Meleșcanu, schimbat de la Externe, susține în continuare că nu are ce-și reproșa pentru votul din dispora: Nu există niciun fel de vinovăție
Teodor Meleșcanu, schimbat de la conducerea Ministerului de Externe după ce ALDE i-a retras sprijinul politic, susține în continuare că nu are niciun fel de vină pentru eșecul alegerilor din 26 mai în diaspora, unde mii de oameni au stat la cozi pentru a vota. După decizia ALDE de a-i retrage sprijinul politic, Teodor Meleșcanu a reacționat pe Facebook, unde a scris că respectă această hotărâre, dar că „nu există niciun fel de vinovăție”.
„Biroul Politic al ALDE a decis retragerea sprijinului politic pentru poziția mea de ministru al afacerilor externe, în contextul percepției publice negative cu privire la modul de desfășurare al alegerilor din străinătate pentru Parlamenul European (26 mai 2019). Bineînțeles că voi respecta decizia de retragere a sprijinului politic din partea Biroului Politic al ALDE și aștept hotărârea de remaniere a doamnei Prim-Ministru. În același timp, subliniez că nu există niciun fel de vinovăție, singurele aspecte pe care mi le asum fiind dublarea numărului secțiilor de votare și respectarea prevederilor legale (Legea Nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European), care ar fi trebuit aduse la zi de către Parlament”, a scris Teodor Meleșcanu, pe Facebook.
ALDE a decis, luni, retragerea sprijinului politic lui Teodor Meleșcanu și înlocuirea acestuia la Ministerul de Externe cu Ramona Mănescu. Decizia a fost anunțată și de premierul Viorica Dăncilă, la finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD.
La alegerile europarlamentare și la referendumul din 26 august, mii de români au stat la cozi interminabile la secțiile de votare din străinătate, iar unii dintre ei nu au reușit să voteze.
Ministerul Afacerilor Externe a făcut și un raport privind votul din diaspora, în care susține că printre factorii care au dus la cozile interminabile de la secțiile de votare din străinătate se numără suprapunerea referendumului cu europarlamentarele, turismul electoral, mai exact „acțiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetățeni cu 5-6 autocare”, faptul că partidele nu și-au trimis reprezentanți în comisiile secțiilor de votare sau viteza redusă a internetului „în diferite țări și locații”, care a dus la probleme în funcționarea sistemului STS de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.
Mai mult, Teodor Meleşcanu a susținut că la alegerile din 26 mai în secțiile din străinătate au existat și „ameninţări cu moartea și atacuri fizice”, fiind oameni care după încheierea votului au încercat să spargă uşa ambasadei. „Avem poze cu oameni din comisia de votare cu vânătăile de pe ei”, a susținut Meleșcanu. Întrebat dacă au existat plângeri penale în acest sens, ministrul de Externe a spus că nu are „o profesie de denunţător”.