Merkel vrea demisia șefului serviciului de informații german, după scandalul de la Chemnitz. Urmează sa cadă și ministrul de interne, Horst Seehofer?
Angela Merkel a decis că șeful serviciului german de informații interne, Hans-Georg Maaßen, trebuie să plece din funcție, relateazăWelt.de.Publicația ar fi obținut această informație de la persoane din cercurile coaliției de guvernare. Astfel, viitorul controversatului președinte al Oficiului Federal pentru Protecția Constituțională, Hans-Georg Maaßen, pare să fie deja decis, înainte de ședința de criză a liderilor de partid din coaliție, programată pentru marți după-amiază.
Cancelarul vrea să obțină demiterea lui Maaßen, fiind de părere că șeful instituției nu mai este acceptabil în funcție, „pentru că a intervenit în politica de zi cu zi”. Merkel ar fi ajuns la această concluzie după ce a evaluat declarațiile lui Maaßen publicate de Bild, în care el și-a exprimat scepticismul cu privire la faptul că, în timpul manifestațiilor din Chemnitz de la finele lunii trecute, au avut loc la „vânători“ și hărțuiri ale refugiaților și ale cetățenilor cu aspect străin.
Merkel ar fi semnalat dorința de demitere în convorbirile telefonice cu liderii coaliției de guvernământ, de la finele săptămânii trecute. Înlocuirea șefului serviciului de informații ar urma să aibă neapărat loc, indiferent de alte soluții pe care le-ar putea eventual prezenta ministrul de Interne Horst Seehofer (CSU), ca principal responsabil de caz.
Die Welt menționează că „nu a existat vreun punct de vedere din partea guvernului federal” cu privire la această problemă. Purtătoarea de cuvânt adjunctă a guvernului, Martina Fietz, a menționat ieri că, până la convenita întâlnire de marți dintre Merkel, ministrul german de Interne, Horst Seehofer (CSU) și președinta SPD, Andrea Nahles, a fost convenită „confidențialitatea”.
Și purtătorul de cuvânt al Ministerului Federal al Afacerilor Interne, Eleonore Petermann, a refuzat să comenteze. „Toate acestea sunt speculații”, a spus ea, la Berlin. Joia trecută, Maaßen ar fi declarat pentru Die Welt, în prezența unor parlamentari ai Uniunii: „Horst Seehofer mi-a spus că, dacă eu cad , cade și el.“
Social-democrații și Partidul Stângii s-au pronunțat în mod repetat pentru o înlocuire a lui Maaßen. „Domnul Maaßen este inacceptabil în postul său, deoarece a distrus masiv încrederea în organele de securitate ale democrației noastre liberale. Acesta este un proces periculos, în situația politică actuală „, a declarat vicepreședintele SPD, Ralf Stegner..
Iar președintele grupului parlamentar al Die Linke, Dietmar Barsch, a caracterizat decizia lui Merkel ca „absolut necesară” și „scadentă”. Acesta a mai remarcat faptul că „Roș-negrul [n.a. coaliția de guvernământ Uniune/SPD] se află într-un continuu proces de gestionare a crizelor” și că „pentru demisia lui Seehofer trebuie să mai așteptăm până la alegerile din Bavaria [n.a. din 14 octombrie].”
Și șeful liberalilor, Christian Lindner, a salutat intenția de schimbare a lui Hans-Georg Maaßen: „Decizia cancelarului este corectă și consecventă” a spus el, adăugând că „la vârful Oficiului pentru Protecta Constituției e nevoie de un nou început, pentru a consolida încrederea generală în serviciul de informații interne”. Liberalii speră că urmașul lui Maaßen să fie „o personalitate care să abordeze și probleme critice, incomode”. Președintele FDP apreciază și că „pierderea autorității lui Horst Seehofer se precipită, în mod dramatic”.
La Chemnitz, în Saxonia, la finele lunii august și în septembrie au avut loc o serie de ciocniri violente între manifestanții anti-imigrație și forțele de ordine. Marșurile au fost organizate în urma unui incident cu consecințe mortale, în care un cetățean german a fost înjunghiat de un irakian și de un sirian. Detaliiaicișiaici.
Rapoartele poliției și unele imagini apărute în mass-media germană au relevat faptul că o grupare consistentă de extremiști de dreapta mascați ar fi inițiat un adevărat „pogrom” asupra străinilor din oraș. Premierul landului Saxonia a negat că protestele Dreptei din orașul Chemnitz ar fi condus la acte de agresiune împotriva imigranților, iar șeful serviciului german de informații interne a pus la îndoială imaginile cu agresiunile apărute în înregistrări, ca și acțiunea de „vânătoare” și „hărțuire” care s-a desfășurat mai ales în seara de 27 august.