Sari direct la conținut

Cincisprezece palestinieni au fost uciși în confruntările din Cisiordania cu armata israeliană

HotNews.ro
Soldați israelieni în satul Aroura din Cisiordania, Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia
Soldați israelieni în satul Aroura din Cisiordania, Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cincisprezece palestinieni au fost uciși joi în confruntări cu armata israeliană în mai multe orașe din Cisiordania ocupată, dintre care unsprezece în Jenin, potrivit cifrelor Autorității Palestiniene, citat de AFP.

Zgomotul focurilor de armă continua nestingherit joi după-amiază la Jenin, unul dintre principalele orașe din nordul Cisiordaniei, și în tabăra de refugiați palestinieni de lângă acesta, dominată de un fum negru și gros, a constatat un jurnalist AFP.

În acest bastion al grupărilor armate palestiniene, mai multe explozii puternice și numeroase rafale de focuri de armă de calibru mic au fost dovada luptelor intense în curs.

Observând prezența forțelor israeliene în acest oraș, care a fost scena unor confruntări recurente în ultimele luni, AFP a văzut un bărbat înarmat, lovit de focuri de armă și întins la pământ, înainte ca un alt bărbat să îi ia arma și să tragă cu ea.

Potrivit Ministerului Sănătății al Autorității Palestiniene, unsprezece palestinieni au fost uciși în acest raid al armatei israeliene în Jenin, care se află teoretic sub controlul Autorității Palestiniene.

De asemenea, un raport anterior a precizat că peste 20 de palestinieni au fost răniți.

Potrivit aceleiași surse, patru palestinieni au fost uciși în alte localități: unul în tabăra de refugiați din Balata, lângă Nablus (nord), unul în tabăra Al-Amari, lângă Ramallah (centru), unul în Dura și unul în Beit Fajjar, lângă Hebron, în sudul teritoriului palestinian.

La Jenin, Semiluna Roșie palestiniană a precizat că unul dintre angajații săi a fost rănit „de gloanțe (trase) în spate”.

„Acest lucru s-a întâmplat când o ambulanță a Semilunii Roșii Palestiniene a fost ținta unui raid al forțelor de ocupație în tabăra de refugiați din Jenin”, a scris organizația pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter).

Armata israeliană a declarat inițial joi că forțele sale operează în Jenin, fără a da detalii.

Ea a explicat apoi că dorește „să mențină securitatea tuturor locuitorilor din regiune și să acționeze pentru a preveni terorismul și activitățile care pun în pericol cetățenii statului Israel”.

Aceste operațiuni sunt un răspuns la o „creștere semnificativă a atacurilor teroriste în Iudeea-Samaria (denumirea israeliană a Cisiordaniei, n.r.), cu peste 550 de tentative de atentate de la începutul războiului” dintre Israel și mișcarea islamistă Hamas la 7 octombrie, a mai spus ea.

În plus față de „operațiunile antiteroriste de noapte pentru arestarea suspecților, dintre care unii sunt membri ai organizației teroriste Hamas”, armata israeliană efectuează „controale dinamice” în „diverse locații”, se explică în comunicat.

De la începutul războiului declanșat la 7 octombrie de atacul mortal al Hamas împotriva Israelului, cel puțin 170 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania ocupată de focurile soldaților israelieni sau ale coloniștilor, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Armata israeliană afirmă că a arestat peste 1.400 de palestinieni în Cisiordania de la 7 octombrie. Ea susține că majoritatea dintre ei sunt afiliați la Hamas.

Însă, potrivit Clubului prizonierilor palestinieni, un ONG care sprijină Hamas, peste 2.000 de palestinieni au fost arestați în aceeași perioadă.

Cisiordania, ocupată din 1967, este separată din punct de vedere geografic de Fâșia Gaza, care a fost bombardată fără încetare începând cu 7 octombrie.

De partea israeliană, cel puțin 1.400 de persoane au fost ucise de la începutul războiului, potrivit autorităților, majoritatea civili în ziua atacului Hamas, care a fost cel mai violent și de cea mai mare amploare de la crearea statului Israel în 1948.

În Fâșia Gaza, bombardamentele israeliene au ucis peste 10.800 de persoane, în principal civili, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro