Sari direct la conținut

Absurdul atinge noi cote în Rusia: Opozantul Kara-Murza a fost amendat pentru că nu și-a raportat activitățile, deși este încarcerat în Siberia

HotNews.ro
Vladimir Kara-Murza, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Vladimir Kara-Murza, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza a fost amendat vineri cu 50.000 de ruble (560 de dolari) pentru că nu a furnizat un raport complet privind conduita sa de „agent străin” declarat, în ciuda faptului că acesta ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru trădare într-o colonie penală din Siberia, transmite Reuters.

Persoanele sau organizațiile desemnate ca „agenți străini”, termen folosit pentru că în timpul Războiului Rece era sinonim cu trădător, trebuie să prezinte periodic rapoarte detaliate privind activitățile și finanțele lor.

Kara-Murza, cetățean rus și britanic, a fost condamnat în aprilie la 25 de ani de închisoare pentru trădare și răspândirea de „informații false” despre războiul Rusiei în Ucraina.

El a fost declarat „agent străin” la 22 aprilie 2022 – aceeași zi în care a fost plasat în detenție pentru că a ținut discursuri în Statele Unite și în Europa în care a acuzat Rusia de bombardarea civililor din Ucraina.

Kara-Murza este una dintre puținele figuri proeminente din opoziție care au rămas în Rusia și au continuat să se exprime împotriva președintelui Vladimir Putin după invazia în Ucraina.

Ilya Yashin, amendat pentru o situație la fel de absurdă

Un alt opozant aflat în închisoare, Ilya Yashin, a fost amendat cu 45.000 de ruble (500 de dolari) de către un tribunal din Moscova pentru că nu a atașat la mesajele sale de pe aplicația de mesagerie Telegram o anexă obligatorie care să anunțe cu majuscule statutul său de „agent străin”.

„Nu am nicio posibilitate de a posta mesaje, mă aflu într-o colonie penală, iar înainte de asta (am fost) într-un centru de detenție preventivă”, a declarat Yashin instanței, prin legătură video din închisoare din Smolensk, potrivit RIA.

Yashin, un aliat de lungă durată al liderului opoziției încarcerat Alexei Navalnîi, a fost condamnat în decembrie anul trecut la 8 ani și jumătate de închisoare pentru declarațiile de pe canalul său de pe YouTube despre crimele de război care ar fi fost comise de forțele rusești în Bucha.

Navalnîi însuși, care ispășește pedepse în valoare totală de peste 30 de ani pentru diferite capete de acuzare, inclusiv de extremism, a declarat vineri, prin intermediul asociaților săi, că i s-au prezentat noi acuzații penale în temeiul unei legi care se referă la vandalism.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro