Sari direct la conținut

Fiul oligarului rus Dimitri Pumpianski a câștigat recursul împotriva sancțiunilor UE

HotNews.ro
oligarhul rus Dmitri Pumpianski, Foto: MAXIM SHEMETOV / AFP / Profimedia
oligarhul rus Dmitri Pumpianski, Foto: MAXIM SHEMETOV / AFP / Profimedia

Aleksandr Pumpianski, fiul magnatului rus Dmitri Pumpianski, a câștigat un recurs împotriva sancțiunilor introduse de Uniunea Europeană pentru entități sau persoane care sprijină invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunțat miercuri tribunalul UE, relatează Reuters.

Potrivit hotărârii, Consiliul UE a admis că din 9 martie 2022 – la două săptămâni după invadarea Ucrainei și cu șase luni înainte de primul set de sancțiuni – Pumpianski nu mai era președinte și membru al consiliului de administrație al Sinara și nici al consiliului de administrație al Sinara sau membru al TMK, care fusese motivul pentru a-l trece pe lista de sancțiuni.

Hotărârea Tribunalului Uniunii Europene – prima instanță a Curții de Justiție a UE (CJUE) cu sediul în Luxemburg – a spus că Pumpianski trebuie scos de pe lista sancțiunilor, dar a respins cererea de despăgubire a lui Pumpianski.

Un oficial al instanței a declarat că UE are acum două luni pentru a contesta decizia în fața celei mai înalte autorități a CJUE.

Producătorul de țevi de oțel OAO TMK este un furnizor al companiei ruse de energie Gazprom. Sinara este o bancă rusă de investiții. UE a declarat că ambele firme sprijină autoritățile ruse și întreprinderile de stat ruse și beneficiază de această cooperare.

În septembrie, instanța UE a respins un recurs împotriva sancțiunilor formulat de magnatul rus Ghenadi Timcenko, un vechi aliat al președintelui rus Vladimir Putin.

În martie, mama defunctului lider al mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a obținut o victorie rară împotriva sancțiunilor. Pe atunci, hotărârea instanței nu a avut un efect practic imediat, deoarece ea a rămas sancționată prin decizii separate.

UE a impus sancțiuni asupra a aproape 1.700 de persoane și entități din cauza războiului Rusiei din Ucraina.

Un oficial al instanței a declarat că aproximativ 74 de ruși au depus recurs împotriva sancțiunilor UE la instanța din Luxemburg.

Citește și:

Iahtul oligarhului rus Dimitri Pumpianski, vizat de sancţiunile occidentale, vândut cu 37,5 milioane de dolari de Gibraltar

Premieră: Un super-iaht de 200 de milioane de dolari aparținând unui oligarh apropiat de Putin va fi vândut în beneficiul Ucrainei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro