Sari direct la conținut

Rusia, pusă sub presiune. Mișcarea neașteptată pe care o face la granițele NATO

HotNews.ro
Sistem antiaerian Tor-M1 al Districtului militar central rus, în Ucraina, Foto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia
Sistem antiaerian Tor-M1 al Districtului militar central rus, în Ucraina, Foto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Rusia a mutat probabil sisteme strategice de apărare aeriană din encalva Kaliningrad pentru a suplini pierderile recente de pe frontul din Ucraina, a declarat Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de duminică, notează The Kyiv Independent.

Serviciile secrete militare britanice spun că în zonă au existat „mișcări excepționale ale transportului aerian rusesc”.

Enclava Kaliningrad, situată pe coasta Mării Baltice, se învecinează cu state membre NATO: Polonia la sud și Lituania la nord și est.

Faptul că Ministerul rus al Apărării pare dispus să accepte un risc suplimentar în zonă evidențiază „suprasolicitarea pe care războiul a provocat-o pentru unele dintre capacitățile cheie și moderne ale Rusiei”, susține Ministerul britanic al Apărării.

Măsura neașteaptă a fost luată după creșterea pierderilor de sisteme de apărare aeriană de către Rusia în luna octombrie.

La începutul lunii noiembrie, Ministerul britanic al Apărării a declarat că loviturile ucrainene au distrus probabil cel puțin patru lansatoare de rachete sol-aer rusești situate în teritoriile ocupate într-o săptămână.

Pierderile indică lupta Rusiei împotriva armelor moderne de atac de precizie și vor contribui la presiunea asupra sistemelor rămase.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro