Sari direct la conținut

Cine sunt primii români de pe Threads și ce au de spus – Geoană, Măruță, dar și foarte mulți oameni care cred că e liber la înjurat

Threads, Foto: Fabio Ferrari/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia
Threads, Foto: Fabio Ferrari/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Threads e o rețea socială făcută de Meta (Facebook) în vara lui 2023. Ar trebui să concureze cu X (Twitter), dar și cu TikTok, așa că e copiată din ambele părți. În România a intrat pe 14 decembrie și, în cele ce urmează, am să încerc să fac o radiografie a ceea ce poți găsi acolo până în acest moment.

Am intrat pe Threads la două zile după lansare, pentru că sunt curios să aflu cum mai vrea firma lui Mark Zuckerberg să mai profite un pic de utilizator, să mai livreze reclame de tot felul și să ne mai dea ceva de făcut cât ne prefacem că suntem la muncă, la școală, la masă cu oameni.

Cât am stat pe Threads mi-au venit în cap aceste versuri de la Nelu Vlad: „Prin restaurante, baruri, cafenele și localuri, Doamne, ah, ce viaţă mai duceam”. Că așa e rețeaua asta la început de drum: haotică, fără reclame, te poți certa cu cine vrei și încă nu par prea active filtrele de shaming sau bullying sau orice altceva ai mai întâlnit pe Instagram, Facebook.

E o schemă, desigur, să spună lumea ce-are pe suflet, să-i placă, apoi să vină Meta cu reclamele, cu conținutul brand friendly. În perioada asta de început, Threads e ca internetul anilor 2000, până prin 2015.

Deși Threads a fost lansată în vară, n-a fost și pentru țările din Uniunea Europeană, deoarece Meta cam abuza de felul în care îți făceai cont și de datele tale. Unii, desigur, au găsit căi de-a o folosi. Dar gata, e disponibilă oficială. Până și Joe Biden, președintele SUA, și-a făcut cont. Probabil că-n ideea asta și niște politicieni locali s-au aruncat să fie acolo. Chiar și Mircea Geoană, deocamdată angajat la NATO, dar posibil politician de anul viitor.

Cum îți faci cont de Threads și cum funcționează

Aici e o schemă de la Meta. Nu-ți faci, propriu-zis, cont, ci ai deja unul (dacă ai): Instagram. Te loghezi cu contul respectiv și poți da follow la oamenii pe care-i aveai acolo. Sau ei pot da follow, odată ce ți-ai activat contul de Threads. Practic, compania condusă de Mark Zuckerberg a luat o bază de useri și, cu o singură aplicație, a încercat s-o copieze în partea cealaltă. Parțial, pare că merge.

Poți, totodată, să stai pe Threads fără cont, dar n-ai (evident) opțiunea de-a urmări pe cineva sau de-a comenta. Dar vezi, așa, cam care e situația, dacă te arde curiozitatea.

Ziceam de Threads c-a venit cu abordarea aia de internet de anii 2000. Într-o perioadă în care toate celelalte platforme sociale au filtre ca să nu zici chiar orice, mulți văd Threads ca un vest sălbatic. Și poate fi și așa ceva. E o schemă de-a crește popularitatea, cam cum încearcă și Elon Musk pe X în timp ce zice că face asta pentru dreptul la exprimare liberă.

Pe Threads asta se traduce în hate și înjurături. Dacă vrei să te descarci într-o ceartă online, ăsta e un loc bun. N-o să țină mult treaba asta, că Meta vrea să facă bani.

Un alt detaliu e că Threads nu e despre Gen Z, o rețea dedicată tinerilor ca să concureze cu TikTok. E, desigur, pentru toată lumea, dar tinerii vor fi primii care se aruncă pe ceva nou. Așa a fost și TikTok și acum e pentru toată lumea, un fel de televiziune online tip OTV cu tineri, bătrâni, interlopi, fragmente din emisiuni TV, glume proaste și tutoriale.

Aici vine și felul în care Meta a copiat pentru Threads cea mai utilă opțiune de pe TikTok și X: pagina For You. E locul în care îți vin random statusuri de la oameni pe care nu-i urmărești. Dacă pe Facebook mai dai de așa ceva când dă cineva share, aici Marele Algoritm știe ce vrei să vezi. Și funcționează. De-aia au vorbit oamenii în primele zile despre cum vorbesc tinerii pe Threads și, vai, câte înjurături. Probabil o făceau deja, dar către grupul lor, iar acum e și o schemă de adunat like-uri și comentarii.

Acum c-am trecut prin toate astea, hai să vedem ce am găsit pe Threads zilele astea și cam ce vibe are rețeaua asta.

Influenceri

Alexandru „Colo” Bălan trăiește la maximum momentul Threads. Au trecut trei ani jumate de când comentariile lui sexiste și instigările la viol i-au adus o reținere pentru 24 de ore și control judiciar. Ba chiar a avut o perioadă în care n-avea voie să posteze online.

Între timp, a revenit, face reclame la păcănele și jocuri de noroc online, și-a luat mașină scumpă și pe Threads a promis un iPhone 15 dacă face 50.000 de followeri până pe 20 decembrie.

E și Tudor Chirilă pe Threads, dar poate s-a grăbit. Lumea îl acuză c-a încercat să agațe minore și-i critică muzica. Încă n-am văzut să facă cineva mișto de el că nu-i un actor bun.

Doctorul Mihail a încercat o fază pe Threads: să se dea lege contra junk food. N-a mers prea bine.

Cum nici pentru Ana Morodan n-a picat bine c-a încercat să vorbească despre provocările ei din 2023 și Keed de la Șatra BENZ i-a adus aminte care a fost subiectul despre ea din 2023.

Am ales doar câțiva, fără motiv, așa mi-au venit în feed. Ce-i relevant e că vor veni și influencerii, mai mulți când o să fie rost și de reclame și o să înceapă brandurile să se miște în zona asta.

Cătălin Măruță a încercat deja și nu i-a ieșit deloc bine, dar pentru el am un capitol separat.

Gen Z

E o fierbere printre oamenii de social media, prin agenții, dacă merită să se arunce acum pe Threads. Încă nu s-a exprimat nimeni ca „Expert în Threads”, dar e rostogolită teoria cu Gen Z, tinerii, și iată că se exprimă și-n scris. Ceea ce-i destul de stupid, nu e ca și cum îi credea cineva incapabili s-o facă. Poate doar analfabeți funcțional, pe unii dintre ei, dar nu 100% analfabeți. Bine, nici generațiile precedente nu sunt chiar top pe carte.

Cătălin Măruță

Cumva, Cătălin Măruță a devenit vedeta Threads. S-a luat în serios să le comenteze oamenilor, uneori mai amuzant, alteori destul de nu chiar. Dar a greșit-o grav când, la ironia cuiva, i-a răspuns că suferă de „retardare mentală”. Așa s-a cam activat justițiarismul în oamenii care, altfel, ar fi chiar mai duri în comentarii decât a zis-o el.

Măruță a șters, a revenit cu un mesaj mai civilizat, dar screenshoturile au rămas și subiectul zilei era făcut deja. Da, trebuia să știe mai bine de atât. Mai ales că treaba cu afecțiunile mintale e serioasă și nu cobori atât de jos să folosești asta în comentarii care se vor amuzante.

Altfel, Măruță s-a descurcat mai bine decât politicienii (e capitol și cu ei) care încearcă acum să se bage în seamă pe Threads și mai bine decât alți influenceri, vedete etc. Nu prea a avut răspuns la ironiile că fiul său ar fi, de fapt, al lui Jean de la Craiova. Ce-i drept, lui Măruță i se și întorc acum emisiunile TV făcute, dar și că l-au prins oamenii disponibil.

Moraliști

Desigur că sunt și românii moraliști pe Threads. Ba sunt cei care caută nu știu ce valoare într-o rețea socială făcută să scoată bani, ba sunt cei cărora le e scârbă de cum sunt românii pe Threads. Ce să zic, ieri când s-au născut era altfel poporul ăsta. Mai sunt și cei care tot încearcă să spună că nu e corect cum vorbesc oamenii, cum că n-ar exista cuvântul „neironic” sau altele, și că e prea multă romgleză. Cuvintele există de când le zici, apoi vine și dicționarul după ele, dacă sunt folosite de mai mulți.

Patrioți

Ce ziceam de patrioți de online sau de nostalgici după ceva vremuri trecute aparent mai bune. Sunt mult mai mulți decât am surprins aici. Sunt abia primele zile ale platformei.

Doxxing

Bine, poate nu chiar 100% doxxing (să pui online informații personale despre cineva), dar are ceva urme. E acest trend de ceva timp în care încerci să aduni ceva simpatie, ceva followeri și promiți diverse informații cutremurătoare despre cineva (eventual cât mai cunoscut). Trendul e și pe Threads.

Evident, verificările nu le face nimeni și „dovezile” sunt, de multe ori, screenshoturi cu conversații. Partea proastă e că, deși pare o joacă, subiecții sunt oameni care pot avea probleme după așa ceva. Mă rog, totul pentru clout, cred.

Coach

Dacă e rost de-a combina oameni noi la texte, cursuri, învârteli financiare, atunci vor apărea și combinatorii. Mesajul lui Rareș Gaitan (vânzători de visuri, speranțe și cursuri online despre bani) e în zona asta, să le spună oamenilor că dacă le merge prost e din vina lor.

Glume

Da, glumele nu lipsesc. Cele mai multe sunt destul de proaste, dar din când în când îți vine ceva mai bun și poate chiar scoți mai mult aer pe nas, chiar dacă nu râzi în hohote.

Am găsit și un comentariu la adresa lui Mihail Neamțu care și-a adus prezența lui pe Threads să le vorbească oamenilor despre spiritualitate și ce mai propovăduiește el. Neamțu e și în zona de influenceri care au făcut pasul prea repede.

Diverse

Universitatea Craiova a zis-o cel mai bine.

Utilitar

Hop o rețea socială nouă, hop oameni care să facă și ei un pic de școală cu ceilalți. Probabil intențiile sunt bune, uneori și ce zic poate fi util, dar e cât de cât adorabil cum simt unii oameni nevoia să arate că nu-i interesează doar frivolitatea vieții.

Politicieni

Cei mai amuzanți, fără să vrea, sunt politicienii. Pe cei de la USR, independenți din zona aia, îi mai înțeleg, se simt mai bine în online decât în mulțimi.

Pe Mircea Geoană nu-l înțeleg. Are o carte de promovat în perioada asta, încearcă să fie „cu tinerii”, încă n-a zis dacă e candidat la prezidențiale anul viitor, dar nu te bagi, așa, din prima într-un loc unde să fii luat la mișto și să nu-ți aducă niciun capital de imagine.

Comentariul din stânga jos e la adresa lui Nicu Ștefănuță, demisionar din USR și europarlamentar independent.

Sexism & Hate

Legat de Gen Z, e amuzant cum unii (poate doar de dragul discursului) cred că tinerii și-au curățat limbajul și nu înjură, nu urăsc, nu și-a permite niște comentarii sexiste, misogine sau rasiste. Odată cu Threads e un reminder că România nu s-a schimbat, ca prin minune, chiar dacă unii oameni sunt mai preocupați să nu fie constant mizerabili cu ceilalți.

Cât despre bullying și shaming, de toate tipurile, de la aspect la sărăcie, astea și-au găsit câmp foarte ofertant pe Threads. La fel, nicio surpriză, doar o trezire la realitatea că lucrurile încă se întâmplă.

Threads e un mix între Instagram – TikTok – X. E încă o idee copiată de Meta de la alții și a folosit popularitatea de care se bucură ca s-o crească. Altfel, e un loc interesant. Probabil în jumătate de an va arăta total diferit, cum și TikTok a făcut igienizare doar acolo unde nu dă bine pentru branduri.

Threads e, totodată, un loc excelent în care să pierzi timpul.

Un TikTok pentru cei care preferă și textul ca să nu mai zică lumea că românii nu citesc.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro