Sari direct la conținut

UPDATE PSD a sesizat Curtea Constituțională pentru un conflict între Parlament și Parchetul General, privind protocoalele cu SRI – surse / CCR a fixat termenul pe 22 octombrie

HotNews.ro
Florin Iordache si Liviu Dragnea, Foto: AGERPRES
Florin Iordache si Liviu Dragnea, Foto: AGERPRES

Camera Deputaților a depus luni la Curtea Constituțională o sesizare care vizează un conflict de natură constituțională între Parlament și Parchetul General, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. Sesizarea este semnată de vicepreședintele forului Florin Iordache, către care Liviu Dragnea și-a delegat luni atribuțiile de președinte.

UPDATE Curtea Constituțională a României a fixat pe 22 octombrie termenul la părțile pot trimite punctele de vedere privind conflictul juridic între Ministerul Public și Parlament, legat de protocolul SRI-Parchetul General din anul 2016, au declarat surse CCR pentru Mediafax.

Iordache declarase pe 25 septembrie că este posibilă sesizarea Curții Constituționale privind un posibil conflict constituțional, generat de semnarea de către procurorul general a protocoalelor cu SRI. Iordache s-a referit atât la protocolul semnat în 2009 cât și la cel din 2016. În opinia sa, prin semnarea protocoalelor procurorul general a intervenit asupra Codului de procedură penală.

Ce spunea Iordache:

„Din punctul meu de vedere protocoalele sunt inadmisibile, și modul în care procurorul general a semnat aceste protocoale sunt de natură să creeze un conflict constituțional. Și spun asta că ne gândim foarte clar să declanșăm un conflict constituțional datorită faptului că, prin semnarea procurorului general a acestor protocoale, și mă refer și la cel din 2009 și la cel din 2016 a venit să adauge la Codul de procedură penală. Dacă OUG 6 vine să stabilească anumite chestiuni în perspectiva deciziilor CCR, vă dau cel putin trei exemple prin semnarea acestui protocol care spuneți dvs că si-a produs efecte 3 luni. Dar cred că acest protocol – și cel din 2009 și cel din 2016 să puteri sporite SRI-ului transformându-l în organ de cercetare penală, chiar dacă SRI se referea la infracțiuni de siguranță națională. V-aș ruga pe dvs să vă uitați la art. 17 din protocolul din 2009 și la art 11 din prot din 2016 în care spune că SRI administrează probe în faza de urmărire penală – ceea ce adaugă la codul de procedură penală – astfel încât efectuează cercetări sau constatări tehnico-științifice, să îndeplinească acte care sunt în sfera de garanție a părților – art 27 respectiv 11, și de asemenea extinde sfera competenței SRI la orice fel de infracțiune așa cum este vorba la lit b a art 2 din protocolul din 2016 si art. 2 din protcolul din 2009.

Iată că prin semnarea acestor protocoale și de asta cred eu că este un fapt foarte grav, procurorul general a venit să adauge la Codul de procedură penală și a dat puteri sporite SRI transformându-l în organ de urmărire penală.

Noi analizăm dacă este necesar să sesizăm Curtea Constituțională. Dacă pe baza acestor efecte niste oameni, pe baza interpretărilor și faptului că organele de cercetare penală au fost din SRI, și ei sunt cei care au făcut expertize, traduceri, toate acestea sunt niște fapte foarte grave și trebuie să găsim, eu sunt pentru modificarea și adoptarea OUG 6 – chestiune care vizează ofițeri judiciari și buna desfășurare a procesului fără îndoială trebuie să rămână. Dar chestiunile care au vizat încălcarea dreptului omului și faptul că SRI a devenit organ de cercetare judiciară este inadmisibil și trebuie să reglăm prin articolele din lege. În perspectiva codului de procedură penală trebuie să dăm posiblitatea revizuirii acestor cazuri.”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile, pentru data de 8 octombrie, vicepreşedintelui forului legislativ deputatul Florin Iordache, potrivit unei decizii apărute în Monitorul Oficial.

„În data de 8 octombrie 2018, atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor vor fi exercitate de domnul deputat Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor”, se arată în decizia semnată de Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro