„Înfrângere completă”: Catolicii chinezi și înțelegerea dintre Vatican și Beijing
Vaticanul a reînnoit acordul încheiat în 2018 cu China în pofida condamnării Statelor Unite și avertismentelor venite din partea preoților chinezi clandestini care sunt loiali Romei că au devenit și mai marginalizați în ultimii doi ani, transmit AFP și France24.
Regimul comunist a rupt legăturile cu sfântul scaun în 1951, forțând catolicii chinezi să aleagă între Asociația Catolică Patriotică a Chinei, condusă de stat, și biserici neoficiale loiale papei.
În mod oficial, Partidul comunist este ateu, acesta exercitând un control strict asupra tuturor instituțiilor religioase, printre măsuri numărându-se inclusiv aprobarea predicilor.
Înțelegerea provizorie, semnată în septembrie 2018 între Beijing și Vatican, acordă un cuvânt de spus atât sfântului scaun cât și autorităților comuniste în ceea ce privește numirea episcopilor catolici, Roma sperând că va pune capăt schismei din comunitatea catolică de 12 milioane de credincioși chinezi.
Anunțul oficial privind prelungirea acordului a fost făcut vineri de către ministerul de externe al Chinei și secretarul de stat al Vaticanului.
Reînnoirea înțelegerii a venit în pofida presiunilor intense puse de Statele Unite asupra Vaticanului pentru a renunța la aceasta, Departamentul de stat american afirmând că acordul nu a oprit persecutarea catolicilor chinezi.
Comunitățile de catolici care operează fără acordul Partidului Comunist au fost luate în vizor de autoritățile chineze în ultimii ani, confruntându-se cu persecutarea membrilor, presiuni asupra clerului și demolarea bisericilor.
Deși unii au salutat acordul dintre Vatican și Beijing drept un compromis pragmatic care permite dialogul între cele două părți, alții se tem că bisericile clandestine din China vor deveni și mai marginalizate.
„Situația nu s-a îmbunătățit deloc”, a afirmat pentru AFP un preot clandestin din provincia Jiangxi, acesta relatând sub protecția anonimatului că i-a fost interzis să predice.
Preotul declară că reînnoirea înțelegerii îi va lăsa pe catolicii chinezi „fără ajutor și fără speranță”.
FOTO: Liau Chung-Ren/Zuma Press/ Profimedia Images
„În urma vremurilor”
Un posibil semn de presiuni a fost semnalat mai devreme în cursul acestei luni când episcopul vicar al diocezei Mindong, Vincenzo Guo Xijin, a demisionat subit.
„Am rămas în urma vremurilor. Nu pot ajunge din urmă… și nu vreau să devin un obstacol în progresul acestei ere”, a anunțat într-o scrisoare Guo, clericul catolic fiind arestat de poliție în trecut.
O persoană familiară cu subiectul a declarat pentru AFP că Guo și-a dat demisia în semn de protest după ce a fost presat să se alăture bisericii conduse de stat, măsură prevăzută de acordul încheiat în 2018.
Alte figuri clandestine, precum episcopul Augustine Cui Tai, rămân în arestul autorităților sau în arest la domiciliu.
Susținătorii înțelegerii afirmă că aceasta nu a fost menită niciodată să rezolve toate problemele cu care se confruntă catolicii din China dar că este un prim pas important pentru catolicii chinezi.
„Suntem mulțumiți cu această înțelegere”, a afirmat cardinalul Pietro Paolin, secretarul de stat al Vaticanului, adăugând că „însă bineînțeles că rămân probleme pe care înțelegerea nu a fost menită să le rezolve”.
Preoții și diocezele din biserica statului nu au răspuns solicitărilor AFP pentru comentarii.
FOTO: Liau Chung-Ren/ Zuma Press/ Profimedia
„Înfrângere completă”
Într-o concesie făcută autorităților comuniste, papa Francisc a recunoscut opt episcopi numiți de Beijing fără aprobare papală. Cel puțin doi episcopi clandestini au fost numiți cu aprobarea ambelor părți iar câțiva episcopi clandestini s-au alăturat bisericii de stat anul acesta.
„Vaticanul înțelege importanța operării în cadrul sistemului pentru a preveni restricții suplimentare asupra credincioșilor din China”, afirmă Lawrence Readon, profesor de științe politice la Universitatea din New Hampshire.
Criticii, printre care și fostul cardinal al Hong Kong-ului, Joseph Zen, au acuzat Vaticanul de trădarea valorilor sale pentru a face pe plac Chinei.
„Guvernul a forțat, cu protecția acestei înțelegeri, persoanele din bisericile clandestine să se alăture Asociației Patriotice care este în mod obiectiv schismatică”, a declarat fostul cardinal pentru AFP, susținând că acordul a dus la dispariția comunității clandestine.
„Aceasta nu este o victorie, este o înfrângere, o înfrângere completă”, afirmă Zen.
Citește și: