Sari direct la conținut

Proiect: Medicamentele expirate nu vor mai fi aruncate la gunoi, ci returnate în farmacii / 1.500 de tone de medicamente expirate, deșeuri periculoase, ajung anual la gropile de gunoi și în sistemul de canalizare

HotNews.ro
Medicamente, Foto: Comisia Europeana
Medicamente, Foto: Comisia Europeana

​Aveți acasă o pungă cu medicamente expirate? Ele nu vor mai putea fi aruncate la gunoi, așa cum se întâmplă acum, ci vor trebui returnate în farmacii și ulterior incinerate, prevede un pachet de proiecte legislative inițiat de USR, ce urmează să fie depus mâine la Parlament. În plus, toate cutiile cu medicamente ar urma să fie inscripționate cu mesajul „Returnați medicamentele expirate în farmacii!”.Medicamentele expirate sunt aruncate, în prezent, la gunoi sau în canalizare în România, de unde ajung direct în apă (în pânza freatică) sau în sol, cu toate că ele reprezintă deșeuri toxice. Se estimează că 1.500 de tone de medicamente expirate ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare în România. Mecanismul propus de USR se aplică deja în alte țări, iar costurile sunt suportate de companiile farma.

Info pe scurt:

  • Pachetul de legi își propune să reglementeze inscripționarea ambalajelor medicamentelor cu mesajul „Returnați medicamentele expirate în farmacii!” și constituirea unei scheme de finanțare pentru întreg circuitul de colectare, transport și incinerare a medicamentelor expirate.
  • Costurile întregului proces ar urma să fie suportate de producătorii de medicamente, în funcție de cota pe care o dețin în piața farma din România, a explicat, marți, într-o conferință de presă, senatorul USR Adrian Wiener, membru al Comisiei de Sănătate din Senat și unul dintre inițiatorii pachetului de inițiative legislative.
  • Potrivit inițiatorilor pachetului legislativ, de cele mai multe ori, populația nu conștientizează pericolul pe care îl reprezintă faptul că aceste medicamente sunt aruncate la gunoi, ele nefiind considerate deșeuri toxice, ci deșeuri menajere. Așa ajung oamenii să le arunce, pur și simplu, la gunoi.
  • Se estimează că aproximativ 1.500 de tone de medicamente expirate ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare în România.
  • Inițiatorii pachetului de proiecte de lege sunt senatorii USR Adrian Wiener și Allen Coliban și deputatul USR Cornel Zainea. Pachetul legislativ urmează să fie depus mâine la Parlament.
  • Mecanismul propus de USR se aplică deja în alte țări, iar costurile sunt suportate de companiile farma, în funcție de cota de piață pe care o dețin din piața farma, în țara respectivă.

  • Medicamentele expirate reprezintă deșeuri periculoase, dar majoritatea oamenilor nu conștientizează această problemă

Senatorul USR Adrian Wiener, medic și inițiatorul proiectului de lege, a anunțat, marți, că „Vom depune un pachet de legi care vizează poluarea farmaceutică, un pachet de legi care să reglementeze predarea medicamentelor expirate în farmacii de către populație, transportul lor către incinerator și incinerarea propriu-zisă.”

Medicamentele expirate sunt deșeuri periculoase care trebuie să nu mai ajungă, cum ajung astăzi, la gropile de gunoi sau în canalizare, pentru că ele ajung, în acest fel, în sol și apă. Ele trebuie colectate în condiții corespunzătoare, transportate și incinerate, pentru că sunt deșeuri periculoase, atrage atenția Adrian Wiener.

Cornel Zainea și Adrian Wiener

„Încercăm să reglementăm acest lucru printr-un pachet legislativ care propune inscripționarea ambalajelor medicamentelor cu atenționarea ‘Returnați medicamentele expirate în farmacii!’ și constituirea unei scheme de finanțare pentru întreg circuitul de colectare, transport și incinerare a acestor medicamente, urmând principiul responsabilității extinse a producătorului”, spune senatorul USR, care este membru al Comisiei de Sănătate din Senat.

Principiul responsabilității extinse a producătorului înseamnă că deținătorul autorizației de punere pe piață contribuie, în funcție de cota pe care o are în piața farma, la constituirea acestui fond, astfel încât din el să fie finanțat acest proces, iar farmaciile vor reprezenta interfața cu oamenii, explică Adrian Wiener.

Potrivit inițiatorilor, propunerea nu reprezintă „nimic nou”, mecanismul aplicându-se deja în alte țări, iar costurile sunt suportate de companiile farma, în funcție de cota pe care o dețin din piața farma. „Este firesc până la urmă să ai responsabilitatea a ceea ce pui pe piață”, spun inițiatorii pachetului legislativ.

Prevederea apare și într-un Ordin de ministru de acum câțiva ani, dar nu se respectă în acest moment, și nici nu are mecanisme de aplicare – principalul impediment fiind acela că nu este prevăzut mecanismul de finanțare, spune Adrian Wiener.

„Marea majoritate a oamenilor nu știu că nu ar trebui să arunce medicamentele, ci să le returneze la farmacie. Proiectul de lege reglementează atenționearea oamenilor și statuează acest sistem sustenabil de finanțare, instituie acest fond din care acest proces poate fi finanțat. Intră în responsabilitatea producătorului sau a deținătorului autorizației de punere pe piață să finanțeze acest mecanism. Deținătorul autorizației de punere pe piață a medicamentului va contribui, în funcție de cota de piață pe care o are, la constituirea acestui fond”, mai spune Adrian Wiener.

El speră „să avem și sprijinul Ministerului Sănătății, care să facă o campanie de informare a populației”.

  • „Mai mult de jumătate dintre râurile Europei, poluate cu antibiotice. O problemă gravă pe care ne-am făcut mulți ani că nu o vedem”

Pachetul legislativ propus de USR are două componente principale: cel de informare și de conștientizare – ambalajele medicamentelor vor fi inscripționate la fel ca pachetele de țigări. „Cei care vor cumpăra medicamente vor remarca anunțul și vor conștientiza că este o problemă dacă arunci medicamentele la gunoi. Deșeurile ajung pe câmpuri sau direct în ape, este o problemă gravă de mediu. Iar noi ne-am dorit să implementăm mecanismul ‘poluatorul plătește'”, explică deputatul USR Cornel Zainea, co-inițiator al proiectului de lege.

Cornel Zainea subliniază că mai mult de jumătate dintre râurile Europei sunt poluate cu doze foarte mari de antibiotice.

Aruncarea medicamentelor expirate la gunoi reprezintă o problemă foarte gravă, „pe care din păcate nu o conștientizăm. Nu este doar o problemă de sănătate, este și o problemă de mediu. Din păcate, foarte mulți ani de zile ne-am făcut că nu vedem problema”, atrage atenția Cornel Zainea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro