VIDEO O problemă de sănătate publică nerezolvată de zeci de ani și noile promisiuni fanteziste ale lui Dragnea: 20 de centre de radioterapie pentru copii și adulți până în 2020, RMN și CT în toate spitalele județene
După construcția a 8 spitale regionale și a unui spital metropolitan în București „după modelul AKH Viena, dar mai mare”, promise în campania electorală din 2016, Liviu Dragnea revine cu noi promisiuni fanteziste în domeniul sănătății. Liderul PSD promite „20 de centre de radioterapie pentru copii și adulți, pentru perioada 2019-2020”. Promisiunea este cu atât mai fantezistă cu cât niciun spital din România nu face, în acest moment, radioterapie pentru copii. Liviu Dragnea nu s-a oprit aici, ci a promis și RMN-uri și CT-uri pentru toate spitalele județene. El mai spune că medicii nu mai pleacă din țară, ci „au început să revină”.
Pentru investigațiile prin RMN (examinare imagistică prin rezonanță magnetică) și CT (computer tomograf), pacienții români au de așteptat, în multe cazuri, luni de zile între momentul programării și momentul în care ajung la analize. Unii dintre ei plătesc din buzunar analizele la clinici private, dar cei care nu își permit ajung, uneori, să moară înainte de a face o analiză. Acest lucru se întâmplă din cauză că aparatele sunt insuficiente iar în multe cazuri sunt vechi și nu mai fac față. În unele spitale județene din țară, aparatul RMN sau CT lipsește, este vechi sau stricat.
Aflat ieri la un eveniment de campanie în Botoșani, Liviu Dragnea a promis o „schemă de ajutor de stat pentru susținerea zonelor cele mai defavorizate, prin încurajarea investițiilor și a creării de locuri de muncă într-un context durabil. Prin această schemă vor fi sprijinite contrucțiile pentru sănătate, pentru industria alimentară, construcțiile turistice și construcțiile de depozitare.” Unul dintre programele ce ar urma să fie finanțate prin această schemă de ajutor de stat este construcția de „centre de radioterapie pentru copii și adulți, pentru perioada 2019-2020 – 20 de centre”, a susținut Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea promite 20 de centre de radioterapie pentru copii și adulți, pentru perioada 2019-2020 (minutul 2:00 pe video):
- Liviu Dragnea: RMN-uri și CT-uri pentru toate spitalele județene. Medicii nu mai pleacă din țară, au început să revină
Liviu Dragnea a mai afirmat, la Botoșani, că „Le spuneam oamenilor dacă vor să se continue programul de dezvoltare din sănătate. Avem 41 de RMN-uri și CT-uri pentru toate spitalele județene – o parte sunt instalate, altele sunt în curs de instalare. Am mărit salariile medicilor la un nivel apropiat de cel din Europa și medicii, în cea mai mare parte, nu mai pleacă din țară, au început să și revină„. (min. 9:30 în clipul video de mai sus)
„Pe de altă parte, ceea ce face Sorina Pintea face foarte bine, în sensul că am alocat sume uriașe pentru sănătate și vom aloca în continuare, dar nu vom accepta ca în spitale să fie mizerie. Eu spuneam în campanie că vrem ca spitalele din România să nu mai fie în situația în care să intri sănătos și să ieși bolnav din ele și pentru asta se întâmplă lucruri”, a adăugat Liviu Dragnea.
- Niciun spital de stat din România nu face radioterapie pentru copii, dar Liviu Dragnea promite 20 de centre în acest an
În jur de 5.000 de copii din România sunt bolnavi de cancer, iar 400-500 de noi cazuri sunt diagnosticate anual, estimează autoritățile, care nu au, însă, o evidență exactă. Potrivit medicilor consultați de HotNews.ro, au nevoie de radioterapie un sfert dintre copiii nou diagnosticați, dar și o parte dintre copiii diagnosticați cu mai mult timp în urmă, care au recăderi.
Cu toate acestea, niciun spital de stat nu poate face radioterapie pentru copiii mai mici de 10-14 ani, care nu stau nemișcați și au nevoie de o procedură specială.
Procedura este disponibilă în România doar la o clinică privată (Neolife) și decontată de CNAS, însă, potrivit datelor transmise de reprezentanții clinicii, doar aproximativ 30-40 de copii sunt tratați aici anual. Nu se știe ce se întâmplă cu ceilalți. „Când făcea fiul meu radioterapie, intra o asistentă și ghida aparatul cu mâna. Păi mai avea precizie să îi țintească tumora?”, a mărturisit, pentru HotNews.ro, mama unui copil bolnav de cancer cerebral tratat la Institutul Oncologic din București.
Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu pe șantierul primului spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România
Radioterapia este una dintre cele patru mari linii de terapie în tratamentul cancerului, alături de citostatice, chimioterapie și chirurgie. În cele mai multe dintre cazuri, tratamentul pentru cancer constă într-o combinație între aceste terapii.
Primul spital de stat din România unde radioterapia cu sedare, specială pentru copii, va fi disponibilă este Spitalul de Oncologie și Radioterapie Pediatrică pe care ONG-ul Dăruiește Viață îl construiește în curtea Spitalului de Copii „Marie Curie” din București, exclusiv din donații și sponsorizări.
Asociația Dăruiește Viață și-a propus ca spitalul să fie dat în folosință în anul 2020. El va fi donat statului român și va funcționa ca spital public, în cadrul Spitalului Marie Curie, dar după proceduri medicale și de management specifice unităților similare din Occident, promit fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu.
- Pacienți programați la RMN și CT după luni de așteptare. Unii mor înainte să ajungă la programare
În ceea ce privește investigațiile prin RMN (examinare imagistică prin rezonanță magnetică) și CT (computer tomograf), pacienții au de așteptat, în multe cazuri, luni de zile între momentul programării și momentul în care ajung la analize. Unii dintre ei mor înainte de a ajunge să facă un RMN sau un CT. Acest lucru se întâmplă din cauză că aparatele sunt insuficiente iar în multe cazuri sunt vechi și nu mai fac față. În unele spitale județene din țară, aparatul RMN sau CT lipsește, este vechi sau stricat.
Un dialog halucinant a avut loc chiar în urmă cu o săptămână, la dezbaterea pe tema coplății serviciilor medicale private, între Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și o jurnalistă. Cristian Grasu a fost întrebat ce se poate face pentru ca, dincolo ca statul să deconteze parțial și serviciile medicale private, pacienții să aibă acces la timp la analize, nu după luni de zile. O jurnalistă a dat exemplul unui pacient cu melanom programat peste 3 luni la un CT cerebral, dar care a murit după doar o lună. „A murit din cauză că nu a făcut CT? Noi aici ne-am întâlnit să dezbatem un lucru general, o lege, și acum vorbim de cazuri punctuale, singulare”, a fost răspunsul lui Cristian Grasu.
Pacient în România
„Acel pacient avea nevoie de un CT cerebral și a fost programat în luna martie. Acel pacient a murit în ianuarie. Pacienții care au nevoie de analize să nu aștepte 3 luni. Au o trimitere de la medicul de familie, cum facem să facă la timp?”, a fost întrebat Cristian Grasu.
„Cine decide urgența? Noi aici ne-am întâlnit să dezbatem un lucru general, o lege, și acum vorbim de cazuri punctuale, singulare”, a fost răspunsul lui Cristian Grasu.
„Da, dar singular, nesingular, omul ăla a murit”, a mai spus jurnalista.
„A murit din cauză că nu a făcut CT-ul?”, a continuat Cristian Grasu.
Schimbul de replici a avut loc după ce ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a retras de la dezbatere, motivând că are programată o întâlnire cu sindicatele, la Guvern.
- Liviu Dragnea, politicianul român care a promis cele mai mari investiții în sistemul sanitar din ultimii 30 de ani, este pacientul unui spital privat
Liviu Dragnea este politicianul român care a promis cele mai mari investiții din ultimii 30 de ani în infrastructura medicală din România: un spital „gigant, după modelul AKH Viena”, dar „mai mare” în București, 8 spitale regionale, precum și reabilitarea, modernizarea și dotarea tuturor spitalelor județene – promisiuni făcute în campania electorală din 2016 și care figurează în programul de guvernare al PSD.
Singura mare promisiune făcută de PSD în domeniul sănătății și respectată este creșterea salariilor din sistemul sanitar. În multe cazuri, salariile medicilor și asistenților s-au dublat sau chiar triplat.
În schimb, construcția celor 9 spitale noi (un spital metropolitan în București și 8 spitale regionale în țară) ar fi trebuit să înceapă în 2017, dar s-a amânat. Nimeni nu știe pentru când.
De asemenea, numărul spitalelor regionale care ar urma să fie construite a scăzut, între timp, de la 8 la doar 3. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea (PSD), a declarat public că Guvernul a amânat construirea acestora pentru exercițiul financiar 2021-2027. Explicația ministrului Sănătății: România a solicitat o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni (de la 50% la 85%), iar cu cât se vor face mai târziu, spitalele ar urma să fie mai ieftine.
Spitalul metropolitan din București, „după modelul AKH Viena, dar mai mare, cu 2.500 de paturi” este deocamdată în faza în care s-a aprobat terenul pe care ar urma să fie construit, în zona Pipera. Este singurul lucru care se știe în acest moment. Data începerii construcției și dacă există bani rămân niște necunoscute.
În ceea ce privește spitalele deja existente, guvernarea PSD este departe de a le „reabilita și moderniza” pe toate cele care nu erau deja reabilitate, așa cum promitea Liviu Dragnea în campania electorală care avea să ducă la o victorie zdrobitoare a PSD la alegerile parlamentare din decembrie 2016.
Cu toate acestea, Liviu Dragnea este pacientul unui spital privat din București: în urmă cu o lună, când a acuzat dureri de spate și a anunțat că suferă de dublă hernie de disc, Liviu Dragnea nu a apelat la serviciile unui spital public, ci s-a internat la Spitalul Sanador din zona Piața Victoriei din București.
Citește și: