Maia Sandu intervine în conflictul dintre bisericile ortodoxe din R. Moldova: „Toată lumea ar trebui să lucreze pentru atingerea obiectivului principal al țării”
Președintele Republicii Moldova a intervenit cu precauție în conflictul dintre cele două biserici ortodoxe rivale din fostul stat sovietic, care se află în conflict cu privire la influența rusă, afirmând că bisericile ar trebui să contribuie la realizarea obiectivului principal al țării, și anume integrarea europeană.
R. Moldova, situată între Ucraina și România, a fost, timp de peste 150 de ani, un pion în disputele dintre Moscova și București, ca parte fie a Imperiului Rus, fie a României Mari, scrie Reuters.
Și acesta este punctul central al disputei dintre biserici.
Aproximativ 92% din cei 2,5 milioane de locuitori ai R. Moldova sunt creștini ortodocși. Dar niciuna dintre biserici nu este autocefală sau independentă: una răspunde în fața Moscovei, cealaltă în fața Bucureștiului.
Iar o scrisoare-șoc a capului celei mai mari biserici ortodoxe din R. Moldova către biserica-mamă rusă, făcută publică săptămâna trecută, reclama faptul că legătura cu Moscova – și invazia Ucrainei – o face nepopulară în rândul enoriașilor.
Maia Sandu intervine în disputa dintre biserici
„Biserica trebuie să funcționeze în funcție de interesele statului și ale cetățenilor săi”, a declarat președintele pro-european Maia Sandu la televiziunea Vocea Basarabiei.
„Statul nu poate interveni în afacerile bisericii. Cred că toată lumea ar trebui să lucreze pentru atingerea obiectivului principal al țării. Iar asta înseamnă astăzi pace și integrare europeană”, a adăugat ea.
În scrisoarea sa de săptămâna trecută către Biserica Ortodoxă Rusă, Mitropolitul Vladimir a scris: „Mitropolia Moldovei se află la periferia societății moldovenești din cauza legăturilor sale cu Biserica Ortodoxă Rusă”.
Vladimir, folosind numele oficial al bisericii sale, a spus că aceasta este din ce în ce mai nepopulară din cauza „contextului regional”, o referire evidentă la sprijinul total al bisericii ruse pentru războiul din Ucraina.
Iar Rusia nu a înțeles, a spus el, că unificarea Moldovei cu România, este „inevitabilă”, a adăugat el.
Săptămâna trecută, Vladimir a caterisit, de asemenea, șase preoți care au părăsit biserica sa pentru a se alătura celei rivale, Mitropolia Basarabiei, care controlează 25 la sută din eparhiile din țară.
Aceasta din urmă a denunțat decizia ca fiind „absurdă și ridicolă” și și-a acuzat rivala că susține ideea „lumii rusești” a unei sfere de influență rusească dincolo de granițele sale.
Biserica Ortodoxă din R. Moldova vrea să devină autocefală
Fostul șef al Curții Constituționale din R. Moldova a declarat că acuzele aduse Moscovei fac parte dintr-o încercare a bisericii legate de Rusia de a obține autocefalia.
Biserica ortodoxă ucraineană a mers pe această cale în perioada post-sovietică, dar ajungerea la autocefalie a durat mai mult de 25 de ani.
„Biserica Ortodoxă din Moldova înțelege că atâta timp cât va rămâne parte a Bisericii Ortodoxe Ruse, va pierde influență și riscă să rămână la periferie”, a declarat el săptămâna trecută pentru Vocea Basarabiei.
„Biserica rusă nu este cu adevărat o biserică, ci un organ de propagandă și ideologic al Kremlinului”, a adăugat el.