Sari direct la conținut

LIVE Război în Israel: Forțele israeliene și-au intensificat atacul în sudul Gaza / O navă de război americană a fost atacată în Marea Roșie / Netanyahu spune că nu va permite Autorităţii Palestiniene să guverneze în Gaza după război / Harta care împarte Fâșia Gaza în sute de zone mici „sigure”

HotNews.ro
Fâșia Gaza văzută din sudul Israelului în dimineața zilei de 3 decembrie, Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia
Fâșia Gaza văzută din sudul Israelului în dimineața zilei de 3 decembrie, Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Israelul se confruntă cu tot mai multe îndemnuri din partea SUA de a evita să afecteze și mai mult civilii palestinieni în lupta sa împotriva militanților Hamas din Fâșia Gaza, în timp ce părțile beligerante nu dau duminică niciun semn că ar putea să se îndrepte spre reluarea armistițiului ce s-a încheiat vineri, transmite Reuters.

SINTEZA ZILEI

  • O navă de război americană și mai multe nave comerciale au fost atacate în Marea Roșie
  • O companie confirmă nava sa a fost „lovită de un proiectil” în Marea Roșie
  • Armata israeliană anunţă că a lansat 10.000 de lovituri aeriene în Gaza de la începutul războiului
  • n scandal uriaș a izbucnit în Israel și în guvernul Netanyahu după ce pe rețelele sociale au apărut imagini care arată momentul în care un militar israelian a executat în plină zi un civil israelian în timpul atacului terorist din Ierusalim de joi.
  • Danemarca apelează la armată pentru a proteja instituțiile „evreiești și israeliene” din Copenhaga
  • Netanyahu spune că nu va permite Autorităţii Palestiniene să guverneze în Gaza după război
  • Forțele israeliene amenință batalionul Shejaiya al Hamas: Sunteți cu totii ținte. „Aceasta este o notificare finală. Sunteți cu toții ținte”, spune purtătorul de cuvânt în limba arabă al armatei, locotenent-colonelul Avichay Adraee, atașând o fotografie a comandanților batalionului Shejaiya, care operează în cartierul cu același nume din orașul Gaza, potrivit Times of Israel.

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 58-a, pe HotNews.ro:

23:10O companie confirmă nava sa a fost „lovită de un proiectil” în Marea Roșie

Bernhard Schulte Shipmanagement a declarat că nava sa de containere Number Nine naviga în Strâmtoarea Bab al-Mandab când a fost lovită, potrivit Sky News.

Cu toate acestea, a confirmat că nu au fost raportate vătămări la bordul navei cu pavilion panamez și că atacul nu a cauzat poluare.

Cu câteva ore înainte, rebeliil Houthi din Yemen au pretins că au efectuat atacul.

22:07Armata israeliană anunţă că a lansat 10.000 de lovituri aeriene în Gaza de la începutul războiului

Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat duminică că au lansat circa 10.000 de lovituri aeriene asupra ţintelor din Fâşia Gaza de la începutul războiului în urmă cu aproape două luni, relatează Agerpres, citând dpa.

Armata israeliană a afirmat că ţintele din Fâşia Gaza includ centre de comandă, tuneluri şi depozite de arme aparţinând organizaţiilor teroriste palestiniene.

21:41Peste 850 de persoane cu dublă cetăţenie au trecut frontiera din Gaza în Egipt în acest weekend

Peste 850 de persoane cu dublă cetăţenie au trecut graniţa din Gaza în Egipt sâmbătă şi duminică, prin punctul de trecere a frontierei Rafah, potrivit unui oficial egiptean de la graniţă, informează CNN.

Printre cei 871 de oameni care au trecut în Egipt se numără 17 cetăţeni americani şi 130 de cetăţeni turci.

De asemenea, printre aceştia se numărau şi cetăţeni cu dublă cetăţenie din Egipt, Africa de Sud, Germania, Canada, Australia şi Danemarca, a declarat oficialul pentru CNN.

Forțele israeliene luptă „puternic” în sudul Gaza

21:10Forțele israeliene amenință batalionul Shejaiya al Hamas: Sunteți cu totii ținte

„Aceasta este o notificare finală. Sunteți cu toții ținte”, spune purtătorul de cuvânt în limba arabă al armatei, locotenent-colonelul Avichay Adraee, atașând o fotografie a comandanților batalionului Shejaiya, care operează în cartierul cu același nume din orașul Gaza, potrivit Times of Israel.

El spune că IDF va lucra pentru a distruge infrastructura Hamas din cartier.

„Aveți două opțiuni: Să vă predați și să depuneți armele sau să aveți o soartă similară cu cea pe care a avut-o Wissam Farhat”, spune Adraee, referindu-se la comandantul batalionului Shejaiya, care a fost ucis ieri într-un atac aerian israelian.

20:58Hamas ar putea pune capăt imediat războiului prin eliberarea ostaticilor, afirmă ministrul britanic al sănătății

Hamas ar putea pune capăt imediat războiului cu Israelul prin eliberarea ostaticilor și revenirea la masa negocierilor pentru armistițiu, a declarat pentru Sky News un ministru guvernamental de rang înalt.

Secretarul de stat pentru sănătate, Victoria Atkins, a mai spus că Marea Britanie dorește să vadă și alte pauze în lupte, după ce vineri a fost încălcat armistițiul dintre gruparea militantă palestiniană și Israel.

20:21Forțele israeliene luptă „puternic” în sudul Gaza

Operațiunea israeliană din sudul Fâșiei Gaza va fi egală cu ofensiva sa anterioară împotriva Hamas în partea de nord a enclavei palestiniene, a declarat duminică șeful Statului Major al armatei, potrivit Reuters.

„Am luptat puternic și temeinic în nordul Fâșiei Gaza și o facem acum și în sudul Fâșiei Gaza”, a declarat șeful Statului Major General, Herzi Halevi.

Gruparea Houthi afirmă că a vizat două nave israeliene

20:01COP28: Protestatarii cer încetarea focului în Gaza

Un protest pașnic care a cerut încetarea focului în Gaza a avut loc la summitul ONU privind clima din Dubai. Acesta a fost primul protest în sprijinul palestinienilor din EAU de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas.

Emiratele Arabe Unite au reguli stricte împotriva demonstrațiilor, dar la COP28 participanților li s-a permis să protesteze, atât timp cât au respectat liniile directoare stricte.

19:34Danemarca apelează la armată pentru a proteja instituțiile „evreiești și israeliene” din Copenhaga

Armata daneză va fi mobilizată pentru a scuti poliția de sarcinile de securitate în jurul obiectivelor „evreiești și israeliene” din Copenhaga, a anunțat duminică Ministerul danez al Apărării, potrivit AFP.

„Situația din Israel și Gaza pune o presiune puternică asupra resurselor poliției. În acest context, s-a decis (…) că forțele armate vor sprijini supravegherea instituțiilor evreiești și israeliene din Copenhaga”, cum ar fi sinagoga și ambasada israeliană, a declarat ministrul apărării, Troels Lund Poulsen.

19:11Gruparea Houthi afirmă că a vizat două nave israeliene

Gruparea militantă Houthi a afirmat că a vizat două nave israeliene, a relatat Reuters.

Un purtător de cuvânt al grupării a declarat că a lansat o rachetă navală asupra uneia dintre nave și a vizat-o pe cealaltă cu o dronă armată.

Aceștia au numit cele două nave ca fiind Unity Explorer și Number Nine și au spus că au fost vizate după ce au respins avertismentele grupării.

O navă de război americană a fost atacată în Marea Roșie

18:56Locuitorii din Gaza se confruntă cu un „dezastru umanitar și sanitar fără precedent”

Persoanele strămutate din Gaza se confruntă cu un „dezastru umanitar și sanitar fără precedent”, a declarat ministerul sănătății condus de Hamas.

ONU a estimat că aproximativ 1,8 milioane din cele 2,2 milioane de persoane care trăiesc în enclavă sunt strămutate intern.

Ministerul a declarat că răspândirea bolilor respiratorii, a celor de piele și a altor boli infecțioase va „curma viețile a mii de oameni”.

18:37 Pentagonul este la curent cu informațiile potrivit cărora o navă de război americană a fost atacată în Marea Roșie

Pentagonul a declarat că este la curent cu informațiile potrivit cărora o navă de război americană și mai multe nave comerciale au fost atacate în Marea Roșie.

„Suntem conștienți de rapoartele privind atacuri asupra navei USS Carney și a unor vase comerciale în Marea Roșie și vom furniza informații pe măsură ce acestea vor fi disponibile”, a adăugat acesta.

17:56Un scandal uriaș a izbucnit în Israel și în guvernul Netanyahu după ce pe rețelele sociale au apărut imagini care arată momentul în care un militar israelian a executat în plină zi un civil israelian în timpul atacului terorist din Ierusalim de joi.

Premierul Benjamin Netanyahu a calificat incidentul drept „Asta-i viața”, declarație care a provocat o reacție violentă din partea ministrului Apărării, Benny Gantz. Ulterior s-a aflat că evreul ucis de IDF împușcase un terorist în atacul de joi, informează Digi 24 citând publicația Times of Israel.

Netanyahu spune că nu va permite Autorităţii Palestiniene să guverneze în Gaza după război

17:29Peste 15.500 de palestinieni uciși până în prezent, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că 15.523 de palestinieni au fost uciși de la 7 octombrie. În cifrele sale, ministerul nu face distincție între militanți și civili.

Alte 41.416 persoane au fost rănite, potrivit acestuia. În total, 70% dintre victime sunt copii și femei, a adăugat ministerul.

16:19 Netanyahu spune că nu va permite Autorităţii Palestiniene să guverneze în Gaza după război

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu va permite ca Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), care guvernează în unele zone din Cisiordania, să preia controlul asupra Fâşiei Gaza în cazul în care Israelul va reuşi să înlăture Hamas de la putere, în opoziţie cu poziţia preşedintelui american Joe Biden şi a altor actori internaţionali cheie.

15:51 O lovitură aeriană israeliană care a vizat cartierul Al-Faluja, la 30 km nord-est de orașul Gaza, a ucis un important om de știință palestinian, Sufyan Tayeh, și familia sa, a comunicat sâmbătă Ministerul palestinian al Învățământului Superior.

Tayeh, care a fost președinte al Universității Islamice din Gaza, era un cercetător eminent în domeniul fizicii și al matematicii aplicate. (Reuters)

15:19 Forțele israeliene au găsit 800 de puțuri care duc la vasta rețea subterană de tuneluri și buncăre a Hamas de la începutul operațiunii terestre din Gaza, și au distrus mai mult de jumătate dintre acestea, a anunțat duminică armata.

Gruparea islamistă palestiniană spunea, înainte de războiul din Fâșia Gaza, care durează acum opt săptămâni, că are sute de kilometri de tuneluri – o rețea comparabilă ca mărime cu rețeaua de metrou din New York – pentru a se proteja și a le folosi drept baze operaționale.

„Puțurile tunelurilor erau situate în zone civile, multe dintre ele în apropierea sau în interiorul clădirilor și structurilor civile, cum ar fi școli, grădinițe, moschei și locuri de joacă”, a afirmat armata israeliană într-un comunicat.

Curtea de la Haga, avertismente pentru Israel și Hamas

14:57 Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) a cerut duminică și Israelului și Hamas să respecte dreptul internațional și să permită livrarea de ajutor umanitar în Fâșia Gaza asediată.

„În ceea ce privește ajutoarele umanitare, legea nu permite dubii”, a declarat procurorul CPI, Karim Khan, după o vizită de patru zile la locurile unde au avut loc atacurile Hamas din 7 octombrie în Israel și la Autoritatea Palestiniană în Cisiordania ocupată.

„Civilii trebuie să aibă acces la alimente de bază, la apă și la medicamente de care au nevoie cu disperare, fără alte întârzieri, în mod regulat și pe scară largă”, a declarat Khan, adăugând că Hamas nu trebuie să abuzeze de aceste ajutoare.

„Toți trebuie să respecte dreptul umanitar internațional. Dacă nu fac acest lucru, să nu se plângă atunci când biroul meu va trebui să acționeze”, a adăugat el.

14:01 Israelul a declarat unele dintre persoanele dispărute ca fiind moarte în captivitate

O comisie medicală formată din trei persoane a analizat înregistrările video de la atacul Hamas din 7 octombrie pentru a căuta semne de leziuni letale în rândul celor răpiți și a comparat aceste înregistrări cu mărturiile ostaticilor eliberați în timpul unui armistițiu de o săptămână în Gaza, care s-a încheiat vineri., potrivit Sky News.

Hagar Mizrahi, un oficial din cadrul Ministerului Sănătății care conduce comisia, a declarat că acest lucru poate fi suficient pentru a stabili că un ostatic a murit, chiar dacă niciun medic nu a pronunțat în mod oficial acest lucru asupra corpului său.

Din cele aproximativ 240 de persoane răpite, 108 au fost eliberate de Hamas în schimbul eliberării a zeci de palestinieni.

De la expirarea armistițiului, autoritățile israeliene au declarat morți în captivitate șase civili și un colonel al armatei. Acest lucru nu a fost confirmat de Hamas.

13:49Papa a declarat că este „dureros” sfârșitul armistițiului dintre Israel și Hamas

Papa a declarat că a fost „dureros” să vadă că armistițiul dintre Israel și Hamas a fost rupt și a cerut tuturor părților implicate să ajungă la un nou acord de încetare a focului cât mai curând posibil.

De asemenea, Papa a spus că se gândește la oamenii care sunt încă ținuți ostatici în Gaza și la lipsa bunurilor de primă necesitate din teritoriul palestinian.

Susan Sarandon, scuze publice după declarațiile făcute despre evrei

12:55Ambasadorul israelian în Marea Britanie respinge sugestia că sprijinul aliaților este în scădere

Ambasadorul Israelului în Marea Britanie a respins duminică, la Sky News, sugestia că sprijinul aliaților Israelului este în scădere.

„Pentru a avea pace în viitor, trebuie să ne asigurăm că Hamas este distrus. Acesta este motivul pentru care guvernele american și britanic și alți lideri internaționali ne împărtășesc obiectivele. Cred cu adevărat că va fi spre binele israelienilor și palestinienilor”, a adăugat ea.

12:04Susan Sarandon îşi prezintă scuze după ce a făcut afirmaţii controversate despre evrei

Actriţa americană Susan Sarandon şi-a prezentat scuze şi a recunoscut o „greşeală teribilă”, la zece zile după ce a fost concediată de agenţia sa din cauza comentariilor sale controversate despre evrei, făcute la o demonstraţie de susţinere a Palestinei la New York.

În urma tensiunilor crescânde din ultimele luni legate de conflictul israeliano-palestinian, care au dus la o explozie a actelor antisemite atât în Statele Unite, cât şi în Franţa, starul din „Thelma & Louise” a declarat în cadrul evenimentului că „mulţi oameni se tem să fie evrei în acest moment, iar acest lucru le dă o idee despre cum este să fii musulman în această ţară”.

11:30Agenția maritimă britanică raportează o posibilă explozie în Marea Roșie

Agenția britanică pentru operațiuni comerciale maritime (UKMTO) a declarat duminică că a primit rapoarte privind activitatea dronelor și o potențială explozie în strâmtoarea Bab al-Mandab din Marea Roșie, potrivit Reuters.

UKMTO a precizat că activitatea dronelor provine din Yemen și a făcut apel la navele aflate în apropiere să dea dovadă de prudență.

Armata israeliană a ordonat evacuarea mai multor zone din interiorul și din jurul celui de-al doilea oraș ca mărime din Gaza, Khan Younis

11:18 Israelul își mută ofensiva în sudul Gaza

Armata israeliană a ordonat evacuarea mai multor zone din interiorul și din jurul celui de-al doilea oraș ca mărime din Gaza, Khan Younis, în timp ce își mută ofensiva în jumătatea sudică a teritoriului, unde se ascund mulți lideri Hamas, potrivit Sky News.

Mulți dintre cei 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului sunt înghesuiți în sud, după ce forțele israeliene au ordonat civililor să părăsească nordul.

10:48 În această dimineață, o rachetă a fost trasă din Siria spre nordul Israelului, afirmă Armata israeliană.

Proiectilul a aterizat într-o zonă deschisă, fără a provoca răniți. Nu au sunat sirene în orașe. IDF spune că a bombardat sursa de foc cu artileria.

Separat, o rachetă ghidată antitanc a fost trasă din Liban spre o zonă deschisă din apropierea comunității nordice Yiftah, fără a provoca răniți, potrivit armatei.

10:10Ce se întâmplă cu femeile palestiniene arestate de Israel?

După ce a vorbit cu mai multe femei care au fost reținute în Hebron, în Cisiordania ocupată, Hoda Abdel-Hamid de la Al Jazeera a urmărit etapele de detenție cu care se confruntă femeile prizoniere:

  • Mai întâi sunt aduse la închisoarea Ofer
  • Apoi sunt duse într-o altă locație unde sunt interogate timp de câteva zile
  • După aceea, sunt mutate la Demon, o închisoare pentru femeile palestiniene deținute în Israel.
  • „Ele spun că în interiorul acestor închisori sunt complet izolate de lume, iar condițiile sunt foarte dure, deoarece spun că gardienii închisorii se răzbună sau își descarcă furia pe ele pentru ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie”, a declarat Abdel-Hamid, care a relatat din Hebron.

09:53Operațiune militară israeliană în desfășurare în tabăra de refugiați Ain al-Sultan

Au apărut imagini cu operațiunea militară israeliană din tabăra de refugiați Ain al-Sultan, la nord de Ierihon, în Cisiordania ocupată.

Videoclipurile, postate pe Telegram, arată zeci de vehicule militare israeliene care fac ronduri pe străzile taberei. Atmosfera din tabără era „sufocantă”, în timp ce militarii făceau raiduri în case.

Raidurile israeliene peste noapte au avut loc în mod regulat începând cu 7 octombrie. În Cisiordania ocupată, cel puțin 254 de palestinieni au fost uciși de armata israeliană și de coloniști, potrivit Al Jazeera.

Avioanele de luptă și elicopterele sale au lovit obiective din Fâșia Gaza în timpul nopții

09:40Armata israeliană (IDF) continuă să folosească o hartă de evacuare a palestinienilor din Fâșia Gaza, pentru ca aceștia să evite zonele active de luptă.

Purtătorul de cuvânt în limba arabă al IDF, locotenent-colonelul Avichay Adraee, spune pe X că palestinienii din mai multe zone din Khan Younis ar trebui să se mute în zonele sigure specificate.

Harta împarte Fâșia Gaza în sute de zone mici, iar armata a cerut palestinienilor să fie atenți la numărul zonei lor și să urmărească viitoarele actualizări ale armatei.

09:31 Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat că avioanele de luptă și elicopterele sale au lovit obiective din Fâșia Gaza în timpul nopții, inclusiv puțuri de acces în tuneluri, centre de comandă și depozite de armament.

Militanți Hamas au fost atacați și uciși de o dronă a IDF care a acționat în aceeași direcție cu trupele terestre, a precizat armata israeliană.

Acesta a adăugat că trupele sale navale au lovit ținte Hamas, inclusiv elemente de infrastructură și nave Hamas. (CNN)

​08:12 O persoană a murit și alte două au fost rănite după ce un bărbat a atacat mai mulți turiști în centrul Parisului, în apropiere de Turnul Eiffel.

Suspectul a strigat „Allahu Akbar” și a spus poliției că era supărat pentru că „atât de mulți musulmani mor în Afganistan și în Palestina” și era, de asemenea, afectat de situația din Gaza

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Decizia lui Netanyahu de a-și chema acasă din Qatar echipa de negociatori Mossad înseamnă că Israelul a ajuns la concluzia că ori organizația Hamas fie nu este interesată de un alt armistițiu, ori nu oferă nimic care să îi convingă pe israelieni că merită să facă concesii.
  • Premierul Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că Israelul va continua războiul împotriva Hamas „până când își va atinge toate obiectivele”, printre care se numără eliberarea ostaticilor israelieni și eliminarea mișcării islamiste palestiniene aflate la putere în Gaza.
  • Israelul va căuta să impună un „o zonă tampon de securitate” cu zone speciale și aranjamente care să împiedice Hamas să se poziționeze la granița sa odată ce războiul se va încheia, a declarat un oficial israelian.
  • Reportaj Reuters: Palestinienii care sunt bombardați în sudul Fâșiei Gaza spun că nu au unde să se ducă. Sub loviturile aeriene Israelului, oamenii care se adăpostesc în sudul Fâșiei după ce și-au părăsit casele din nord la începutul războiului au declarat sâmbătă că nu mai au unde să meargă pentru a fi în siguranță.
  • Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă apelurile administraţiei americane care presează Ankara să rupă legăturile cu mişcarea palestiniană Hamas.
  • La spitalul Nasser din Khan Younès, în sudul Fâșiei Gaza, după o săptămână de armistițiu între Israel și Hamasul palestinian, morga este din nou supraaglomerată, deoarece focul israelian din aer, de pe mare și de la sol se concentrează acum asupra orașului.

–––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro