Sari direct la conținut

Ucraina a înființat o agenție separată care să facă achiziții pentru militarii ucraineni, pe fondul scandalurilor de corupție

HotNews.ro
Rustem Umerov, Foto: Thomas Imo / DPA / Profimedia
Rustem Umerov, Foto: Thomas Imo / DPA / Profimedia

Ministrul Apărării Rustem Umerov a prezentat întreprinderea de stat Operatorul Logistic de Stat (DOT), o nouă agenție de achiziții pentru Forțele Armate ale Ucrainei, care va fi responsabilă pentru toate achizițiile non-militare, cum ar fi alimente, combustibil sau haine, dintre care unele au devenit centrul a două scandaluri de corupție sub conducerea anterioară a Ministerului Apărării, relatează Kyiv Independent.

„Aceasta nu este doar o prezentare a unei noi agenții de achiziții. Acesta este începutul unei noi arhitecturi de achiziții publice în sectorul de apărare al Ucrainei”, a spus Umerov în discursul său.

„Această arhitectură este construită conform standardelor internaționale și principiilor NATO în coordonare cu partenerii noștri internaționali”.

Ministrul apărării a remarcat că practicile corupte în achizițiile de apărare au afectat Ucraina de zeci de ani, subliniind că țara trebuie să elimine abordarea „sovietică, oligarhică” a fondurilor publice.

Pentru serviciile lor profesionale, angajații DOT vor primi un „procent justificat și transparent din comenzi”, a explicat Umerov.

Generalul Valerii Zalujnîi a mulțumit ministerului pentru reforma întreprinsă.

„Forțele armate trebuie să se concentreze pe sarcinile lor de luptă, nu pe obținerea de alimente, haine sau mijloace de protecție”, a spus Zalujnîi.

Potrivit generalului, DOT ar trebui să furnizeze armatei achiziții de înaltă calitate și la timp. Unele dintre sarcinile principale ale agenției ar trebui să fie standardizarea procedurilor de achiziții și digitalizarea acestora, a adăugat el.

Două scandaluri majore de corupție au precedat demiterea fostului ministru al Apărării, Oleksii Reznikov, unul privind prețurile umflate la proviziile alimentare, iar celălalt legat de hainele de iarnă de proastă calitate.

Când l-a pus pe Umerov ca succesor al lui Reznikov în septembrie, președintele Volodimir Zelenski a spus că transparența sporită în achizițiile pentru apărare este una dintre sarcinile cheie ale noului ministru.

Ministerul Apărării l-a numit pe Arsen Jumadilov director al DOT pe 1 noiembrie, cu lansarea planificată a agenției în decembrie. Primele livrări sunt așteptate în al doilea trimestru al anului 2024.

Urmărește ultimele evoluții din a 663-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro