Sari direct la conținut

VIDEO Sute de mii de oameni, la un protest pro-Palestina la Londra. Violențe între contra-protestatari și Poliție / Zeci de persoane au fost reținute

HotNews.ro
un polistist britanic fugareste un contraprotestatar de dreapta inainte de marsul pro-Palestina din Londra, Foto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia
un polistist britanic fugareste un contraprotestatar de dreapta inainte de marsul pro-Palestina din Londra, Foto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Un amplu marș pro-palestinian – la care au luat parte aproximativ 300.000 de oameni – s-a desfășurat sâmbătă la Londra. Manifestația a început cu o încăierare între protestatari de extremă-dreapta și poliție, care a lansat o operațiune majoră pentru a evita ciocnirile dintre cele două grupuri, relatează Reuters.

20:35Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a condamnat sâmbătă violența în jurul marșului pro-palestinian la Londra, inclusiv a protestatarilor de extremă dreapta care s-au ciocnit cu poliția. Premierul i-a criticat, de asemenea, și pe „simpatizanții Hamas” care s-au alăturat mitingului mai mare, „cântând cântece antisemite și purtând semne și îmbrăcăminte pro-Hamas la protestul de astăzi”.

19:41BBC raportează ciocniri între poliție și contra-protestatari în Piața Parlamentului din Londra

Aproximativ 150 de contra-protestatori se plimbă în jurul pieței Parlamentului și se apropie de oamenii care au fost la marșul pro-palestinian de astăzi.

Au avut loc scandări ofensatoare despre Allah, iar un drapel palestinian a fost smuls din mâinile unui protestatar si rupt de un grup de contra-protestatari.

Mai mulți contra-protestatari au fost reținuți, iar poliția folosește bastoane împotriva grupului.

Poliția spune că ofițerii au arestat astăzi peste 100 de persoane, marea majoritate fiinf contra-protestatari.

19:15Discursurile s-au încheiat la marșul pro-palestinian din Londra, iar organizatorii au cerut mulțimii să se împrăștie pașnic, relatează Guardian.

Protestatarii au fost îndemnați să nu plece singuri din motive de siguranță.

Au fost declanșate alte focuri de artificii pe măsură ce oamenii au început să se împrăștie, relatează PA. Anterior, protestatarii au fost rugați de două ori de către un organizator al evenimentului, să nu declanșeze focuri de artificii.

19:08Aproximativ 21.000 de persoane au participat sâmbătă la un miting pro-palestinian la Bruxelles, a declarat poliția, mulți scandând lozinci precum „Palestina liberă” și cerând încetarea focului în Fâșia Gaza, în timp ce mărșăluiau pașnic prin oraș, relatează Reuters.

„Ceea ce se întâmplă acum în Gaza este mai mult decât de devastator”, a spus un demonstrant, purtând un afiș pe care scria „Încetarea focului acum!” în olandeză.

18:55 Organizatorii marșului pro-palestinian de la Londra au spus în cea mai recentă estimare că „peste de 800.000” de oameni au ieșit în stradă, potrivit agenției de știri PA, scrie The Guardian.

18:30Se estimează că 300.000 de persoane au mărșăluit astăzi prin Londra, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliției, în timp ce susținătorii pro-palestinieni fac cel mai recent apel în masă pentru o încetare a focului în Gaza.

17:50Poliția a mai efectuat alte 10 arestări, ridicând numărul total la 92.

Au fost efectuate arestări pentru deținerea de arme, încăierare și deținere de droguri, a declarat poliția Met pe X.

16:55 Poliția britanică a declarat că a reținut sâmbătă 82 de persoane în centrul Londrei – membri ai unui grup de contra-protestatari care s-au opus marșului pro-palestinian care are loc în oraș.

Poliția a spus că a făcut arestările pentru a preveni o încălcare a păcii.

Marșul pro-palestinian, despre care se așteaptă să atragă sute de mii de oameni, i-a adus în capitală și pe contra-protestatarii din grupurile de dreapta, într-o zi de comemorare a veteranilor de război a Marii Britanii.

Poliția Metropolitană a Londrei a declarat într-o postare pe rețeaua de socializare X că s-au confruntat cu agresiunile contra-protestatarilor care se aflau în oraș în „număr semnificativ”, adăugând că nu le vor permite acestora să îi confrunte pe participanții la mitingul pro-palestinian.

„Vom folosi toate puterile și tacticile disponibile pentru a preveni acest lucru”, a spus poliția.

„Marșul național pentru Palestina” este cel mai recent dintr-o serie de mitinguri în capitala britanică pentru a arăta sprijinul pentru palestinieni și pentru a cere încetarea focului Israelului asupra Fâșiei Gaza.

Miniștrii au cerut anularea marșului de sâmbătă pentru că acesta coincide cu Ziua Armistițiului, care marchează sfârșitul Primului Război Mondial și comemorează pe cei uciși în acțiunile militare.

Marș uriaș pro-Palestina / Se scandează „De la râu până la mare, Palestina va fi liberă”

Ben Jamal, unul dintre organizatorii campaniei de solidaritate cu Palestina (PSC), a declarat pentru Reuters că până la un milion de persoane s-ar putea alătura mitingului. El a spus că va fi pașnic, dar că este conștient de „situația intensă de astăzi”.

În timp ce se adunau la punctul de plecare în marș, protestatarii pro-palestinieni au putut fi auziți strigând „De la râu la mare, Palestina va fi liberă”, o scandare care este văzută de mulți evrei ca fiind antisemită și un apel pentru eradicarea Israelului.

Sloganul „De la râu la mare, Palestina va fi liberă” este controversat, deoarece este o referire la pământul dintre râul Iordan, care se învecinează cu Israelul la est, și Marea Mediterană, care se învecinează cu Israelul la vest.

Contrele dintre poliție și contraprotestatarii de extremă dreapta au avut loc sâmbătă mai devreme lângă Cenotaf, unde unii dintre contraprotestatari au scandat: „Ne vrem țara înapoi”.

Ulterior, sticle au fost aruncate în poliție de către membri ai unor grupuri de dreapta într-un incident separat în Chinatown, a declarat poliția.

Poliția a spus că aproape 2.000 de ofițeri vor fi mobilizați pentru a preveni tulburările, iar un număr fără precedent de polițiști au fost instalați la Cenotaf de joi.

Comisarul adjunct Laurence Taylor a declarat vineri că sâmbăta va fi „provocatoare și tensionată”.

Prim-ministrul Rishi Sunak a criticat mitingul pro-palestinian de Ziua Armistițiului ca fiind lipsit de respect.

În timp ce marșurile anterioare ale PSC au fost în general pașnice, au existat peste 100 de arestări pentru infracțiuni, inclusiv afișarea sprijinului pentru Hamas, care este interzis ca organizație teroristă în Marea Britanie, sau pancarte cu lozinci ofensive.

De la atacul Hamas în sudul Israelului din 7 octombrie, a existat un puternic sprijin și simpatie pentru Israel din partea guvernelor occidentale, inclusiv al Marii Britanii, și a multor cetățeni. Dar răspunsul militar israelian a stârnit, de asemenea, furie, protestele săptămânale din Londra cerând încetarea focului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro