Sari direct la conținut

VIDEO Încordare maximă la granița Cisiordaniei, unde familii de palestinieni așteaptă eliberarea prizonierilor de către Israel / Confruntări între palestinieni și armată

HotNews.ro
Soldatii israelieni stau în fața închisorii militare Ofer, unde se ateapta eliberarea prizonierilor palastinieni, Foto: Mahmoud Illean / AP / Profimedia
Soldatii israelieni stau în fața închisorii militare Ofer, unde se ateapta eliberarea prizonierilor palastinieni, Foto: Mahmoud Illean / AP / Profimedia

Mai multe confruntări au avut loc la frontiera Cisiordaniei din Beitunia, unde sute de palestinieni așteaptă eliberarea prizonierilor de către Israel, în timp ce tensiunea este la maxim.

Pe drumul de lângă punctul de control Beitunia, lângă Ramallah, este miros de gaze lacrimogene, în timp ce urmează să fie transferați cei 39 de deținuți palestinieni după ce vor fi eliberați din închisorile israeliene.

Grupuri de palestinieni, bărbați și femei, se confruntă cu armata israeliană aliniată pe drumul pe care urmează să fie eliberați ostaticii.

Jurnalista Lucy Williamson de la BBC spune că armata a tras gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene spre mulțime, pentru a-i împinge pe oameni înapoi.

Unii dintre tinerii adunați aici au aruncat cu pietre către trupe.

Douăzeci și cinci de ostatici au fost eliberați vineri de Hamas – 13 israelieni și 12 thailandezi – ca parte a acordului care a instituit o pauză temporară a ostilităților și urmează, de asemenea, eliberarea palestinienilor închiși de Israel. În schimb, Israelul urma să elibereze primii 39 de palestinieni din închisorile sale vineri, printre care 24 de femei și 15 adolescenți.

Crucea Roșie a confirmat că a început o operațiune de „reunire a ostaticilor și a deținuților cu familiile lor”.

Organizația nu a confirmat deocamdată câți ostatici a recuperat, dar descrie activitatea ca pe o operațiune „de mai multe zile”, care va include livrarea de ajutor umanitar în Gaza.

Un total de 50 de ostatici și 150 de prizonieri palestinieni urmează să fie eliberați în temeiul armistițiului de patru zile, deși Israelul a spus că încetarea focului ar putea fi prelungită dacă Hamas continuă să elibereze ostatici într-un ritm de cel puțin 10 pe zi. O sursă palestiniană a spus că până la 100 de ostatici ar putea fi eliberați.

Vineri mai devreme, luptele dintre trupele israeliene și luptătorii Hamas s-au oprit pentru prima dată în șapte săptămâni într-un armistițiu temporar înainte de eliberarea ostaticilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro