Sari direct la conținut

Tragedia de la Ferma Dacilor. Fiul şefului Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei ar fi printre victimele incendiului – surse / Ce mai știm despre victime până în acest moment

HotNews.ro
Ferma Dacilor dupa incendiu, Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda
Ferma Dacilor dupa incendiu, Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, se află printre victimele incendiului de la Ferma Dacilor, au confirmat, miercuri, surse judiciare pentru Agerpres. Ce știm până acum despre victimele tragediei.

Este vorba despre Vlad Băiceanu, un student în vârstă de 21 de ani.

Victimele sunt trei copii și patru adulți, care au fost identificate prin probe ADN

Cele şapte victime carbonizate care au fost găsite de pompieri în urma incendiului devastator de la Ferma Dacilor au fost identificate pe baza probelor ADN, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Potrivit acestora, anchetatorii au recoltat probe ADN pe care le-au comparat cu mostre luate de la rudele victimelor, cele şapte persoane carbonizate găsite până la acest moment fiind astfel identificate, fiind vorba de trei copii și patru adulți.

În continuare este căutată o a opta persoană dispărută.

CSA Steaua a precizat, marţi seară, citând informații neoficiale, că una dintre victimele incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor ar fi Luca Ene, jucător legitimat la grupa Under 17 a Clubului Sportiv al Armatei.

Un frate al lui Luca, Matei, şi el legitimat la CSA, este internat în spital împreună cu mama lor, în timp ce „Luca, tatăl său şi fratele cel mic, Petru, se află pe lista persoanelor dispărute”.

Un bărbat care a murit, în timp ce încerca să îşi salveze doi dintre copii din pensiunea cuprinsă de incendiu, era angajat al restaurantului. Soţia şi unul dintre copiii acestuia sunt victimele care au fost duse la spital.

De asemenea, printre decedați ar fi și o tânără. Tatăl acesteia a fost audiat marți seara de către polițiștii din Mizil. Bărbatul le-a mărturisit jurnaliștilor Digi24 că nici nu știa că fiica sa se afla în acea cabană.

Reprezentanţii Asociaţiei Studenţilor la Sociologie şi Asistenţă Socială spun că o studentă în anul II la Facultatea de Sociologie ar fi printre victime, dar nu știm dacă este vorba de aceeași victimă.

Anca Florina Gavrilă era din Călăraşi, ar fi împlinit 21 de ani pe 14 ianuarie și a murit alături de prietenul ei, Adrian.

„Cu inimile strivite de durere, venim astăzi cu o rugăminte delicată către voi, prietenii şi cunoscuţii noştri. Recent, am pierdut o dragă colegă din anul 2 la Sociologie în incendiul de la Ferma Dacilor. Gavrilă Anca Florina a fost o fată frumoasă şi una dintre studenţii facultăţii noastre. În aceste momente dificile, invităm cu căldură toţi cei care doresc să ofere un sprijin financiar pentru a ajuta familia colegei noastre să facă faţă cheltuielilor legate de această perioadă”, scriu, miercuri seară, pe Facebook, reprezentanţii Asociaţiei Studenţilor la Sociologie şi Asistenţă Socială, potrivit News.ro.

Sora fetei spune că familia a aflat întâmplător că Anca ar putea fi victima tragediei de la Tohani.

„Am aflat întâmplător. A aflat mama, întâmplător, în parc, că a fost incendiu acolo, m-a sunat imediat şi de atunci am încercat că dăm de ea şi nu a fost posibil. Au plecat acolo părinţii, încă nu găsiseră toate cadavrele. Azi dimineaţă (miercuri-n.r.) mi-au conformat de la Medicina Legală că ea este”, a spus sora tinerei.

„Eu ştiam că e acolo. Ştiam că s-a dus o seară acolo, cu prietenul ei să se relaxeze. A murit şi el. decizia de a merge acolo a fost ceva spontan, ea s-a văzut cu prietenul ei şi întâmplător s-au hotărât să meargă acolo, nu era planificat înainte. Ajunseseră acolo în seara de 25”, a declarat, pentru News.ro, Carmen Gavrilă.

În paralel, sunt în derulare audieri la sediul Poliţiei Mizil.

În cauză sunt efectuate cercetări in rem, pentru faptă, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru, şi de ucidere din culpă, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Ferma Dacilor, ridicată fără autorizație de construcție

Complexul turistic Ferma Dacilor pare că a funcționat timp de un deceniu fără avizele necesare și fără ca autoritățile să remarce acest lucru.

Conform site-ului oficial al complexului turistic de la Tohani, bazele afacerii au fost puse în 2013, lucru confirma și de Cornel Dinicu, antreprenorul care se prezintă ca prorietarul afacerii, chiar dacă nu apare în actele firmei care controlează pensiunea.

Prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat că la Ferma Dacilor s-a construit fără autorizaţie, intrându-se în legalitate abia în 2020, când pentru acele construcţii a fost obţinut un certificat de edificare a construcţiei.

A fost nevoe de tragedia de la Ferma Dacilor ca autorităţile să înceapă să verifice toate pensiunile din Prahova privind autorizaţia de securitate la incendiu, în urma dispoziției date de prefectul Virgiliu Nanu, șeful PSD Prahova.

Primarul nu a făcut niciun control la pensiune

Și primarul comunei Gura Vadului, Nicolae Marius Sora, a confirmat miercuri acest lucru.

„Sunt niște clădiri edificate, atât pot să vă spun. S-au edificat clădirile, pensiune și restaurant și spații pentru cazare, dar s-a întins în timp”, a explicat edilul din comuna prahoveană.

Nicolae Marius Sora (PNL), care conduce comuna din 2020, a recunoscut că nu a făcut niciun control la pensiune.

„Acolo este proprietar o anumită doamnă din București, am încercat să luam legătura cu dânsa. Nu s-a putut lua legătura cu ea (…) În 2020 când am preluat mandatul, l-am luat cu tot ce înseamnă atribuții. Voiam să verificăm existența acelor construcții”, a explicat primarul, citat de Știrile TVR.

Primarul a mai spus că pensiunea este racordată la curent electric dar acolo sunt foarte mari fluctuații de tensiune, pentru că sunt la capătul rețelei electrice. Și patronul se plângea anul trecut că a făcut o cerere pentru mărirea puterii, dar nu primise niciun răspuns. De altfel, Cornel Dinicu se plângea de birocrație și autoriățile române, despre care spunea că se mișcă încet.

Proprietara a venit cu o autorizație de la Ministerul Turismului și atunci am considerat că este autorizată această pensiune. Normal, ar fi trebuit să ceară autorizație de construcție pe care nu au cerut-o, a adăugat primarul comunei Gura Vadului.

Nicolae Marius Sora a spus că avea de gând să verifice pensiunea și că proprietarii nu au cerut autorizație de funcționare.

„Am vrut să verificăm existenţa acelor construcţii pe parte de urbanism. Proprietara sau cine e împuternicit a venit cu o autorizaţie de la Ministerul Turismului în care era specificat că sunt autorizaţi de Ministerul Turismului şi atunci am considerat că e autorizată această… Normal, ar fi trebuit să ceară o autorizaţie de funcţionare pe care nu au cerut-o”, a adăugat edilul.

Dosar DNA privind problemele cu autorizația de securitate la incendiu

Pensiunea nu avea nici autorizație la incendiu, potrivit ISU Prahova. ISU Prahova ar fi dat, în 2019, doar avertismente la pensiunea Ferma Dacilor, în ciuda faptului că au fost constatate nereguli grave. În același an, la pensiune, ar fi fost organizată o masă de protocol oferită chiar de conducerea ISUJ Prahova.

Direcția Națională Anticorupție urmează să redeschidă dosarul de la ISU Prahova care vizează problemele cu autorizația de incendiu de la pensiunea „Ferma Dacilor” potrivit unor surse judiciare citate de Digi24 și Agerpres.

Dosarul de corupție a fost, anterior, clasat, pe 21 martie 2023, de Secția Militară a DNA, condusă pe atunci de Liviu Lascu, adus în funcție de Crin Bologa.

Dosarul DNA ar arăta că au existat numeroase nereguli în acordarea autorizațiilor de incendiu, iar ISUJ Prahova a ales să dea doar avertismente în loc să amendeze pensiunea, așa cum ar fi trebuit, cu 5.000-10.000 de lei.

Sindicatul Național al Polițiștilor Prahova contract cu Ferma Dacilor

Sindicatul Național al Polițiștilor Prahova avea contract cu Ferma Dacilor, iar sindicaliștii mergeau acolo cu o reducere de 20%, pensiunea neavând avize de funcționare pentru circuitul turistic și nici autorizație ISU.

„Aveam contract și reducere de 20%. Este o colaborare, avem 74 de birouri pe teritoriul României, fiecare birou teritorial poate alege o colaborare în beneficiul membrilor de sindicat, cu anumite reduceri, anumite facilități pentru membrii de sindicat”, a declarat pentru Euronews România Vasile Zelca.

„Noi nu avem competențe ca Sindicat să vericăm dacă este autorizat sa nu, dar pe viitor vom avea o discuție cu toți președinții de birouri teritoriale astfel încât să nu ne mai confruntăm cu astfel de situații. Polițiștii din regiune nu aveau cum să știe la Sindicat de autorizație”, a declarat președintele SNPPC, Vasile Zelca.

Un puternic incendiu a izbucnit, marţi dimineaţă, la pensiunea Ferma Dacilor, din localitatea Tohani, din judeţul Prahova. Șapte persoane, trei copii și patru adulți, au fost găsite carbonizate, în timp ce continuă căutările pentru a opta persoană care este dată dispărută.

Poliţiştii şi procurorii prahoveni au început, marţi seară, audierile în dosarul care vizează cauzele, dar şi efectele incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor. Infracţiunile vizate sunt de distrugere şi ucidere din culpă.

Complexul turistic a fost construit în zona Tohani în 2013, potrivit controversatului om de afaceri Cornel Dinicu, care a fost în atenția presei și a autorităților în anii 2000, mai ales după izbucnirea scandalului afacerea „Portbagajul”.

Atât presa din Prahova, cât și presa centrală au relatat despre trecutul întunecat al antreprenorului, despre legăturle cu lumea interlopă, implicarea în afacerea „Portbagajul” și urmărirea de către SIE până în Sierra Leone.

VEZI ȘI:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro