Sari direct la conținut

Avertismentul medicului Dan Grigorescu: E mai mult decât probabil ca datele comunicate să nu dea indicații exacte privind răspândirea coronavirus în România

HotNews.ro
Dan Grigorescu, Foto: Arhiva personala
Dan Grigorescu, Foto: Arhiva personala

Este „mai mult decât probabil” ca datele comunicate de autoritățile române să nu ofere „indicații riguros exacte privind răspândirea” coronavirus în România, afirmă medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov.Medicul Dan Grigorescu atrage atenția că „la Brașov, așa cum însuși Ministerul Sănătății a comunicat oficial, nu mai există teste de identificare NCV-19 (deși aparatul specific e funcțional!)”. Dan Grigorescu va ține zilnic un jurnal despre situația din România și din sistemul medical din țara noastră, pe durata crizei coronavirus, pe pagina sa de Facebook, a declarat joi medicul, pentru HotNews.ro.

Dan Grigorescu subliniază, de asemenea, că „nu există date oficiale privind testarea personalului medical dedicat și nici a numărului total de teste efectuate la Brașov”.

„E mai mult decât probabil ca datele comunicate să nu dea indicații riguros exacte privind răspândirea actuală a virozei. Iar asta ar trebui să ne cam dea de gândit. E precum retragerea apelor dinaintea sosirii valului/valurilor tsunami!”, este avertismentul medicului brașovean.

Dan Grigorescu mai spune că „în acest context, limitarea funcționării complexelor comerciale doar la modul selectiv (ca să nu zic chiar de-a dreptul discriminatoriu!) nu face altceva decât să creeze în cele ‘alese’ să funcționeze condițiile creșterii densității clienților! La asta s-au gândit cei ce au obligația să gândească?”

  • Dan Grigorescu, medicul care a amenajat, dintr-o sponsorizare, prima unitate funcțională pentru arși din țară, după Colectiv

Medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov, este cunoscut pentru faptul că a reușit să amenajeze, în secția pe care o conduce, prima unitate funcțională de arși înființată în țară după Colectiv, cu un sector pentru mari arși care are două paturi perfect izolate, fiecare în câte un salon dedicat. Dotările din acest sector au fost cumpărate dintr-o importantă sponsorizare primită inițial de medic, completată ulterior cu alte două, mai mici. Sectorul pentru mari arși de la Brașov este funcțional de la începutul acestui an. Anterior, în România existau, pentru pacienții cu arsuri grave, 11 paturi performante la Spitalul de Arși și Spitalul Floreasca din București, însă, potrivit medicilor consultați de HotNews.ro, acestea nu sunt paturi de siguranță pentru mari arși.

Adrian Wiener, medic la Spitalul Județean din Arad și senator USR, declara ieri, într-un interviu acordat HotNews.ro, că România a testat puțin peste 3.000 de suspecți de coronavirus, în timp ce alte țări au testat zeci de mii de suspecți. Țara noastră nu are suficiente teste, iar măsurile de izolare ar trebui să compenseze acest lucru și să fie mult mai stricte – practic, doar farmaciile și magazinele alimentare ar trebui să rămână deschise în această perioadă, pentru a limita răspândirea virusului, avertiza medicul Adrian Wiener. În caz contrar, „te poți trezi cu focare de sute de bolnavi și mii de contacți ce se dezvoltă în doar 3-4 zile”, afirma Adrian Wiener, în interviul acordat HotNews.ro.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro