Sari direct la conținut

Business report: Paradox: În era tehnologiei, o companie îşi închide două fabrici robotizate; Atenție la redistribuire: Riscul de sărăcie al românilor, mai mare la tineri decât la cei peste 65 de ani; De ce românii prefera mall-urile în locul magazinelor din stradă?

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Boala profesională care decimează angajații. Legislația muncii, schimbată pentru protejarea salariaților. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru îmbunătăţirea cadrului organizatoric şi funcţional în vederea depistării precoce a cancerului profesional şi a pneumoconiozelor. Legea prevede că lucrătorii expuşi la agenţi cancerigeni sau mutageni, la pulberi minerale pneumoconiogene vor beneficia de supravegherea stării de sănătate şi după încetarea acestei activităţi profesionale. Pentru a beneficia de un diagnostic precoce şi de o abordare terapeutică care să asigure un prognostic favorabil, starea de sănătate a acestor lucrători va trebui verificată periodic şi după încetarea expunerii sau a activităţii profesionale, explică iniţiatorii, potrivit inCont.ro.

Paradox: În era tehnologiei, o companie îşi închide două fabrici robotizate. În plin avânt de tehnologizare, când bănci, fabrici şi companii din diferite domenii de activitate îşi înlocuiesc angajaţii cu roboţi, consideraţi că pot avea o productivitate mult mai mare şi un cost cu ora de muncă aproape inexistent (exceptând, desigur, cheltuielile cu întreţinerea lor), una dintre cele mai cunoscute companii alege să închidă tocmai fabricile în care foloseşte roboţi. Decizia a fost luată de compania Adidas şi priveşte fabricile robotizate din Germania şi SUA, lansate pentru a aduce producţia mai aproape de clienţi. Compania nu a precizat motivele închiderii facilităţilor, care s-au dovedit a fi costisitoare, conform Adevărul.ro.

Imobiliare: prețurile cresc în toată țara cu excepția Capitalei, în Cluj-Napoca sunt cele mai mari creșteri. Prețurile apartamentelor scoase la vânzare continuă să crească în Cluj-Napoca, ajuns demult cel mai scump oraș din țară – unul dintre cele mai mari portaluri cu oferte imobiliare susține că prețurile din oraș au crescut cu unul dintre cele mai mari procente din toată țara, în doar o lună. În medie prețurile în țară au crescut cu aproape două procente în ultima lună, de la 1.272 de euro pe metru pătrat util până la o medie de 1.296 de euro. Astfel, în Cluj-Napoca, prețurile au consemnat un avans de 2,2% în ultima lună, de la o medie de 1.640 de euro pe metru pătrat util, până la 1.676 de euro pe metru pătrat, relatează Actual de Cluj.

Nouriel Roubini avertizează: Nu văd riscul unei crize în România, dar situația macroeconomică e dezechilibrată. Sunt motive de îngrijorare. Deficitul se poate dubla. Statul român a orientat cheltuielile către consum și mai puțin către investiții în ultimii ani, ceea ce a dus la o creștere a deficitului extern, peste un deficit bugetar. Cele două sunt îngrijorătoare, avertizează, la conferința Profit.ro, reputatul economist Nouriel Roubini, care spune că România trebuie să ia măsuri pentru echilibrarea fiscală. Pe de altă parte, Roubini spune că nu vede riscul unei crize în România și remarcă “democrația vie” și potențialul capitalului uman.

Atenție la redistribuire: Riscul de sărăcie al românilor, mai mare la tineri decât la cei peste 65 de ani. Potrivit datelor publicate de Eurostat, riscul de sărăcie al românilor cu vârsta între 16 și 64 de ani este mai ridicat decât al celor care au de la 65 de ani în sus. România figurează pe locul 8 din cele 28 de state membre UE la riscul de sărăcie al persoanelor de vârsta a treia cu 20%, dar grupul celor aflați la vârsta de muncă are o pondere a veniturilor situate sub 60% din media națională de 22,5%. Cu cele două procente și jumătate risc suplimentar de sărăcie la tineri față de bătrâni, țara noastră este prima din topul european al sărăciei relative, se arată în articolul Profit.ro.

Topul celor mai mari companii de pază şi protecţie care rulează afaceri de peste 100 de milioane de lei anual. Doar cinci jucători din piaţa serviciilor de pază şi protecţie rulează afaceri nete de peste 100 de milioane de lei anual, reiese dintr-o analiză făcută de Economica, pe baza datelor primite de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. G4S, subsidiara locală a grupului olandez GDS, este liderul acestei pieţe, cu afaceri de peste 331 de milioane de lei în 2018, potrivit statisticii făcute de Economica. G4S este liderul pieţei serviciilor pază şi de protecţie din România. Grupul Civitas este al doilea cel mai mare jucător din piaţa serviciilor de pază şi protecţie autohtonă, notează Economica.net.

De ce românii prefera mall-urile în locul magazinelor din stradă? În România, retailul stradal nu funcționează la fel de bine precum în alte tari în principal din cauza unei infrastructuri deficitare, respectiv lipsa locurilor de parcare, a distanței mari dintre magazine, precum și a calitătii și suprafețelor clădirilor existente în zona centrală și aici ne referim în special la București, apreciază Cristina Toros, senior consultant Retail în cadrul companiei CBRE. În general, centrele comerciale domină industria de retail din regiune; singura piață din Europa Centrala si de Est, unde segmentul de high street (retail stradal) joacă un rol central, este Praga, scrie Wall Street.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro