Sari direct la conținut

„Misiune imposibilă”: Mexicul vrea să recupereze coroana legendară a regelui Montezuma

HotNews.ro
„Misiune imposibilă”: Mexicul vrea să recupereze coroana legendară a regelui Montezuma

Președintele Mexicului a declarat că și-a trimis soția într-o misiune „imposibilă” pentru a recupera coroana legendarului rege aztec Montezuma, relatează Euronews.

Andrés Manuel López Obrador a anunțat că soția sa, scriitoarea și profesoara universitară Beatriz Gutiérrez, se află în prezent în Viena, locul unde coroana de pene a regelui Montezuma se află de peste două secole.

„I-am spus lui Beatriz să insiste deoarece piesa face parte din Mexicul nostru”, a declarat López Obrador în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că „austriecii au confiscat de tot coroana”.

„Perseverăm, rezolvăm lucruri dificile și încercăm imposibilul”, a mai afirmat acesta.

Președintele mexican a amintit apoi de povestea lui Maximilian al II-lea, un austriac care a condus al Doilea Imperiu Mexican dar n-a reușit să recupereze artefactul.

„Nu au vrut să i-o împrumute nici măcar lui Maximilian al II-lea, compatriotul lor”, a declarat López Obrador.

Autoritățile mexicane vor acum să repatrieze coroana, revendicată de Mexic încă din 1991, până anul viitor când țara va celebra mai multe aniversări importante: 700 de ani de la fondarea Tenochtitlán, capitala Imperiului Aztec, 500 de ani de la colonizarea Americilor de către spanioli și 200 de ani de la câștigarea independenței Mexicului.

Papa Francisc a fost deja invitat să ia parte la ceremoniile ce vor avea loc într-una din cele mai mari țări catolice din lume, suveranului pontif solicitându-i-se însă ca Vaticanul să își ceară scuze oficial pentru rolul bisericii în abuzurile comise împotriva populației indigene.

„Dacă ar fi un cutremur în Viena aceasta nu s-ar clinti”

Însă deocamdată autoritățile austriece au refuzat solicitarea Mexicului.

„Este prea fragilă”, a declarat Gerard van Bussel, curatorul Muzeului de Antropologie din Viena responsabil de colecțiile din America de Nord și Centrală, despre coroana lui Montezuma, adăugând că aceasta nu va putea fi trimisă în Mexic „în următorii 10 ani, cel puțin”.

Acesta a explicat că nici măcar reprezentanții muzeului nu îndrăznesc să coboare artefactul de unde este expus, temându-se că ar putea fi deteriorat.

Însă van Bussel a subliniat că muzeul austriac a investit semnificativ în instalația în care coroana este expusă, afirmând că „dacă ar fi un cutremur în Viena aceasta nu s-ar clinti” dar, mulțumită unui acord bilateral între Austria și Mexic, cetățenii mexicani care își prezintă pașaportul la intrarea muzeului pot vedea exponatul gratuit.

Alcătuită dintr-un evantai de o mie de pene împodobit cu smaralde unite prin sute de plăcuțe de aur, coroana înfățișează coada unei păsări quetzal, simbol al puterii aztecilor.

Deși originea sa și modul în care a ajuns în Austria nu sunt cunoscute cu exactitate mulți istorici cred că aceasta a fost făcută cadou lui Hernán Cortés de la însuși Montezuma când regele aztec l-a primit pe conchistadorul spaniol în 1519. Potrivit altor relatări coroana ar fi fost furată de spanioli alături de alte bogății aztece.

Arheologul mexican Carmen Gloria Cook a scris despre coroana de pene că ar fi fost păstrată la Bruxelles până în 1563 când a fost mutată în Innsbruck, Austria. Aceasta ar fi fost mutată de mai multe ori din cauza războaielor vremii până când a ajuns la Viena în 1817 unde a rămas într-o pivniță până în 1878.

O reproducere fidelă realizată în 1958 cu pene autentice este expusă la Muzeul de Antropologie din Mexico City.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro