Șefa CSM vrea să trimită Inspecția Judiciară în control la instanța supremă, după decizia CCR pe completurile specializate
Președintele CSM, Lia Savonea, a declarat, în contextul deciziei Curții Constituționale privind completurile specializate de la Înalta Curte de Casație și Justiție, că va convoca Secția pentru judecători a Consiliului pentru a stabili responsabilitatea conducerii instanței supreme și, probabil, va fi dispus un control al Inspecției Judiciare. Ea a susținut că trebuie să existe ”un grad de exigenţă şi rigoare la un standard ridicat” în ceea ce priveşte conduita managerială la Înaltei Curți.
Savonea a declarat, vineri, că, având în vedere implicațiile deciziei CCR, care va avea drept consecință prelungirea duratei pocedurilor în materie penală, cu toate consecințele, a decis să convoace Secția pentru judecători a CSM. Ea a spus că judecătorii din CSM trebuie să anelizeze responsabilitatea conducerii instanței supreme.
De asemenea, ea a spus că Secția pentru judecători va trebui să decidă și cu privire la un control al Inspecției Judiciare la Înalta Curte de Casație și Justiție. Savonea a susținut că, potrivit legii, responsabilitatea formulării propunerii de constituire a completurilor specializate revenea preşedintelui instanţei supreme sau vicepreşedintelui care a coordonat activitatea în materie penală.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este situată, constituţional şi legal, în vârful ierarhiei instanţelor judecătoreşti din România. Este al doilea conflict de natură constituţională, efect al nerespectării dispoziţiilor legii de către conducerea acesteia, cu efecte asupra drepturilor părţilor la un proces echitabil. Conduita managerială a Instanţei supreme trebuie să aibă un grad de exigentă şi rigoare la un standard ridicat. În orice caz, nu mai scăzut decât în cazul tribunalelor sau curţilor de apel din România”, a adăugat preşedintele CSM.
Dosarele înregistrate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție și soluționate de aceasta în primă instanță până în ianuarie 2019 urmează să fie rejudecate, în măsura în care nu au devenit definitive. Aceasta va fi consecința deciziei de miercuri prin care judecătorii constituționali au admis conflictul Parlament-Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema completurilor de 3 judecători. O astfel de hotărâre l-ar fi putut scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare în procesul angajărilor fictive, dar acum nu mai poate fi folosită, în condițiile în care există o sentință definitivă.
Mandatul președintelui instanței supreme, Cristina Tarcea, va expira în luna septembrie. Cristina Tarcea a fost întrebată miercuri de ce nu și-a depus candidatura pentru un nou mandat, spunând că experiența la conducerea instanței supreme a făcut-o să își dorească să trăiască „printre oameni obișnuiți, cu foarte mult bun simț, cu foarte multă onestitate și cu mai puțină imaginație”.