Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 629: Finlanda, îngrijorată de o provocare a Rusiei la granița sa / Luptele s-au întețit în jurul Avdiivka / Slovacia a informat NATO că nu va mai trimite arme Ucrainei

HotNews.ro
Soldat ucrainean din zona Harkov, Foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia
Soldat ucrainean din zona Harkov, Foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

​Luptele s-au întețit în zona din jurul orașului Avdiivka din estul Ucrainei, a anunțat luni armata ucraineană, forțele Moscovei intensificând bombardamentele aeriene și încercând să avanseze cu forțe terestre. Oficialii ucraineni au afirmat că forțele Moscovei au suferit pierderi grele în jurul orașului. De asemenea, aceștia au declarat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în alte zone de pe linia frontului.

SINTEZA ZILEI

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 629, LIVETEXT:

01:16Ministrul rus al resurselor vizitează Coreea de Nord pe fondul dezvoltării unor noi rachete

O delegație rusă condusă de ministrul rus al resurselor naturale, Alexander Kozlov, se află în vizită la Phenian, a anunțat presa de stat nord-coreeană, în timp ce statul izolat politic a anunțat noi progrese în programul său interzis de rachete balistice, potrivit Reuters.

00:50Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor, în mesajul său de marţi seară, că soldaţii rezistă eroic ofensivei ruse din est şi apără Avdiivka provocând pierderi mari inamicului, în condiţiile în care Moscova nu ezită să arunce în luptă resurse, întrucât Vladimir Putin are nevoie să arate rezultate pe front până la jumătatea lunii decembrie, când plănuieşte să-şi anunţe candidatura pentru un nou mandat.

23:20 Moscova consideră că în Republica Moldova opţiunile pro-ruse câştigă teren după alegerile locale

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marți că rezultatul alegerilor din 5 noiembrie arată că „există în Republica Moldova numeroşi susţinători ai unei abordări de politică externă care să cuprindă şi un dialog apropiat cu Rusia”.

22:17Rusia își intensifică utilizarea de drone kamikaze în timp ce încearcă să avanseze în est

Un înalt oficial militar ucrainean informează că trupele rusești au continuat încercările de asalt simultan pe mai multe direcții în estul țării și că intensifică utilizarea dronelor kamikaze.

Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, spune că Rusia, în pofida pierderilor mari, atacă pozițiile ucrainene în apropiere de Kupiansk. „În plus, inamicul a sporit utilizarea de drone kamikaze”, a scris el pe Telegram.

„La nord și sud de Bakhmut, trupele rusești încearcă să preia inițiativa prin lansarea unor contraatacuri. Cu toate acestea, apărătorii noștri blochează toate planurile și încercările invadatorilor de a captura teritoriul nostru”, a adăugat Sirski.

21:45 Zelenski avertizează asupra intensificării asalturilor rusești în estul Ucrainei

Armata ucraineană se confruntă cu o „creștere a numărului de atacuri” din partea Rusiei în estul țării, în special în jurul orașului disputat Avdivka, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski. El a dat asigurări că trupele ucrainene „își mențin pozițiile” și efectuează, de asemenea, „operațiuni ofensive”.

21:11Rusia înăspreşte condiţiile pentru presă la alegerile prezidențiale de anul viitor. Acces restricționat pentru jurnaliştii independenţi și din străinătate

19:46Rusia: Șase ani de închisoare pentru vandalizarea unor afișe cu „eroi” de război

Un tribunal rus a condamnat la șase ani de închisoare un bărbat acuzat că a vandalizat afișe cu soldați participanți la ofensiva Kremlinului împotriva Ucrainei, în plină campanie de reprimare a vocilor critice la adresa conflictului, potrivit AFP.

Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, a fost găsit vinovat de „discreditare” a armatei, „vandalism” și „implicarea unui minor în comiterea unei infracțiuni”, a anunțat marți Comitetul rus de anchetă într-un comunicat.

19:17 Aproape toată literatura ucraineană a fost „eliminată” în teritoriile ocupate de ruși

Armata rusă a „eliminat” aproape toată literatura ucraineană în regiunile Donețk și Luhansk, potrivit unui fost procuror general adjunct al Ucrainei, Gyunduz Mamedov, citat de Sky News.

Într-o postare pe X, Mamedov afirmă că orice carte ucraineană publicată între 1994-2021 este considerată în regiunile ocupate drept „literatură extremistă”.

El a spus că în acest an aproximativ 2,3 milioane de cărți rusești au fost aduse în țară, într-un demers prin care se încearcă „distrugerea” culturii ucrainene.

18:50 Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, anunță că a participat, marţi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), în formatul miniştrilor apărării din statele UE. Principalul subiect de discuţie al miniştrilor europeni a constat în sprijinul UE pentru Ucraina.

În intervenţia sa, ministrul român al Apărării a subliniat importanţa continuării sprijinului UE pentru Ucraina, asigurând totodată că sprijinul României pentru țara vecină este „unul ferm şi constant”.

„Este important să rămânem focalizaţi pe regiunea Mării Negre şi să menţinem unitatea în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei”, a mai afirmat Angel Tîlvăr.

Kievul și Varșovia au eșuat din nou în discuțiile privind protestul camionagiilor polonezi

18:12 Germania vrea să dubleze bugetul alocat anul viitor asistenței militare pentru Ucraina

Guvernul german intenţionează să aloce în 2024 un buget de asistenţă militară pentru Ucraina de opt miliarde de euro, dublu faţă de suma estimată iniţial. Ministerul de finanţe de la Berlin a înaintat luni seară o propunere în acest sens comisiei parlamentare pentru buget.

Fondurile suplimentare sunt rezervate „pentru sprijinirea în continuare a Ucrainei şi în special pentru înlocuirea materialelor forţelor armate ale Germaniei (Bundeswehr) livrate Ucrainei”.

Ministrul apărării, Boris Pistorius, a confirmat marţi aceste planuri la o întâlnire la Bruxelles cu omologii săi din UE. El a atenţionat că ultimul cuvânt îl va avea parlamentul Germaniei.

17:48 Ucraina anunţă că nu a înregistrat niciun progres în discuţiile cu Polonia în legătură cu protestele şoferilor de la graniţă

Ajunctul ministrului ucrainean al infrastructurii afirmă că Ucraina a încercat să găsească un compromis, dar situaţia este complicată. „Absurditatea situaţiei este că protestatarii polonezi nu apelează la guvernul lor, ci vor ca Ucraina să solicite licenţe la UE”, a arătat Serhii Derkaci.

17:24Premierul finlandez Petteri Orpo a declarat marți seara că țara sa ar putea închide toate punctele de trecere a frontierei de la granița cu Rusia din cauza migranților ilegali din Orientul Mijlociu care ajung la granița finlandeză fără documentele necesare.

„Putem limita traficul de frontieră, închidem punctele individuale sau chiar toate punctele de control sau punem un centru de primire pentru solicitanții de azil într-un singur loc”, a spus el în contextul în care Finlanda acuză Rusia că redirecționează înspre granițele sale solicitanți de azil din țări precum Irak, Somalia și Afganistan, în mod asemănător cu criza artificială creată de Belarus în 2021 la granițele sale cu Polonia și Lituania.

16:58 Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a declarat în timpul ședinței de guvern de marți că acesta trebuie să pregătească și implementeze reforme în vederea aderării la UE, dar și pentru obținerea victoriei în războiul împotriva Rusiei.

„Vom continua să mergem pe calea transformării Ucrainei. Pregătim proiecte de legi și proiecte de hotărâri de guvern. Avem nevoie de aceste reforme în primul rând pentru victorie, pentru reconstrucție, pentru creșterea economiei”, a spus el.

Ucraina a ajuns în spatele Siriei la numărul de victime provocate de mine antipersonal

16:39Ucraina a devenit anul trecut a doua țară după Siria ca număr de victime ale minelor antipersonal, arată ultimul raport „ Landmine Monitor 2023” redactat de organizația umanitară Handicap International (HI). Siria (834 de persoane), Ucraina (608), Yemen (582) și Myanmar (545) sunt țările cu cel mai mare număr de victime – uciși și răniți – în 2022.

16:21 Ministrul slovac al apărării, Robert Kaliniak, l-a informat oficial pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei întrevederi avute la Bruxelles, despre decizia noului guvern de la Bratislava de a opri livrările de ajutoare militare către Ucraina.

„În ciuda acestui fapt, oferim Ucrainei o gamă destul de largă de asistență umanitară, civilă și tehnică neletală. Partenerii noștri străini respectă pe deplin decizia noului guvern”, a spus Kalynyak.

Noul premier Robert Fico, cel care anunțase decizia după ce a revenit la putere, a precizat anterior că guvernul său nu se va opune în schimb donațiilor militare private către Ucraina.

15:55 Marea majoritate a petrolului rusesc a fost vândut peste limita de 60 de dolari pe baril pe care SUA și aliații săi au încercat să o impună, a relatat marți Financial Times pe 14 noiembrie, citând surse occidentale.

Cu toate acestea, unii oficiali au subliniat că plafonul de preț și măsurile conexe au subțiat marjele de profit ale Kremlinului, chiar dacă petrolul este vândut la prețuri mai mari decât pragul.

15:42 Vladimir Putin a aprobat marți condiții mai stricte pentru ca mass-media să relateze despre alegerile din țară, în perspectiva scrutinului prezidențial din martie.

Potrivit decretului publicat pe site-ul guvernului, noua lege va îngreuna acoperirea de către mass-media a viitoarelor alegeri, pe fondul reprimării societății civile în contextul conflictului din Ucraina.

Decretul prevede că jurnaliștii care nu sunt angajați ai unor instituții media înregistrate nu vor putea participa la ședințele comisiei electorale și doar cei care „au dreptul să facă acest lucru în conformitate cu legea” vor putea face fotografii și înregistrări video în secțiile de votare.

Acest lucru înseamnă că bloggerii, jurnaliștii independenți și angajații mass-media rusești care lucrează din străinătate nu ar trebui să aibă acces la vot sau la numărarea voturilor. (AFP)

Rusia pare să organizeze o provocare cu migranți la granița cu Finlanda

15:10 Kievul și Varșovia au eșuat din nou în discuțiile privind un acord care să oprească protestul camionagiilor polonezi la granița cu Ucraina, care durează de o săptămână, a declarat marți un oficial ucrainean, citat de Reuters.

Șoferii polonezi au blocat drumurile către trei puncte de trecere a frontierei, acuzând lipsa de reacție a guvernului față de pierderea de contracte în favoarea concurenților străini. Ei insistă asupra revenirii la un număr limitat de licențe pentru camionagii ucraineni, o cerere pe care Kievul a declarat că nu o va lua în considerare.

„Negocierile nu au dus încă la nimic, iar transportatorii polonezi continuă să blocheze trei rute majore”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră ucrainene, Andriy Demchenko.

14:33 Premierul finlandez Petteri Orpo a declarat marți după-amiaza că Rusia pare să organizeze o provocare cu migranți la granița dintre cele două țări în contextul unor activități neobișnuite ale grănicerilor ruși și că situația trebuie luată în serios

14:19 Zelenski a spus că armata sa a raportat o creștere a numărului de atacuri inamice pe fronturile din Avdiivka și Kupyansk. „Sunt recunoscător soldaților noștri care își mențin pozițiile și continuă operațiunile ofensive”, a scris președintele ucrainean pe Telegram

„Inamicul continuă să se răzbune pe Hersonul eliberat, bombardând centrul orașului fără nicio rațiune militară. Prin decizia ultimului Stat Major, am întărit semnificativ capacitățile de apărare locală în domeniul informațiilor, acțiunilor de contra-baterie, războiului electronic și apărării aeriene. Monitorizăm punerea sa în aplicare”, a mai spus Zelenski.

Germania a livrat Ucrainei un nou pachet de ajutor militar

14:00 Un rus condamnat în cazul uciderii jurnalistei Ana Politkovskaia a fost grațiat de Vladimir Putin pentru că a acceptat să lupte în Ucraina

13:34 Compania aeriană rusă Aeroflot a reluat zborurile regulate de pe Aeroportul Sheremetyevo din Moscova către Aeroportul Internațional Abu Dhabi, a anunțat marți operatorul aeroportuar din Emiratele Arabe Unite într-un comunicat.

Aeroflot va opera patru zboruri săptămânale între capitala rusă și cea emirateză cu avioane Boeing 737-800. (Reuters)

13:05 Germania a livrat Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, ce include, printre altele, 10 tancuri Leopard 1A, 14 șenilate de transport Bandvagn și 14 radare de supraveghere GO12.

Rusia lasă migranți să ajungă la granița cu Finlanda

12:54 Finlanda înregistrează o creștere a numărului de solicitanți de azil din țări terțe care sosesc la punctele sale de trecere a frontierei cu Rusia și se pregătește să „ia măsuri” pentru a gestiona situația, a declarat marți ministrul finlandez de interne.

Sperăm că Rusia va reveni la modul său anterior de operare, acela de a nu lăsa persoane fără vize Schengen la granița cu Finlanda, a spus ministrul finlandez de interne, adăugând că ieri și astăzi au venit la frontieră circa 60 de persoane provenite din țări asiatice și africane.

12:43 Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a confirmat că UE este în întârziere în ceea ce privește livrarea a 1 milion de proiectile de artilerie, invocând drept motiv starea precară a industriei europene de apărare.

Șeful diplomației ucrainene consideră că problema nu este lipsa de voință politică în UE, ci problemele din industria de apărare și „multe chestiuni nesincronizate, multă birocrație”. (Kyiv Independent)

12:20 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat marți că statele membre ale ONU care implementează armistițiul de după Războiul din Coreea sunt îngrijorate de faptul că Rusia și China ajută Coreea de Nord să își extindă capacitățile militare, permițând Phenianului să se sustragă sancțiunilor ONU.

Statele ONU și Coreea de Sud au promis un răspuns unitar la orice agresiune sau atac al Coreei de Nord asupra Sudului, au declarat acestea într-un comunicat în cadrul reuniunii de la Seul la care au participat Austin și oficiali din domeniul apărării din cele 17 țări care alcătuiesc Comandamentul ONU (UNC), organismul care veghează respectarea armistițiului.

„Suntem profund îngrijorați de faptul că Republica Populară Chineză și Rusia ajută Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) să își extindă capacitățile, permițându-i să se sustragă sancțiunilor Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat Austin. „Suntem, de asemenea, îngrijorați de creșterea recentă a cooperării militare dintre Rusia și RPDC”, a mai spus el.

UE nu va putea furniza milionul de obuze promise

11:27 Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc va dezbate joi proiectul de lege privind aprobarea aderării Suediei la NATO, potrivit agendei oficiale a comisiei.

Președintele Tayyip Erdogan a înaintat proiectul de lege parlamentului pentru ratificare în urmă cu trei săptămâni, într-un demers salutat de NATO și Stockholm. Turcia a ridicat inițial obiecții, acuzând Suedia că adăpostește grupuri pe care le consideră teroriste.

Proiectul de lege trebuie să fie aprobat de comisia pentru afaceri externe a parlamentului înainte de a fi votat de plen. Erdogan ar urma apoi să îl promulge. Deși a declarat că Ankara așteaptă mai mult de la Suedia în combaterea militanților kurzi, Erdogan a spus luna aceasta că va încerca să înlesnească ratificarea cât de mult posibil.

11:08Un grup de soldați ruși se ascund de o dronă kamikaze în carcasa unui blindat distrus. Detaliul ciudat dinaintea exploziei din interior – VIDEO

10:52 Obiectivul de a furniza Ucrainei un milion de obuze nu va fi atins, a declarat marți ministrul german al apărării, Boris Pistorius, adăugând că membrii UE colaborează cu industria pentru a accelera producția.

„Este corect să presupunem că obiectivul de un milion de proiectile nu va fi atins”, a declarat el presei înainte de un consiliu de apărare al UE la Bruxelles.

h: Noua estimare a pierderilor rusești

10:14 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • „Rusia a anunțat că va crește producția de muniție de artilerie ghidată cu laser Krasnopol-M2 de 152 mm și va îmbunătăți performanțele în condiții meteo nefavorabile ale muniției. Artileria rusă a obținut deja succese cu Krasnopol, folosindu-l adesea pentru a lovi cu precizie vehicule ucrainene individuale.
  • Industria de apărare a Rusiei nu a reușit să producă suficiente muniții convenționale. Creșterea planificată a producției de Krasnopol este probabil o încercare de a utiliza mai eficient capacitățile de producție.
  • Rusia utilizează drone care să furnizeze ținte pentru Krasnopol, prin „iluminarea” țintei cu un fascicul laser. Cu toate acestea, norii joși au fost principalul factor limitativ în ceea ce privește performanța proiectilului, deoarece detectorul său laser nu are timp să detecteze energia laserului și să efectueze manevrele pentru lovitură.
  • Industria rusă va încerca probabil să îmbunătățească performanța de zbor a Krasnopol și să reducă timpul de detectare a laserului de către proiectil.
  • Pe măsură ce se apropie iarna, este probabil ca accesul Rusiei la muniții de precizie îmbunătățite să fie unul dintre factorii-cheie în ceea ce privește performanța sa operațională în Ucraina.”

10:00Pierderile rusești conform ultimei estimări publicate de armata ucraineană:

– 313.470 de militari (+920)

– 5362 tancuri (+7)

– 10.086 blindate de luptă (+7)

– 7.589 sisteme de artilerie (20)

– 882 sisteme lansatoare multiple de rachete (+1)

– 580 sisteme antiaeriene

– 322 avioane

– 324 elicoptere

– 5.649 drone (+15)

– 22 de nave/ambarcațiuni

– 1 submarin

Rubla s-a apreciat până la maximul ultimelor 3 luni

09:21 Rușii au lansat azi-noapte nouă drone Shahed și două rachete, au spus forțele aeriene ucrainene, adăugând că 7 dintre drone au fost doborâte.

Nouă drone de atac Shahed-136/131 au fost lansate din zona Primorsko-Akhtarsk (Krasnodar, Rusia), o rachetă balistică Iskander-M a fost lansată din zona Dzhankoy (Crimeea), iar o rachetă ghidată X-35 a fost trasă din spațiul aerian al regiunii ocupate Zaporojie, potrivit unei postări pe Telegram.

De asemenea, forțele aeriene ucrainene au avertizat marți dimineață că au fost declanșate alarme aeriene în regiunile Harkov, Herson și Nikolaev din cauza „activității aeronavelor tactice inamice”.

09:02 Rubla rusă s-a întărit marți dimineață la un maxim al ultimelor 3 luni și jumătate față de dolar, susținută de vânzările de valută ale exportatorilor, de ratele ridicate ale dobânzilor și de revenirea prețurilor petrolului.

La ora 06:21 GMT (08:21 în România), rubla era cu 0,1% mai puternică față de dolar, la nivelul de 91,52 unități pentru un USD, după ce atinsese și 91,46, cel mai ridicat nivel de după 1 august. De asemenea, câștigase 0,1% față de euro, până la cota 97,94.

Plățile fiscale de sfârșit de lună îi determină de obicei pe exportatori să-și vîndă încasările în valută pentru a achita obligațiile interne. Rubla a fost susținută în ultima vreme și de un decret prezidențial care le cere unor exportatori să convertească o parte semnificativă a veniturilor în valută. (Reuters)

08:43 Foștii membri ai Grupării Wagner ar fi respins încercările de recrutare ale Ministerului rus al Apărării, care vrea să asimileze operațiunile Wagner din Africa.

O sursă rusă a afirmat luni că Ministerul Apărării, prin ministrul adjunct al apărării Yunus-Bek Evkurov și membri ai Direcției Principale a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse (GRU), a încercat, începând cu septembrie 2023, să recruteze foști militari ai Grupului Wagner de la fosta bază Wagner din Molkino, Krasnodar Krai, pentru operațiunile Ministerului rus al Apărării din Africa.

Sursa din interior a afirmat că Ministerul Apărării rus oferă foștilor luptători Wagner salarii de 110.000 de ruble (aproximativ 1.200 de dolari), posturi și grade „promițătoare” și formarea unei unități separate capabile să opereze în Libia, Siria, Mali și Burkina Faso. (Institutul pentru Studiul Războiului)

Luptele s-au întețit în jurul Avdiivka

08:22 Imaginile din satelit arată progrese în construcția în Rusia a unei uzine care va produce în masă drone kamikaze de concepție iraniană pe care Moscova ar urma să le folosească împotriva instalațiilor energetice ucrainene, a spus luni o organizație de cercetare.

În pofida progreselor înregistrate, nici Statele Unite și nici aliații săi nu au impus sancțiuni asupra proprietarului uzinei, JSC Alabuga, sau asupra companiilor asociate acestuia, se arată în analiza Institutului pentru Știință și Securitate Internațională.

Clădirea va fi folosită pentru producția în masă de drone Shahed-136, cu metode de fabricare îmbunătățite în dezvoltarea capacităților dronelor, se afirmă în analiza Institutului.

08:01 Apărarea antiaeriană rusă a distrus în cursul nopții patru drone ucrainene deasupra a patru regiuni rusești, printre care și regiunea Moscova, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Dronele au fost distruse în regiunile Moscova, Tambov, Orlov și Briansk, a adăugat ministerul, potrivit Reuters.

07:49 „Este vorba de o poziție strategică, de asta au nevoie de el”: Rușii au intensificat asalturile asupra Avdiivka

Zelenski le-a vorbit ucrainenilor despre „veştile bune” din România

07:23 Un deputat ucrainean care a fost înștiințat oficial săptămâna aceasta că este suspectat de trădare pentru că ar fi cooperat cu serviciile de informații militare ale Rusiei a declarat miercuri că un tribunal din Kiev a dispus reținerea sa pentru 60 de zile.

Oleksandr Dubinsky, care se află pe o listă de sancțiuni americane, a fost informat luni că este suspectat și de răspândirea de dezinformări despre conducerea politică a Ucrainei, potrivit autorităților.

„Instanța a aprobat cererea procurorului de a mi se impune o arestare preventivă sub forma detenției pentru 60 de zile până la 12 ianuarie 2024″, a afirmat Dubinsky într-un videoclip postat pe canalul său Telegram. Dubinsky nu a precizat motivul detenției sale.

Serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, a anunțat luni pe Telegram că un politician este suspectat de trădare, dar nu a dat numele suspectului. (Reuters)

01:22 Zelenski le-a vorbit luni seară compatrioţilor despre „veştile bune” din România şi le-a mulţumit preşedintelui român Klaus Iohannis şi premierului olandez Mark Rutte pentru deschiderea centrului de instruire a piloţilor pentru F-16 de la Feteşti.

00:56 Șeful diplomației americane, Antony Blinken, i-a promis luni unui înalt oficial ucrainean că Statele Unite vor continua să sprijine Kievul, chiar și în timpul iernii, când sunt așteptate din nou lovituri rusești asupra infrastructurii esențiale.

00:36 Comisia Europeană speră să anunţe miercuri un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar trebui să conducă la încetarea exporturilor de diamante ruseşti către UE, a declarat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro