Sari direct la conținut

FOTO/VIDEO Cel mai sângeros atac armat din SUA din ultimii patru ani. Cel puţin 18 de morţi și zeci de răniți, în statul Maine / Suspectul, încă în libertate, este instructor de arme de foc pregătit de Armată

HotNews.ro
Suspectul, asa cum apare pe una din camerele de supraveghere, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Suspectul, asa cum apare pe una din camerele de supraveghere, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Cel puţin 18 de persoane au fost ucise şi alte zeci au fost rănite în două atacuri armate în statul Maine din nord-estul Statelor Unite, suspectul aflându-se încă în libertate, potrivit mai multor publicații americane şi autorităţi locale, scrie AFP. Atacatorul este un instructor de arme de foc instruit de armată şi a fost internat recent într-un centru de sănătate mintală, potrivit Poliţiei.

20:16Un bilanț oficial al autorităților din SUA arată că 18 persoane au murit în urma atacurilor armat care a avut loc miercuri seara.

09:58Publicațiile internaționale au bilanţuri variabile – de la 15 până la 22 de morţi, şi zeci de răniţi, în timp ce oficialii au transmis că există „multiple victime”, fără a menționa cifre.

Cei care au asistat la împuşcăturile din Lewiston au fost de toate vârstele, inclusiv adolescenţi, a declarat primarul din Auburn, Jason Levesque, adăugând că şi această comunitate este în stare de şoc. Auburn este un oraş situat la mai puţin de 3 km vest de Lewiston.

Levesque a spus că există multă teamă, panică şi îngrijorare în rândul locuitorilor. „Auburn şi Lewiston sunt unul lângă altul, un râu ne desparte. Împreună, populaţia noastră se ridică la aproximativ 60.000 de locuitori. Nu ai cum să nu ştii pe cineva care poate să aibă cunoştinţe printre victime, aşa că acest lucru va avea un impact asupra fiecărui colţ al comunităţii noastre”, a spus primarul.

El a relatat că un martor al incidentelor a spus că iniţial, când s-au auzit focurile de armă, nu a fost panică, pentru că lumea a crezut că sunt pocnituri legate de Halloween.

09:20În timp ce poliția continuă să îl caute pe autorul atacurilor din Lewiston soldate cu cel puțin 22 de morți, școlile locale au anunțat că vor anula cursurile joi, conform CNN.

09:00Președintele american Joe Biden a vorbit la telefon cu guvernatorul din Maine, Janet Mills, precum și cu senatorii Angus King și Susan Collins și cu congresmanul Jared Golden, oferind „sprijin deplin”, scrie The Guardian, citând Casa Albă.

Sute de polițiști sunt mobilizați pentru prinderea atacatorului, în timp ce locuitorii din Lewiston și dintr-un oraș vecin au primit ordin să se adăpostească.

08:30 Departamentul de poliţie din Lewiston l-a identificat pe atacator, acesta fiind Robert Card. Are 40 de ani şi ar trebui să fie „considerat înarmat şi periculos”, potrivit unei postări pe Facebook a Departamentului de Poliţie din Lewiston.

„Forţele de ordine încearcă să îl localizeze pe Robert Card (născut în aprilie 1983) ca suspect în cazul împuşcăturilor în masă de la Schemengees Bar şi Sparetime Recreation, din această seară. Card ar trebui să fie considerat înarmat şi periculos. Vă rugăm să contactaţi forţele de ordine dacă aveţi cunoştinţă de locul unde se află acesta”, a transmis Poliţia.

Bărbatul este instructor de arme de foc şi a fost internat recent într-un centru de sănătate mintală

Robert Card a fost pregătit ca instructor de arme de foc la un centru al Armatei SUA din Maine. Potrivit Poliţiei, Card a fost internat într-o instituţie de sănătate mintală timp de două săptămâni, în vară. Nu au fost specificate date privind tratamentul sau starea sa.

„Avem 22 de morţi şi mulţi, mulţi răniţi”, a declarat pentru CNN un oficial din Lewiston, oraşul în care s-a produs tragedia.

Împuşcăturile au avut loc la o pistă de bowling, la un restaurant şi la un centru logistic al unui supermarket Walmart, potrivit CNN.

Atacurile au provocat rănirea a 50-60 de persoane.

________

În oraşul Lewiston au avut loc două atacuri armate – la Sparetime Recreation, o sală de bowling de pe Mollison Way, şi la restaurantul Schemengees Bar & Grille de pe Lincoln Street, potrivit poliţiei din Lewiston. Barul şi sala de bowling unde au avut loc împuşcăturile se află la o distanţă de aproximativ 6,5 km unul de celălalt în Lewiston, un fost centru textil şi un oraş de 38.000 de locuitori din comitatul Androscoggin, situat la aproximativ 56 km nord de Portland, cel mai mare oraş din Maine.

Oficialii statului spun că împuşcăturile au început în jurul orei locale 18:56 (joi, 1:56 ora României). Martorii oculari au relatat că au văzut oameni care fugeau de la sala de bowling.

Suspectul este „încă în libertate”, potrivit poliţiei din comitatul Androscoggin, care a publicat fotografii în care apare un bărbat alb, înarmat cu o puşcă semiautomată.

Dacă bilanţul de 22 de morţi va fi confirmat, masacrul ar fi cel mai sângeros din Statele Unite cel puţin începând din august 2019, când un bărbat înarmat a deschis focul într-un supermarket Walmart din El Paso, folosind o puşcă AK-47 şi ucigând 23 de persoane.

Cele 22 de decese din Lewiston ar fi, de asemenea, la egalitate cu media de omucideri care au loc în Maine anual. Numărul anual de omucideri în acest stat a fluctuat între 16 şi 29 începând din 2012, potrivit poliţiei statului Maine.

Numărul incidentelor armate din SUA soldate cu moartea a patru sau mai multor persoane a crescut de la începutul pandemiei de COVID-19. În 2022 au avut loc 647 de atacuri armate, iar în 2023, pe baza tendinţelor din iulie, numărul ar urma să fie şi mai mare.

Cel mai grav masacru în masă înregistrat în SUA s-a soldat cu moartea a 58 de persoane când un bărbat înarmat a tras asupra participanţilor la un festival de muzică country din Las Vegas de pe terasa unui hotel înalt, în 2017.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro