Sari direct la conținut

VIDEO Zelenski mulțumește din nou României, spunând că a reușit să-i ia Rusiei inițiativa la Marea Neagră: În Marea Neagră a început să opereze o flotă de drone maritime

HotNews.ro
Zelenski în România, oct. 2023 , Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Zelenski în România, oct. 2023 , Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

​Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că Ucraina a preluat inițiativa Rusiei în Marea Neagră și a forțat flota navală și navele de război ale Rusiei să se retragă, datorită utilizării de către Kiev a dronelor maritime, relatează Reuters. Acesta a mulțumit mai multor state cu ieșire la Marea Neagră, printre care și României, pentru cooperare.

„Pentru prima dată în lume, în Marea Neagră a început să opereze o flotă de drone navale – o flotă ucraineană”, a scris Zelenski pe Telegram, potrivit News.ro.

  • „Am reușit să-i luăm Rusiei inițiativa în Marea Neagră…”, a spus el.

Zelenski a adăugat că încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Moscova a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră și a deteriorat porturile și infrastructura de export de cereale, perturbând piețele alimentare globale.

Cu toate acestea, pe parcursul războiului, Ucraina a schimbat echilibrul de putere, a spus Zelenski, și a mulțumit Turciei, Bulgariei, României și Moldovei, cu care se învecinează la Marea Neagră, pentru sprijinul acordat.

  • „Am reuşit să arătăm că atunci când ţările din regiunea Mării Negre cooperează, cu sprijinul partenerilor, se poate readuce stabilitatea pe piaţa mondială a alimentelor”, a declarat Zelenski la o reuniune a reprezentanţilor ţărilor de la Marea Neagră.
  • „Am reuşit să oferim o astfel de protecţie părţii vestice a Mării Negre, ceea ce permite acum funcţionarea coridoarelor noastre maritime de export. De asemenea, regiunea Dunării capătă o nouă importanţă – este, de asemenea, esenţială pentru securitatea globală”, a explicat liderul ucrainean.

După ce Moscova a renunţat la Iniţiativa pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, mediată de ONU, care permitea ca transporturile ucrainene să se facă în siguranţă, Kievul – unul dintre principalii exportatori şi cultivatori de cereale la nivel mondial – a stabilit un coridor alternativ în luna august, prin vestul Mării Negre, care trece prin apele teritoriale ale României.

Ucraina a reuşit să exporte 4 milioane de tone metrice de marfă prin acest nou coridor, anunţase zilele trecute Zelenski.

Rusia şi-a intensificat atacurile cu drone şi rachete asupra porturilor maritime ucrainene şi a infrastructurii de cereale, dar Ucraina a lansat la rândul său atacuri cu drone maritime asupra navelor ruseşti.

Zelenski a mulțumit României pentru că a ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană

Mulțumirea adresată României vine după ce în weekend, președintele ucrainean a menţionat România printre ţările cărora le-a mulţumit pentru că au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană.

  • „Suntem aproape la jumătatea lunii noiembrie şi trebuie să fim pregătiţi pentru posibilitatea ca inamicul să mărească numărul de lovituri cu drone sau rachete asupra infrastructurii noastre.
  • Rusia se pregăteşte pentru iarnă. Iar în Ucraina, toată atenţia noastră ar trebui să se concentreze asupra apărării, asupra răspunsului la terorişti, asupra a tot ceea ce poate face Ucraina pentru a le permite oamenilor noştri să treacă mai uşor peste această iarnă şi pentru a creşte capacităţile soldaţilor noştri”, le-a spus Zelenski ucrainenilor, în mesajul său zilnic adresat naţiunii, conform News.ro.

Citește și:

FOTO Ce sisteme antiaeriene are România în dotare și cu ce, mai exact, ar fi putut ajuta Ucraina, după cum susține Zelenski că s-a întâmplat

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro