Sari direct la conținut

„Diplomația cutremurelor” a funcționat din nou: Grecia și Turcia promit o reparare de durată a relațiilor după o vizită istorică a lui Recep Erdogan la Atena

HotNews.ro
Kyriakos Mitsotakis alaturi de Recep Erdogan, Foto: Michael Varaklas / Associated Press / Profimedia Images
Kyriakos Mitsotakis alaturi de Recep Erdogan, Foto: Michael Varaklas / Associated Press / Profimedia Images

Președintele turc Recep Tayyp Erdogan și premierul elen Kyriakos Mitsotakis au promis joi la Atena o reclădire istorică a relațiilor dintre țările lor, adversare unite de apartenența comună la NATO, relatează Reuters.

Sosit joi la Atena într-o vizită oficială de reper, Erdogan s-a întâlnit cu premierul elen pentru discuții, cei doi anunțând la o conferință de presă comună organizată după încheierea întrevederii că sunt de acord să urmărească și mențină relații de vecinătate prietenoase, păstreze deschise canalele de comunicare, crească volumul legăturilor comerciale și să lucreze împreună pentru soluționarea unor dispute care au provocat tensiuni între cele două țări în ultimii ani.

„Între noi nu există nicio problemă care să fie de nerezolvat”, a declarat Erdogan după întrevederea care a durat mai mult decât era programat. El a punctat însă că Atena și Ankara își pot rezolva problemele „atât timp cât ne concentrăm pe imaginea de ansamblu și nu ajungem precum cei care traversează marea și se îneacă în râu”.

„Geografia și istoria au dictat că trăim în același cartier. Dar cred că avem o responsabilitate istorică de a folosi această oportunitate pentru a aduce cele două state laolaltă, la fel cum sunt și granițele noastre”, l-a completat Kyriakos Mitsotakis.

Mai degrabă obișnuite cu războaie ale declarațiilor în ultimii ani, relațiile dintre cele două țări vecine s-au dezghețat substanțial după ce Grecia a trimis rapid ajutoare Ankarei după cutremurele care au devastat centrul Turciei la începutul lunii februarie.

„Diplomația cutremurelor” a apropiat din nou Grecia și Turcia

Disputele dintre Grecia și Turcia, unele datând de decenii, sunt la fel de complexe precum istoria lor comună, printre ele numărându-se neînțelegeri privind delimitarea platoului continental al Mării Egee, exploatarea resurselor energetice din estul Mediteranei și divizarea Ciprului în urma invaziei turcești care a dus la divizarea Ciprului în 1974.

Cele două țări au ajuns în pragul războiului în anii 1990 iar în ultimii ani s-au certat din cauza problemelor legate de apărare, energie, migrație și achizițiile de avioane militare americane.

Însă „diplomația cutremurelor”, care a dus la o dezghețare a relațiilor în circumstanțe asemănătoare și în 1999, a funcționat din nou.

În aceeași notă pozitivă, Recep Erdogan a declarat la Atena că țara sa și Grecia ar trebui să se concentreze mai mult pe aspectele pozitive ale relațiilor dintre ele, și nu pe cele negative.

„Va fi mult mai benefic pentru viitor dacă ne uităm la lucruri din perspectiva paharului pe jumătate plin”, a spus el în timpul unei întâlniri pe care a avut-o cu președinta elenă Katerina Sakellaropoulou, înainte de întrevederea cu premierul Mitsotakis.

Grecia a obținut recent aprobarea Uniunii Europene să reactiveze vizele de 7 zile pentru turiștii turci care vor să viziteze 10 insule elene aflate aproape de coasta Turciei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro