Germania: Îngrijorări tot mai mari privind antisemitismul din grupurile care protestează împotriva restricțiilor
Există îngrijorări tot mai mari în Germania privind o legătură substanțială între grupurile care protestează împotriva restricțiilor anti-Covid și antisemitism, relatează Euronews.
Comisarul pentru combaterea antisemitismului al Germaniei, Felix Klein, a declarat pentru Euronews că mișcarea de protest împotriva măsurilor de prevenire a răspândirii pandemiei, denumită „Querdenken” („gânditori liberi”) nu este reprezentată doar de grupuri de extrema dreaptă.
Klein a abordat subiectul în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Anette Kahana, directoarea fundației antifasciste Amadeu Antonio, și vicepreședintele Partidului Social Democrat german (SPD), Kevin Kühnert.
„Protestatarii corona au un discurs antisemt”, afirmă Klein, subliniind că „pentru prima dată vedem grupuri care în mod normal n-au nicio legătură unele cu celelalte unite de aceste proteste: grupuri de dreapta, extremiști de stânga, grupuri islamiste”.
„Iar faptul că antisemitismul acționează ca o punte este ceva nou”, adaugă acesta.
O înregistrare video s-a viralizat duminică printre utilizatorii rețelelor sociale din Germania, aceasta arătând o tânără la un protest coronavirus din orașul Hanovra comparându-se cu Sophie Scholl, o luptătoare a rezistenței anti-naziste ucise de autorități, aceasta fiind apoi acuzată că „trivializează” Holocaustul de un agent de securitate.
Ministrul de externe german Heiko Maas și-a exprimat indignarea vizavi de înregistrare, notând pe Twitter că „Oricine se compară astăzi cu Sophie Scholl sau Anne Frank este indiferent față de curajul de care a fost nevoie pentru a te opune naziștilor”.
„Acest lucru trivializează Holocaustul și arată o ignoranță istorică de nesuportat. Protestele corona nu sunt legate cu nimic de luptătorii din rezistență. Nimic!”, a adăugat ministrul german.
Klein afirmă că „atunci când vine vorba de represiune, trebuie să ne asigurăm că serviciile secrete, poliția și procurorii recunosc antisemitismul, că intervin atunci când, de exemplu, este trivializat Holocaustul, sau dacă profesorul Drosten (n.r. virusologul-șef al Germaniei) este comparat cu Josef Mengele”.
„În acel caz Holocaustul este trivializat iar asta este o infracțiune în Germania. Pe de altă parte trebuie bineînțeles să asigurăm că mai multă educare are loc. Putem oferi de asemenea clarificări în școli dar și în educația politică”, a subliniat Klein.
„Istoria a arătat că antisemitismul mereu crește vertiginos în vremuri de criză. Inclusiv în timpul ciumei din Evul Mediu evreii au fost considerați responsabili. Acela a fost firul narativ. Gripa spaniolă din urmă cu 100 de ani este un alt exemplu”, a explicat comisarul german.
„Nu este surprinzător că narativa antisemită iese la suprafață din nou. Dar trebuie să fim cât se poate de clari: trebuie să luăm măsuri împotriva persoanelor care se folosesc de înșelăciune și folosesc istoria germană într-o manieră distorsionată”, a subliniat Klein.
REFERINȚĂ: