficia gratuit în maximum 5 zile de investigațiile necesare monitorizării uneia dintre aceste afecțiuni, medicul trebuie să scrie neapărat pe biletul de trimitere la analize codul de monitor ( exemplu: Monitor 2 pentru investigațiile paraclinice necesare monitorizării unei afecțiuni oncologice sau Monitor 3 pentru pacienții cu diabet zaharat). Un bilet de trimitere pe care nu apare codul Monitor, cu toate că faci parte dintr-una dintre categoriile de pacienți prioritizați la analize, nu îți oferă acces cu prioritate la analize, în termen de 5 zile.

Aceste analize sunt posibile, teoretic, peste „plafon” deoarece legea prevede că „chiar dacă furnizorul aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate a epuizat fondurile lunare contractate la momentul solicitării; pentru decontarea contravalorii acestora, sumele contractate inițial se suplimentează prin acte adiționale”.

Ministerul Sănătății a publicat, săptămâna trecută, un proiect de Ordonanță de Urgență ce prevedea abrogarea articolului de lege privind analizele Monitor.

După apariția subiectului în spațiul public, Ministerul Sănătății a revenit cu precizări, arătând că „pentru informarea opiniei publice, Proiectul de act normativ privind Ordonanța Guvernului pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea altor acte normative în domeniul sănătății, publicat în transparență decizională pe pagina de internet a Ministerului Sănătății se referă la modificarea Art. IX din OUG 44/2022. Având în vedere încetarea pandemiei de COVID – 19 se propune eliminarea din cuprinsul art. IX din OUG 44/2022, cu modificările și completările ulterioare, a investigațiilor necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, din categoria investigațiilor tip Monitor.”

Potrivit Ministerului Sănătății, articolul se modifică și devine:

„Art.IX- (1) Pentru investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, boală cronică renală, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigaţiile paraclinice, prin acte adiţionale.”

Pacienții cu boli oncologice și alte boli cronice vor beneficia în continuare de fondurile necesare pentru programele de monitorizare, a dat asigurări instituția condusă de Alexandru Rafila.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro