Sari direct la conținut

VIDEO SUA: Rudy Giuliani, avocatul lui Trump, amenință cu dezvăluiri despre afacerile lui Biden „în România”

HotNews.ro
Rudy Giuliani, Foto: Captura video Fox News
Rudy Giuliani, Foto: Captura video Fox News

Rudy Giuliani, avocatul personal al președintelui american Donald Trump, a acuzat duminică, într-un interviu la Fox News, că mass-media a încercat să mușamalizeze suspiciunile de corupție la adresa fostului vicepreședinte american Joe Biden și familiei acestuia. Giuliani a amenințat totodată cu dezvăluiri privind afacerile lui Biden „în România”.

Catalogându-l pe Biden drept „adoratul” presei, Giuliani a acuzat instituțiile media că nu numai că nu au investigat afacerile fostului vicepreședinte american în țări precum Ucraina, China și România, ci chiar au ignorat în mod intenționat acuzațiile de corupție ce îl vizau pe acesta.

„Presa de la Washington a acoperit aceste lucruri în ultimii trei ani”, a spus Rudy Giuliani într-o intervenție la emisiunea lui Howard Kurtz de la postul Fox News, „Media Buzz”. „Încerc să investighez un enorm scandal de corupție din perioada Administrației Obama”, a susținut el.

După ce moderatorul i-a spus că emisiunea este pe final, Giuliani a insistat că mai are multe dezvăluiri de făcut. „Am toate informațiile. Sunt multe alte lucruri care vor apărea. Încă n-am trecut la România. Stați să vedeți când vom ajunge la România”, a avertizat el, fără a mai da detalii.

Watch the latest video at foxnews.com

Afirmațiile avocatului Rudy Giuliani vin în contextul în care președintele american Donald Trump este amenințat de o procedură de punere sub acuzare („impeachment”), după ce i-a cerut omologului său ucrainean să-l ajute să strângă informații potențial compromițătoare despre rivalul său Joe Biden, bine plasat în cursa pentru câștigarea investiturii democrate și, deci, posibil contracandidat la prezidenţialele de anul viitor.

Mai exact, democraţii, care deţin majoritatea în Camera Reprezentanţilor, au lansat oficial o anchetă parlamentară ce urmăreşte declanşarea procedurii de destituire a preşedintelui SUA, ca urmare a scandalului provocat la Washington de dezvăluirea discuţiei telefonice din 25 iulie dintre Trump şi Zelenski.

Congresmenii americani investighează presupusele încercări ale lui Trump de a face presiuni asupra lui Zelenski, în scopul obţinerii de beneficii politice în cursa electorală pentru un nou mandat de preşedinte la alegerile de anul viitor. Liderul american i-ar fi cerut omologului său ucrainean în acea convorbire telefonică să ancheteze activitatea fiului rivalului său democrat Joe Biden, Hunter Biden, angajat în 2014 în cadrul companiei ucrainene Burisma, producătoare de gaze naturale. ​

Este pentru prima dată când România este menționată în acest scandal. Pânâ acum, Trump a declarat în repetate rânduri că Joe Biden și fiul său Hunter au „înșelat China și Ucraina”.

„China ar trebui să lanseze o anchetă asupra Biden-ilor deoarece ce s-a întâmplat în China este la fel de grav ca ceea ce s-a petrecut în Ucraina”, a spus Trump.

Hunter Biden, avocat și finanțist, a fost membru în consiliul de supraveghere al unui grup gazeifer ucrainean și a investit în China când tatăl său era vicepreședintele lui Barack Obama. Nu a fost vizat niciodată de justiția din cele două țări.

Dar Donald Trump și anturajul său consideră că Hunter Biden a profitat de poziția tatălui său pentru a câștiga sume considerabile. În plus, spun ei, Joe Biden a cerut capul unui procuror ucrainean care se interesa prea îndeaproape de afacerile companiei pentru care lucra Hunter Biden.

În 2015, fostul vicepreședinte a cerut într-adevăr demiterea procurorului general ucrainean, dar în cadrul unei campanii internaționale de luptă împotriva corupției și în care acest oficial era suspectat că îngrădește reformele. La acea vreme, nimeni nu a avut semne de întrebare legate de motivațiile lui Biden.

În cadrul anchetei privind destituirea președintelui, care are totuși puține șanse de reușită, democrații l-au convocat joi la Camera Reprezentanților pe Kurt Volker, care a fost trimisul special al Statelor Unite pentru Ucraina până la demisia sa, vineri.

Potrivit avertizorului de integritate care a semnalat conținutul suspect al discuției dintre Trump și Zelenki, Volker s-a deplasat la Kiev a doua zi după această convorbire telefonică, pentru a „da sfaturi autorităților ucrainene asupra manierei de acomodare cu cerințele președintelui”.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro