Sari direct la conținut

"Marea moarte": încălzirea rapidă a cauzat cel mai mare eveniment de extincție

HotNews.ro
Balena Oceanul Pacific, Foto: Google
Balena Oceanul Pacific, Foto: Google

Încălzirea globală rapidă a provocat cel mai mare eveniment de dispariție din istoria Pământului, care a șters marea majoritate a animalelor marine și terestre de pe planetă, au descoperit oamenii de știință, relatează The Guardian.

Extincția în masă, cunoscută sub numele de „marea moarte”, a avut loc în urmă cu aproximativ 252 de milioane de ani și a marcat sfârșitul perioadei geologice permiene. Studiul sedimentelor și creaturilor fosile arată că evenimentul a fost ceamaimare nenorocire care a avut loc vreodată pe Pământ, eclipsând chiar și dispariția dinozaurilor cu 65 de milioane de ani în urmă.

Până la 96% dintre toate speciile marine au dispărut, la fel maimult de două treimi dintre speciile terestre. Cataclismul a fost atât de sever încât a șters de pe fațapământului cele mai multe plante, insecte, reptile și chiar microbi.Marea moarte, care a avut loc într-un interval de timp incert, probabil de sute de ani, a dusla creșterea temperaturii Pământului cu aproximativ 10 grade celsius. Oceanele au pierdut aproximativ 80% din oxigenul lor, iar porțiuni de pe fundul mării au devenit complet lipsite de oxigen. Oamenii de știință cred căîncălzirea a fost cauzată de o marecreștere a emisiilor de gaze cu efect de seră, potențial cauzate de activitatea vulcanică.

Potrivit studiului, acest lucru sugerează că animalele marine s-au sufocat, deoarece apele încălzite nu aveau oxigenul necesar supraviețuirii. „Pentru prima dată, suntem foarte siguri că acest lucru s-a întâmplat”, a spus Deutsch. „Este un argument foarte puternic că temperaturile în creștere și epuizarea oxigenului au fost de vină.”

Cercetătorii au folosit înregistrări paleo-oceanografice și au construit un model pentru a analizaschimbărileîn metabolismul animalelor, oceane șicondițiile climatice. Când au folosit modelul pentru a imita condițiile de la sfârșitul perioadei permiene, au găsit că acestea corespund datelor referitoare la extincție.

„A fost un eveniment uriaș. În ultima jumătate de miliard de ani de viață pe planetă, a fost ceamai gravă dispariție”, a declarat Curtis Deutsch, expert în oceanografie, co-autor alcercetării, publicate joi, împreună cu colegul său de la Universitatea din Washington, Justin Penn și împreună cu oamenii de știință Jonathan Payne și Erik Sperling de la Universitatea Stanford .

Oamenii de știință au teoretizat cauzele posibile ale dispariției, cum ar impactul unui asteroid uriaș. Dar cercetătorii americani declară acum că au indicii că moartea vieții marine a coincis cu o scădere a temperaturii Pământului, avertizând că încălzirea globală actuală va avea, de asemenea, ramificații grave pentru viața de pe planetă.

Noua cercetare, publicatăîn Science, a constatatcăscăderea nivelului de oxigen a fost în special fatală pentru animalele marine care locuiesc mai aproape de poli. Cercetătorii au experimentat cu niveluri variate de oxigen și temperatură pentru speciile marine moderne, inclusiv crustaceele, coralii și rechinii, pentru a descoperi cauzele.

„Ar fi cu adevărat un moment foarte teribil pentru a trăi pe planetă”, a declarat Payne. „Aceasta ne arată că atunci când climă și chimia oceanelor se schimbă repede, se poate ajunge la un punct în care speciile nu pot supraviețui. Au trebuit milioane de ani de recuperare de la evenimentul Permian, care este în esență permanent dinperspectiva timpului uman”.

În ultimul secol, lumea modernă s-a încălzit cu aproximativ un grad celsius dincauza eliberării gazelor cu efect de seră din arderea combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele, petrolul și gazele, mai degrabă decât din cauza erupțiilor vulcanice.

Această încălzire provoacă dejavaluri de căldură, inundații și incendii în întreaga lume, oamenii de știință avertizează că creșterea temperaturii ar putea atinge 3 grade saumaimult până la sfârșitul secolului, cu excepția cazului în care vor există reduceri imediate și radicale ale emisiilor.

În același timp, speciile Pământului seîndreaptă spre ceea ce unii experți au numit „a șasea mare dispariție” dincauza pierderii habitatelor, a braconajului, a poluării și a schimbărilor climatice.

„Mi-e teamă să cred că suntem pe o traiectorie asemănătoare cu ceadin Permian, pentru că sigur nu vrem să fim pe acea traiectorie”, a spus Payne. „Nu pare că ne încălzim cu aproximativ 10 grade celsius și nu am pierdut încă acea cantitate de biodiversitate. Dar chiar și la jumătatea drumului ar fi ceva foarte preocupant. Magnitudinea schimbării pe care o trăim în prezent este destul de mare. „

„Suntem camla a 10-a partedin drumul spre Permian. Odată ce ajungeți la 3-4 grade de încălzire, această este o fracțiune semnificativă și viața în ocean este în mare pericol, ca să o spunem direct. Există mari implicații pentru dominația omului asupra Pământului și a ecosistemelor sale” a declarat Deutsch.

Deutsch a adăugat că singura modalitate de a evita o extincție în masă în oceane este aceea de a reduce emisiile de carbon, datfiind că nu există nici o cale viabilă de a ameliora impactul schimbărilor climatice în oceane folosind alte măsuri.

Grupul de cercetare „oferă dovezi convingătoare că temperaturile mai ridicate și nivelurile asociate de oxigen mai scăzute din ocean suntsuficiente pentru a explica extincțiile observate prin cercetarea fosilelor”, a declarat Pamela Grothe, cercetător paleoclimatolog de la Universitatea Mary Washington.

„Trecutul deține cheia viitorului”, a adăugat ea. „Ratele actuale ale emisiilor de dioxid de carbon suntimportantedin punct de vedere geologic și deja vedem încălzirea temperaturilor oceanelor și reducerea oxigenului în multe regiuni, afectând în prezent ecosistemele marine.”

„Dacă vom continua pe traiectoria pe care ne aflăm cu ratele actuale de emisii, acest studiu evidențiază potențialul de a observa pe viitor rate similare de dispariție în speciile marine cala sfârșitul Permianului”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro