Sari direct la conținut

„Avem nevoie de o transformare a NATO pentru război": Șeful militar al Alianței spune că orice se poate întâmpla, în orice moment

HotNews.ro
Amiralul Rob Bauer, șeful militar al NATO, Foto: Lise Åserud / AFP / Profimedia
Amiralul Rob Bauer, șeful militar al NATO, Foto: Lise Åserud / AFP / Profimedia

Un înalt oficial militar NATO a făcut miercuri apel la instituțiile publice și la companiile private din Occident să își schimbe mentalitatea pentru a se concentra pe eficacitate, pentru a face față unei ere în care orice se poate întâmpla oricând, transmite Reuters.

„Avem nevoie de o transformare a NATO pentru război”, a declarat șeful Comitetului militar al alianței, amiralul olandez Rob Bauer, în timpul unei reuniuni de la Bruxelles cu șefii apărării din mai multe țări.

În trecut, organizațiile publice și private au trăit într-o eră în care totul era abundent, previzibil, controlabil și concentrat pe eficiență, a remarcat el.

Ținând cont de invazia rusă în Ucraina ce a început în 2022, aceștia vor trebui să își schimbe mentalitatea și să treacă la „o eră în care orice se poate întâmpla, în orice moment, o eră în care trebuie să ne așteptăm la neprevăzut, o eră în care trebuie să ne concentrăm pe eficacitate pentru a fi pe deplin eficienți”, a mai spus șeful Comitetului militar al NATO.

Bauer a promis continuarea ajutorului NATO pentru Kiev:„ Ucraina va avea sprijinul nostru în fiecare zi care va urma, pentru că rezultatul acestui război va determina soarta lumii”, a spus el.

Declarațiile sale vin într-un context în care mai multe voci importante din Occident au avertizat că Rusia reprezintă o amenințare reală ce ar putea genera un conflict dincolo de războiul din Ucraina.

Germania pregăteşte diferite scenarii ca urmare a ameninţării ruse, a transmis luni Ministerul Apărării german, după ce tabloidul Bild a publicat un document clasificat al armatei germane care nu exclude o escaladare împotriva NATO în acest an şi o ipotetică confruntare în 2025.

„Izbucnire iminentă a unui război în vara anului 2025”

Potrivit Bild, în acest document secret, armata germană analizează posibile acţiunile ale Rusiei şi Occidentului lună de lună, inclusiv un ipotetic scenariu al „Apărării Alianţei 2025”, care prevede desfăşurarea a „sute de mii de soldaţi NATO şi o izbucnire iminentă a unui război în vara anului 2025”.

Conform acestui document, în februarie, Rusia ar iniţia o nouă mobilizare a 200.000 de persoane şi ar lansa o ofensivă în Ucraina care, din cauza „sprijinului ezitant occidental” pentru Kiev, ar da rezultate în iunie şi ar face ca trupele ucrainene să se retragă treptat.

Potrivit scenariului german, atacul iniţial camuflat şi apoi din ce în ce mai deschis împotriva Occidentului ar începe în iulie.

Conform scenariului, Kremlinul ar provoca de fiecare dată noi crize prin atacuri cibernetice severe şi alte forme de război hibrid, cum ar fi instigarea împotriva minorităţilor etnice ruse, în special în statele baltice, scrie Agerpres, citând EFE.

„Obiectivul secret al Kremlinului”

Bild susţine că scenariul prevede ciocniri pe care Rusia le-ar folosi ca scuză pentru a începe în septembrie exerciţii cu Belarus cu participarea a 50.000 de soldaţi.

În realitate, Rusia ar acumula trupe la frontiera cu Polonia şi Lituania, iar în octombrie ar comasa trupe şi rachete cu rază medie de acţiune în exclava Kaliningrad unde ar continua să trimită armament sub „minciuna propagandistică a unui atac iminent al NATO”.

„Obiectivul secret al Kremlinului ar fi de a cuceri coridorul Suwalki”, un teritoriu de 65 de kilometri de-a lungul frontierei dintre Polonia şi Lituania, situat între enclava rusă Kaliningrad şi Belarus, scrie Bild.

Potrivit scenariului, începând din decembrie 2024 ar urma să aibă loc un „conflict de frontieră” provocat artificial şi „tulburări cu numeroşi morţi” în această zonă, deja pe teritoriul NATO.

O reuniune specială a NATO ar urma să aibă loc în ianuarie 2025, la care Polonia şi statele baltice ar informa cu privire la o ameninţare tot mai mare din partea Rusiei.

Rusia ar urma să transfere trupe suplimentare în ţările baltice şi în Belarus în luna martie, iar, până atunci, să adune două divizii de tancuri, o divizie de infanterie mecanizată şi un comandament, adică un total de 70.000 de soldaţi.

În mai 2025, NATO ar urma să ia în sfârşit „măsuri credibile de descurajare” pentru a preveni un atac rusesc asupra Suwalki din direcţia Belarus şi Kaliningrad, conform scenariului menţionat.

În „ziua X”, potrivit armatei germane, Alianţa va desfăşura 300.000 de oameni pe flancul său estic, între care 30.000 de soldaţi germani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro