Sari direct la conținut

FOTO Imagini cu mesajele de ajutor lăsate de cei trei ostatici pe care Armata Israelului i-a ucis din greșeală

HotNews.ro
Mesajele lasate de cei trei ostatici impuscati din greseala de Armata Israelului, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Mesajele lasate de cei trei ostatici impuscati din greseala de Armata Israelului, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Armata israeliană (IDF) a publicat duminică fotografii cu mesajele lăsate pe o clădire în care s-au ascuns cei trei ostatici înainte de a fi împușcați, din greșeașă, de către trupele IDF, care spun că i-au confundat cu teroriști, scrie The Times of Israel.

Astfel, mesajele „SOS” și „Ajutor, 3 ostatici” erau scrise în ebraică pe o pânză albă, folosind resturi de mâncare.

Clădirea pe care erau agățate aceste mesaje, descoperită de trupele israeliene miercuri, a fost considerată de către IDF ca fiind o capcană a Hamas.

Imobilul se afla la aproximativ 200 de metri distanță de locul unde cei trei ostatici israelieni au fost confundați cu teroriști Hamas și împușcați vineri, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari.

Cei trei ostatici israelieni uciși din greșeală de armata israeliană sunt: Yotam Haim, în vârstă de 28 de ani, Samer Talalka, de 22 de ani și Alon Shamriz, de 26 de ani.

Cum a fost posibil ca Armata Israelului să-i ucidă pe cei trei ostatici israelieni

Cei trei ostatici israelieni ucişi din greşeală în Gaza de către forţele israeliene nu aveau cămăşi pe ei şi ţineau în mână un steag alb, arată primele verificări făcute în acest caz, au declarat sâmbătă reprezentanții Armatei israeliene, citați de Reuters.

Incidentul a avut loc într-o zonă în care au loc lupte intense, iar militanţii Hamas operează în ţinută civilă şi folosesc tactici de disimulare, au susținut reprezentanții IDF.

Un soldat israelian i-a văzut pe ostatici ieşind la zeci de metri distanță de forţele israeliene, în zona Shejaiya, și a strigat „terorişti!” către ceilalți militari, declanșând focul asupra bărbaților.

„Toţi erau fără cămăşi şi aveau un băţ cu o cârpă albă pe el. Soldatul s-a simțit ameninţat şi a deschis focul. A spus că sunt terorişti, iar ei (soldații israelieni) au deschis focul. Doi dintre bărbați au fost ucişi imediat”, a declarat un oficial militar citat de Reuters și The Guardian.

Zilele trecute, când au apărut imagini cu presupuşi membri Hamas luați prizonieri de către soldaţii israelieni, aceştia erau dezbrăcaţi, iar armata spunea că în felul acesta se asigură că nu au explozibili asupra lor.

Oficialul israelian care a prezentat primele concluzii ale anchetei a spus sâmbătă că este posibil ca cei trei ostatici să fi fost abandonaţi sau să fi evadat.

Prima reacție a șefului Armatei israeliene

Șeful Armatei isreliene, generalul Herzi Halevi, a avut o primă reacție, sâmbătă, după ce trupele sale au ucis cu o zi înainte trei ostatici israelieni în Fâșia Gaza, el spunând că IDF „poartă responsabilitatea” pentru acest incident și că „va face totul pentru a preveni reapariția unor astfel de cazuri în lupte”, conform The Times of Israel.

  • „Incidentul în care soldații IDF i-au ucis din greșeală pe Yotam Haim, Alon Shamriz și Samar Talalka este un eveniment dificil și dureros.
  • Cei trei ostatici care au supraviețuit șaptezeci de zile infernale s-au îndreptat spre soldații IDF și au fost uciși de focul forțelor noastre.
  • Soldații IDF și comandanții lor din Fâșia Gaza nu își doresc nimic mai mult decât să salveze în viață ostaticii. Nu am reușit în acest caz. Simțim durerea profundă a familiilor pentru moartea ostaticilor”, a transmis Halevi într-un mesaj video.

Șeful Armatei israeliene a spus că IDF și el, în calitate de comandant, sunt „responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat” și vor „face totul pentru a preveni reapariția unor astfel de cazuri în continuarea luptelor”.

„O decizie de o fracțiune de secundă poate duce la viață sau la moarte”, a spus Halevi.

Șeful Armatei israeliene a încercat să explice că cei trei ostatici nu purtau cămăși, că aveau un steag alb, improvizat, și că soldații săi au tras în ei „sub presiune”.

  • „Au fost împușcați contrar reglementărilor privind focul deschis. Este interzis să tragi în cei care ridică un steag alb și care cer să se predea. Dar această împușcătură a fost efectuată în timpul luptei și sub presiune”, spune Halevi.

Potrivit generalului israelian, IDF a finalizat o investigație preliminară asupra incidentului și a trimis noi protocoale cu reguli forțelor terestre.

  • „Pot exista situații în care ostaticii evadează sau sunt abandonați în timpul luptei, iar noi avem datoria și responsabilitatea să-i salvăm în viață. (…) Trupele noastre luptă de șaptezeci de zile în Gaza și pe alte fronturi, cu curajul și hotărârea de a apăra Israelul.
  • Am ieșit să luptăm pentru a distruge inamicul de peste graniță și pentru a returna ostaticii acasă. Fără lupte hotărâte, nu vom putea returna ostaticii și nu vom putea readuce siguranța în comunitățile de la granița Gazei.
  • Trebuie să continuăm lupta cu putere, fără să ne abatem de la obiectivele sale”, a adăugat șeful Armatei israeliene.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro