Sari direct la conținut

Sunrise – stopviolenteidomestice.ro, sistem gratuit de ajutor pentru victimele violenței domestice anunțat de Code for Romania pentru ONG-uri

HotNews.ro
Violenta domestica (fotografie ilustrativa), Foto: Alamy / Profimedia
Violenta domestica (fotografie ilustrativa), Foto: Alamy / Profimedia

Organizația de tehnologie civică Code for Romania, anunță Sunrise – stopviolenteidomestice.ro, un sistem informatic gratuit de management de caz care permite ONG-urilor să administreze, să redirecționeze cazurile de violență domestică de care se ocupă și să își digitalizeze toate dosarele într-un singur spațiu securizat. Sistemul este creat în parteneriat cu Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii.

Sunrise, sistem de management de caz care va fi operaționalizat în 2024, permite, prin colectarea disponibilității ONG-urilor în ceea ce privește serviciile pe care le oferă, crearea unei baze de date pe care fiecare organizație o poate accesa și din care poate redirecționa cazuri către alte asociații în funcție de nevoile specifice fiecărei situații, anunță organizația.

Începând de astăzi, organizațiile din sector vor putea efectua preînregistrarea pe stopviolenteidomestice.ro pentru a utiliza soluția Sunrise, mai transmite organizația.

„Violența domestică, fie că vizează relația de cuplu, copiii, persoanele în vârstă sau alte categorii vulnerabile, are un trecut și un prezent bogat în România, iar urmele lăsate în viața victimelor sunt greu spre imposibil de remediat. În ciuda frecvenței fenomenului și a faptului că o mare parte a populației României îl consideră prevalent, interesul public pentru tema combaterii violenței domestice este foarte redus. Una dintre cauze este lipsa datelor corecte și complete asupra situației, problemă generată de un proces deficitar de colectare a datelor și de lipsa unei strategii de integrare a acestora”, potrivit Code for Romania.

„Timp de multă vreme, instituțiile publice, de la spitale la poliție, au colectat date independent, folosind taxonomii și metodologii distincte. În teren, realitatea este că ONG-urile depun majoritatea covârșitoare a eforturilor de combatere a violenței domestice în România, fiind de departe principalii furnizori de servicii pentru victime. Din nefericire, cu foarte puține excepții, aceste organizații neguvernamentale sunt subfinanțate și duc o lipsă severă de personal”, mai transmite organizația care detaliază ce oferă stopviolenteidomestice.ro:

  • Management de caz: ONG-urile care lucrează pentru victimele violenței domestice pot administra documentația cazurilor de care se ocupă cu ușurință, de la înregistrare la arhivare, toate într-un singur loc.
  • Resurse centralizate și un sistem robust de raportare: Utilizatorul are acces la organizațiile și serviciile disponibile într-un spațiu dedicat pentru a solicita sprijin atunci când este necesar.
  • Management de permisiuni cu sistem de referire de cazuri pentru sector: Organizațiile gestionează permisiunile pentru informații și documente, asigurând integritatea datelor la fiecare pas.

Sunrise – stopviolenteidomestice.ro face parte din seria de soluții digitale ce răspund la probleme actuale ale românilor, soluții gratuite create de Code for Romania într-o campanie fără precedent: 12 soluții în 12 săptămâni, lansate până la sfârșitul anului, sub mottoul „Noi nu mai putem aștepta. Noi suntem cei pe care i-am tot așteptat”.

Vezi și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro