Kelemen Hunor avertizează cu privire la posibilitatea întoarcerii fascismului în România: Cel mai mare pericol la alegeri este să câştige extrema dreaptă / Eu aud citate săptămânale în Parlament
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni seara, că cel mai mare pericol la alegerile din 2024 este să câştige extrema dreaptă, iar acest lucru „nu ar aduce nimic bun pentru România”, relatează Agerpres.
- „În acest moment, oficial, nimeni nu a făcut un anunţ că va candida. Cel mai mare pericol este să câştige extrema dreaptă. Cu ce candidat, nu ştiu. Nici Simion nu a anunţat candidatura. În acest moment nu avem candidat oficial. (…) Ce s-ar întâmpla nu ştiu, dar nu s-ar întâmpla nimic bun pentru România. Fiindcă ce aud eu în Parlament de trei ani de zile m-a convins că nu putem să ne întoarcem în anii ’30 ai secolului XX, cu ideologia legionară, cu fascismul din anii ’30. Eu aud citate săptămânale în Parlament, aud agresiune verbală permanent în Parlament. Asta nu înseamnă un proiect pentru România, nu înseamnă un proiect pentru anii care urmează. Înseamnă un pericol, înseamnă un pericol pentru fiecare comunitate. Ceea ce am văzut în Parlament şi în afara Parlamentului nu m-a convins că acolo ar exista ceva bun pentru România”, a spus Kelemen Hunor la Digi 24.
Liderul UDMR este de părere că este nevoie de sancţiuni mai dure, de izolarea unor astfel de comportamente, care dau un exemplu greşit populaţiei.
- „Noi am făcut nişte modificări destul de slabe (în Regulamentul de funcţionare al Parlamentului – n.r.), în sensul de a sancţiona pe cei care, în clădirea Parlamentului, în Legislativ, fac lucruri care nu au ce căuta acolo. Dar sancţiunile ar trebui să fie mult mai dure. De la agresiunea verbală, în istoria recentă, în istoria pe care noi o cunoaştem cu toţii, de foarte multe ori s-a ajuns la violenţă fizică. Fiindcă ce vede cetăţeanul? Alesul are dreptul să-şi facă de cap în Parlament. L-au agresat pe Popescu, dacă nu mă înşel, şi pe alţi miniştri în Parlament. Şi atunci cetăţeanul spune: ‘Dacă acolo se poate, în afara Parlamentului pot să fac şi eu’. Că e o exprimare a opţiunii politice. Din punctul meu de vedere, astfel de cazuri trebuie izolate şi sancţionate”, consideră Kelemen Hunor.
Oamenii nu mai cred în promisiuni demagogice și caută ceva extravagant
În opinia sa, schimbarea opţiunii de vot a electoratului arată că oamenii sunt furioşi, nu mai cred în promisiuni demagogice şi caută „ceva nou, ceva deosebit, de foarte multe ori ceva extravagant”.
- „Oamenii sunt furioşi. Şi dacă ne uităm un pic în spate, vedem că în 2019 şi în 2014, dar în 2019 era important să analizăm unde s-au dus voturile din Diaspora. Să vedem unde s-au dus la europarlamentare şi la prezidenţiale. Şi să vedem în 2020 unde s-au dus aceste voturi şi s-a schimbat într-un an absolut brutal orientarea celor care sunt plecaţi din ţară. Dacă ne uităm în ţară vedem, la fel, trendul. Deci oamenii sunt furioşi şi asta e prima explicaţie. Nu mai cred în partidele mainstream. Caută ceva nou, caută ceva deosebit, caută de foarte multe ori ceva extravagant. Fiindcă au fost prea multe promisiuni, unele făcute fără să se ştie că nu pot fi respectate, altele făcute din demagogie pură, şi atunci oamenii spun: ‘Domnule, aţi fost, nu aţi reuşit. Hai să vedem dacă reuşeşte altcineva’. Că nu toţi care votează cu AUR citesc legionarii din anii ’30 ai secolului trecut. Nu putem spune acest lucru. Aici e cu totul şi cu totul altceva. Şi această furie, asta trebuie să înţelegem, dacă vorbeşti foarte sincer cu cetăţenii, să spui asta se poate, asta nu se poate, aici se poate face atât, atunci ei vor înţelege. Dar când permanent primesc promisiuni demagogice şi nu se va întâmpla nimic, atunci sigur că, la un moment dat, devin oamenii furioşi”, a explicat liderul UDMR.
El a precizat că UDMR va avea candidat propriu la alegerile prezidenţiale şi a exclus posibilitatea unei coaliţii cu AUR.
- „UDMR va avea candidat la alegerile prezidenţiale, dar nu voi fi eu. Eu de trei ori am candidat, ştiu cum se face, ştiu să fac o campanie, dar trebuie să vină altcineva. Nu ştiu cine, asta vom decide după europarlamentare, undeva în vara anului viitor. (…) Aşa cum n-am fi intrat niciodată într-o coaliţie cu PRM sau cu UNPR, nici cu AUR nu văd nicio formă de colaborare”, a mai spus Kelemen Hunor.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro