VIDEO Va cere România decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la Schengen? Iohannis: Există puține variante
Cea mai bună variantă este, „de departe”, ca România și Bulgaria să meargă în continuare împreună în procesul de aderare la spațiul Schengen, a afirmat miercuri președintele Klaus Iohannis. El a reacționat astfel după ce premierul Marcel Ciolacu a declarat pentru Bloomberg că Bucureștiul ar putea lua în considerare decuplarea de Sofia pentru aderarea la spațiul european de liberă circulație dacă negocierile ar indica un rezultat favorabil.
Klaus Iohannis a făcut aceste afirmații la Bruxelles, în declarații de presă comune cu premierul belgian Alexander De Croo.
„De departe, cea mai bună variantă este ca România și Bulgaria să meargă împreună și spre asta converg negocierile”
Întrebat despre varianta decuplării României de Bulgaria și la ce ar trebui să ne așteptăm în perioada următoare în pivința aderării României la Schengen, Iohannis a spus că negocierile continuă, „și nu la un nivel mic”, și toată lumea este „implicată pentru a convinge în special Austria, care este în continuare foarte reticentă”.
- „Se continuă negocierile pe toate planurile și se discută mai degrabă informal, decât formal, diferite variante.
- Și există puține variante – ori intrăm împreună, România și Bulgaria, ori niciunul, ori doar unul. Sunt variante teoretice.
- De departe, cea mai bună variantă este ca România și Bulgaria să meargă împreună și spre asta converg toate negocierile pentru a-i convinge pe cei reticenți”, a declarat Klaus Iohannis.
România ar putea lua în considerare decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la Schengen
Într-un interviu acordat Bloomberg la București, Marcel Ciolacu a catalogat drept o „profundă nedreptate” decizia Austriei de a ține România la poarta Schengen, alături de Bulgaria, împiedicată atât de Austria, cât și de Olanda să intre în spațiul european de liberă circulație.
Premierul a spus că va cere Spaniei – țară care până la finalul anului deține președinția rotativă a Consiliului UE – să organizeze o ședință extraordinară a consiliului JAI în luna decembrie pentru a reexamina candidatura României la Schengen.
Marcel Ciolacu a mai spus că Bucureștiul ar putea, de asemenea, să ia în considerare decuplarea de Bulgaria, dacă negocierile ar indica un rezultat mai bun.
Aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost blocată de Austria și de Olanda la Consiliul JAI din decembrie 2022. Bucureștiul a avut sprijinul a 26 de state membre UE, dar a fost blocată de Austria, care continuă să se opună.
„Extinderea Schengen este, în prezent, de neconceput”
În 24 octombrie, cancelarul austriac, Karl Nehammer, a calificat extinderea Schengen ca fiind în prezent „de neconceput” pentru ţara sa, dar a susținut că această poziţie nu are nimic a face cu Bulgaria şi România şi că este impusă de o problemă de securitate.
Nehammer a discutat cu jurnaliştii după întâlnirea sa cu premierul bulgar Nikolai Denkov, care s-a aflat într-o vizită de o zi la Viena, în speranţa de a schimba poziţia Austriei care se opune aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, a transmis BTA, citată de Agerpres. Cei doi au avut o întrevedere tete-a-tete, urmată de discuţii bilaterale cu participarea delegaţiei bulgare, care i-a inclus pe ministrul de interne Kalin Stoianov şi ministrul adjunct de externe Elena Şekerletova.
„Schengen trebuie să fie reparat. Până când nu va fi reparat, nu îl putem extinde”, a insistat Nehammer. El a subliniat că înșiși miniştrii de externe ai UE spun că sistemul Schengen nu funcţionează. Din ce în ce mai multe ţări introduc controale la frontiere, ceea ce înseamnă că sistemul Schengen nu se ridică la adevărata sa semnificaţie, a subliniat cancelarul. El a spus că 75% dintre migranţii interceptaţi în Austria nu sunt înregistraţi, ceea ce reprezintă o problemă de securitate.
„Suntem foarte recunoscători Bulgariei pentru toate eforturile şi sacrificiile pe care le face pentru a păstra frontierele externe ale UE şi, prin urmare, ale Austriei”, a adăugat Nehammer. (Foto: Dreamstime.com)