Sari direct la conținut

Marea Britanie vrea să introducă concediul de maternitate pentru miniștri pentru a promova femeile în politică

HotNews.ro
Boris Johnson, Foto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia
Boris Johnson, Foto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

Marea Britanie va introduce pentru prima dată concediul de maternitate pentru miniștri potrivit unui proiect anunțat joi și care vizează protejarea noilor mame și promovarea mai multor femei în politică, relatează Reuters.

Noua lege va însemna că femeile din cabinetul de miniștri pot lua până la șase luni concediu plătit în timp ce funcția lor este acoperită.

Activiștii pentru drepturile femeilor au spus că proiectul – anunțat la peste 100 de ani de la alegerea primei femei ca membru al Parlamentului – este de mult timp așteptată și au cerut guvernului să asigure astfel de concedii și pentru toți parlamentarii cu nou-născuți.

”Alegerea dintre a lua un concediu pentru a te recupera după naștere și a avea grijă de un nou-născut sau demisia din funcție nu este acceptabilă în timpurile moderne”, a spus premierul Boris Johnson într-o declarație scrisă.

Potrivit actualului sistem, parlamentarii pot lua concediu plătit pentru nou-născuți, dar dar nu există prevederi formale.

Regulile salariale inflexibile au însemnat că guvernul a avut puțină capacitate de a numi oameni în funcții temporare de cabinet, a spus Johnson, asta însemnând că miniștrii care voiau să ia concediu de maternitate ar fi trebuit cel mai probabil să își dea demisia din guvern.

De schimbare va beneficia prima dată procurorul general Suella Braverman, care a spus că așteaptă un copil la începutul anului curent.

Activiștii au spus că aceste concedii sunt cheia pentru ca mai multe femei să ajungă în funcții politice de top.

Aproape o treime din Camera inferioară a Parlamentul Regatului Unit este reprezentată de femei, deși Johnson a fost criticat de unii că a ales echipe dominate de bărbați.

Doar șase din cei 26 de membri ai actualului cabinet sunt femei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro