„Suntem dispuşi şi capabili să corectăm greşelile trecutului”. Un ministru de la Kiev anunță rezolvarea unei dispute de 20 de ani cu România
Ucraina şi România au rezolvat o dispută de lungă durată cu privire la construcţia canalului maritim de mare adâncime Dunăre-Marea Neagră de către partea ucraineană, a anunţat ministrul protecţiei mediului şi resurselor naturale din Ucraina, Ruslan Streleţ.
Ministrul a reamintit, într-un mesaj postat sâmbătă pe Facebook, că litigiul se referea la obligaţiile Ucrainei în temeiul Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenţia Espoo), scrie News.ro. Litigiul a fost soluţionat în cele din urmă în marja celei de-a 9-a reuniuni a părţilor la Convenţia Espoo de la Geneva.
„Suntem dispuşi şi capabili să găsim un teren comun şi să corectăm greşelile trecutului”
- „Ne-am făcut temele şi am parcurs un drum lung pentru a aduce proiectul în conformitate cu cerinţele Convenţiei.
- La urma urmei, Ucraina ţine la relaţiile de bună vecinătate şi la respectarea dreptului internaţional. Suntem dispuşi şi capabili să găsim un teren comun şi să corectăm greşelile trecutului”, a scris ministrul ucrainean, pe Facebook.
Disputa dintre România şi Ucraina cu privire la Canalul Dunăre-Marea Neagră, care trece prin estuarele Chilia şi Starostambul (Bâstroe) din Delta Dunării, durează din 2004, când Ucraina a lansat canalul în mod experimental.
Comisia Europeană şi România s-au opus proiectului, invocând statutul protejat al Deltei Dunării şi lipsa unei evaluări a impactului asupra mediului. Pentru a soluţiona disputa, în ianuarie 2005 a fost înfiinţată o comisie de anchetă în baza Convenţiei Espoo pentru a forma o opinie fundamentată ştiinţific cu privire la posibilele efecte ale impactului transfrontalier în timpul implementării şi utilizării canalului Dunăre-Marea Neagră.
„S-a încheiat o dispută de 20 de ani cu România”
- „Ucraina şi-a asumat obligaţiile de integrare europeană în temeiul Convenţiei Espoo. În marja celei de-a 9-a reuniuni a părţilor la Convenţia Espoo, s-a încheiat o dispută de 20 de ani cu România privind punerea în aplicare a cerinţelor sale în ceea ce priveşte construcţia Canalului Dunăre-Marea Neagră”, a anunţat ministrul Ruslan Streleţ.
El i-a mulţumit omologului român, Mircea Fechet, „pentru susţinerea acestei decizii istorice” şi Iordancăi Iordanov, ministrul mediului din Republica Moldova, pentru „profesionalismul şi diplomaţia cu care a prezidat şedinţa Reuniunii părţilor la Convenţie”.
La începutul acestui an, România a cerut clarificări din partea Ucrainei cu privire la lucrările de dragare în Canalul Chilia, reaminteşte Ukrainskaia Pravda.
CITEȘTE ȘI:
- Scandalul Bâstroe: Garda de Coastă a avut nevoie de 33 de zile ca să răspundă HotNews.ro că Bâstroe este, șocant, pe teritoriul Ucrainei / Cum rămâne cu Chilia?
- „Dincolo de politică în scandalul Bâstroe- Delta Dunării: HotNews.ro a luat acuzațiile românilor și a cerut explicații, punct cu punct, de la ministerul ucrainean care a făcut lucrările”
- Scandalul Bâstroe: Ucraina și-a dat acordul scris ca România să înceapă măsurătorile pe canal / Grindeanu: „E timpul să se facă lumină”
- Scandalul privind dragarea Canalului Bâstroe. Grindeanu: Autoritățile ucrainene au transmis României doar că sunt dispuse să facă măsurători cu nave și experți ucraineni
- VIDEO Prima reacție a lui Iohannis în scandalul Bâstroe: Cei care au încercat să facă o mare problemă din asta nu cred că au înțeles miza acestei perioade