Mobilizare fără precedent a guvernului german pentru a preveni criza Coronavirusului în economie – credite nelimitate, facilități fiscale, subvenții ale șomajului tehnic, eventuale naționalizari temporare
Criza declanșată de răspândirea rapidă a coronavirusului are nebănuite efecte economice și în Germania. Prin urmare, cancelarul Angela Merkel dorește să se întâlnească cu sindicatele și asociațiile de afaceri, chiar în această seară, anunță televiziunea de stat germană. Guvernul federal vrea să ajute companiile afectate de criza coronavirusului, cu programe de credit nelimitate. Acest lucru a fost anunțat de ministrul Finanțelor, Olaf Scholz, și de ministrul Economiei, Peter Altmaier, în cadrul unei conferințe de presă comune. Ultimul nu exclude nici necesitatea unor eventuale naționalizari.
Reprezentanții comunității de afaceri și ai sindicatelor au solicitat guvernului federal să ofere un ajutor amplu, pentru a evita recesiunea. Camera germană de Comerț și Industrie (DIHK) a calificat criza Corona drept o „provocare extremă”, pentru întreaga economie.
Sindicatul ver.di a cerut emiterea de cecuri pentru consumatori, pentru amortizarea unei posibile crize economice. În plus, lichiditatea companiilor trebuie să fie asigurată și mai mult, prin intermediul băncii de dezvoltare KfW, aflată în proprietatea federală, a declarat președintele ver.di, Frank Werneke, agenției de presă dpa.
El presupune că va fi „o imensă nevoie de ajutor”. Sprijinul în valoare de zeci, în timp poate sute de miliarde de euro, pentru economie, ar putea atinge dimensiunea salvării băncilor, în anul 2008.
Fără limită superioară la credite
Potrivit ministrului Altmaier, un cadru majorat drastic, de garanție la banca de credit de stat KfW, ar putea pune imediat la dispoziție o jumătate de miliard de euro. Guvernul a pus, inițial, 20 de miliarde de euro la dispoziția KfW.
„Nu există o limită superioară pentru valoarea creditului pe care KfW o poate acorda”, a spus ministrul Finanțelor, Olaf Scholz. Guvernul federal nu are ezitări, ci promite tot ajutorul său, de la bun început. „Am pus toate armele pe masă”, a adăugat Scholz.
În ceea ce privește răspândirea virusului Corona, politicianul SPD a spus că țara sa se confruntă cu o situație foarte gravă. Criza va avea „consecințe foarte vizibile”, atunci când vine vorba de cele economice.
Guvernul federal va face tot posibilul, pentru a reduce efectele crizei: „Vom folosi toate mijloacele care ne stau la dispoziție. De aceea, aici nu se țese, ci se căptușește”, a spus el, folosind o metaforă.
Mai puternici decât problema
Scholz a subliniat că, având în vedere situația bugetară bună, statul german poate face ceea ce este acum necesar. E vorba despre asigurarea companiilor și a locurilor de muncă. „Arătăm că suntem mai puternici decât problema cu care ne putem confrunta”.
Programele de ajutor prin KfW ajută întreprinderile mici, mijlocii, dar și foarte mari. În plus, guvernul vrea să ajute companiile prin facilități fiscale, de exemplu prin amânarea plății impozitelor. Acest lucru reprezintă miliarde de euro, care în viitorul foarte apropiat nu s-ar vira la bugetul de stat, a precizat Scholz.
Planul guvernamental în trei etape
Ministrul Economiei german, Peter Altmaier (CDU), prezentase anterior un plan guvernamental în trei etape. Prima etapă include instrumentele existente, precum garanții și împrumuturi KfW, pentru a combate problemele de lichiditate pe termen scurt și pentru a subvenționa șomajul tehnic. Ambele camere ale Parlamentului german au decis deja aceste măsuri, printr-o procedură de urgență.
În situația în care consecințele economice ale virusului se intensifică, ar urma a doua etapă, în care împrumuturile ar putea fi mai flexibile și mai mari. Guvernul federal ar „pompa” atunci și mai multe miliarde de euro, în susținerea economiei.
A treia etapă oferă programe de stimulare economică la scară largă dacă, din cauza virusului, companiile trebuie să își limiteze masiv sau chiar să își închidă producția, ca urmare a pericolului de întrerupere a lanțurilor de aprovizionare și a sistării unor operațiuni comerciale.
Nu sunt excluse naționalizările
O participare temporară a statului la companii importante din punct de vedere strategic nu este exclusă de ministrul Altmaier. El a menționat deja această opțiune în strategia sa industrială, de exemplu atunci când vine vorba de companii din domenii extrem de sensibile.
„Chiar și într-o criză ca aceea cauzată de virusul Corona, pot apărea opțiuni similare, cu privire la suveranitatea tehnologică și economică”. a spus politicianul creștin-democrat. În acest moment, însă, el nu întrevede necesitatea unui număr mare de naționalizări.