Un cercetător român câștigă un grant european de aproape 1,5 milioane de euro / "E realmente un moment extraordinar pentru studiile literare românești"
Cercetătorul român Andrei Terian-Dan de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a câștigat un grant în valoare de 1,45 milioane de euro pentru proiectul „O istorie transnațională a literaturii române (TRANSHIROL)”, a anunțat miercuri Comisia Europeană. Scriitorul Radu Vancu, profesor la aceeași universitate sibiană, spune că este „realmente un moment extraordinar pentru studiile literare românești”.
Consiliul European pentru Cercetare (CEC) a anunțat miercuri câștigătorii celui mai recent concurs de granturi, „Consolidator Grant”, destinat cercetătorilor aflați la mijlocul carierei. Printre aceștia se numără și cercetătorul român Andrei Terian-Dan de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
O istorie transnațională a literaturii române
Ipoteza de lucru a proiectului TRANSHIROL – și unul dintre elementele sale inovatoare – este aceea că o literatură „națională” nu ar trebui considerată în primul rând un sistem, ci mai degrabă o rețea definită de comunitățile transnaționale în care este integrată, potrivit Comisiei Europene.
Andrei Terian-Dan și echipa sa și-au propus să documenteze istoria de cinci secole a literaturii române și creșterea progresivă globală a rețelei acesteia. Istoria transnațională a literaturii române care rezultă din acest demers încearcă să devină, în cele din urmă, o istorie a literaturii mondiale scrisă dintr-o perspectivă românească. Proiectul va reuni nu numai un set de orientări de ultimă generație în materie de studii literare și în domeniul mai larg al teoriei culturii, ci și o serie de aspecte interdisciplinare, de la sociologie și imagologie și până la studii digitale și cantitative.
Fiind expert în literatura română, pe parcursul carierei sale, profesorul Terian-Dan a fost cercetător invitat în Regatul Unit, Spania și Slovenia și își desfășoară în prezent activitatea la universitatea pe care a absolvit-o, și anume Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
Scriitorul Radu Vancu: E realmente un moment extraordinar pentru studiile literare românești
Scriitorul Radu Vancu, profesor la aceeași universitate sibiană, spune că este „realmente un moment extraordinar pentru studiile literare românești”.
Vancu a scris, pe Facebook, că profesorul Terian-Dan „a reușit ceva absolut colosal”: a câștigat, practic de unul singur, primul grant universitar românesc de cercetare la categoria Consolidator acordat de European Research Grant (ERC – Consolidator). El explică faptul că, de regulă, proiectele europene de cercetare sunt de echipă. Sunt finanțate prin programul-cadru Horizon 2020 (H2020) – și presupun asocierea mai multor coordonatori reprezentând un consorțiu de universități.
- „European Research Council (ERC) e unitatea de elită a programului Horizon 2020. Granturile ERC se acordă unor echipe conduse de un singur coordonator, sunt implementate de o singură instituție-gazdă – sunt, practic, cele mai exclusiviste granturi Horizon 2020. Un fel de Nobel al granturilor europene, cum se spune în comunicatele de presă.
- Universitatea din Sibiu e prima din România care va implementa un proiect ERC-Consolidator. Până acum, cele câteva universități românești care au reușit să câștige granturi ERC au făcut-o la categoria Starting. (Există trei categorii de granturi ERC: Starting, Consolidator & Advanced.)
- Proiectul câștigat de Andrei Terian se cheamă „A Transnational History of Romanian Literature”; a primit o finanțare de 1.450.000€ pe cinci ani de zile. Și sunt sigur că istoria care va rezulta de aici va schimba radical modul de a percepe & a face istorie literară în România.
- (…) E realmente un moment extraordinar pentru studiile literare românești”, a scris Radu Vancu.
Finanțarea face parte din actualul program de cercetare și inovare al UE, Orizont 2020, în valoare totală de 655 de milioane de euro. Cu acest sprijin, noii beneficiari de granturi vor putea să își consolideze echipele și să aibă un impact considerabil.
- „Finanțarea nu numai că le permite minților strălucite din întreaga Europă să își urmeze ideile cele mai ambițioase într-o etapă critică a carierei lor, ci contribuie și la formarea celei mai tinere generații de cercetători în calitatea lor de membri ai echipelor CEC. Pentru a se pregăti pentru provocările viitoare, Europa trebuie să mențină viziunea de a investi în cercetarea de frontieră, care și-a dovedit de fiecare dată valoarea adăugată crucială. De aceea, atât de mulți contează pe faptul că liderii Europei vor acorda pilonului „excelență științifică” al programului Orizont Europa resursele esențiale pentru consolidarea Europei în ansamblu”, afirmă președintele Consiliul European pentru Cercetare, profesorul Jean-Pierre Bourguignon, citat într-un comunicat al Comisiei Europene.
Cercetătoarele câștigă teren
37% dintre granturi au fost acordate cercetătoarelor, cea mai mare proporție de la începutul schemei „Consolidator Grant”. Per ansamblu, rata de succes în rândul femeilor a fost de 14,5%, iar în rândul bărbaților, de 12,6%. De asemenea, au existat modificări ale ratelor de succes în privința a două dintre cele trei domenii în care sunt împărțite proiectele în scopul evaluării. În domeniul științelor fizice și al ingineriei, rata de succes în rândul femeilor a depășit-o pe cea din rândul bărbaților: 16,9% pentru femei, comparativ cu 12% pentru bărbați. În domeniul științelor vieții, femeile au câștigat 15%, iar bărbații au câștigat 12,9% din granturi, conform CE.
Proiecte de cercetare în 23 de țări
Beneficiarii granturilor își vor desfășura proiectele în cadrul unor universități, centre de cercetare și companii din 23 de țări din întreaga Europă, în principal din Germania (cu 50 de granturi), Regatul Unit (50), Franța (34) și Țările de Jos (29). Pentru prima dată, un proiect care se va desfășura în Ucraina, o țară „asociată” la programul Orizont 2020, va fi finanțat, de asemenea, printr-un grant de tip „Consolidator”.
Aproape 40 de naționalități diferite
În cadrul acestei cereri de propuneri, cercetători de 39 de naționalități au primit granturi „Consolidator”: cei mai numeroși au fost italienii (47 de granturi), germanii (45), francezii (27) și britanicii (24).