Sari direct la conținut

Ungaria a încheiat un acord pentru vaccinul chinezesc Sinopharm pentru că cele de la UE vin într-un ritm prea lent

HotNews.ro
Gergely Gulyas, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Gergely Gulyas, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Ungaria a ajuns la un acord cu compania chineză Sinopharm pentru achiziția de vaccinuri ati-coronavirus, a anunțat joi șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, citat de Reuters.

Gergely Gulyas a spus că vaccinurile din cadrul programului Uniunii Europene vin într-un ritm prea lent, fiind livrate săptămânal sub 100.000 de doze, așa că Ungaria va continua discuțiile cu Rusia și China pentru achiziții suplimentare de vaccinuri.

”Practic, am semnat o înțelegere cu Sinopharm. Primul transport ar putea avea până la un milion de doze”, a declarat Gulyas.

Livrarea chinezilor depinde de viteza cu care autoritățile de sănătate ungare vor aproba utilizarea vaccinului Sinopharm, care a fost folosit deja la imunizarea a circa 20 de milioane de oameni, a adăugat șeful de cabinet al lui Viktor Orban.

Până joi, Ungaria a primit 130.000 de vaccinuri Pfizer și Moderna, administrate la 96.000 de persoane, potrivit lui Gulyas.

Ungaria, cu o populație de circa 10 milioane, a raportat peste 347.000 de cazuri de Covid-19 și mai mult de 11.000 de decese. La acest moment, sistemul sanitar este suprasolicitat de cei aproape 5.000 de pacienți infectați cu noul coronavirus.

Autoritățile ungare au depistat primele cazuri de contagiere cu noua tulpină mai transmisibilă a coronavirusului, descoperită pentru prima dată în Marea Britanie, a anunțat miercuri șeful Departamentului de Sănătate Publică al Ungariei.

Majoritatea maghiarilor a fost vaccinată de la vârsta copilăriei cu vaccinuri rusești, deoarece „toate vaccinurile proveneau de acolo”, a afirmat pe 30 decembrie, ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó, în contextul în care Ungaria primea, la sfârșitul anului trecut, 6.000 de fiole de vaccin rusesc împotriva COVID.

Pe 11 decembrie, Szijjarto spunea că autoritățile ungare vizează autorizarea de urgență a vaccinului anti-COVID chinezesc în detrimentul așteptării procesului normal de revizuire de către Agenția Europeană pentru Medicamente. „Siguranța vaccinului nu este o problemă politică sau ideologică ci una profesională”, a afirmat acesta, adăugând că „dacă experții vor lua o decizie pozitivă, vom începe imediat redactarea contractului de import al vaccinului”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro